یک بررسی جدید نشان می دهد که ثروت می تواند با سلامت مغز چه از لحاظ حجم و چه از لحاظ اتصالات عصبی مرتبط باشد.

به گزارش همشهری آنلاین بر اساس نتایج این بررسی که در ژورنال Nature Aging منتشر شده است، مغزهای افرادی که در جوامع یا کشورهای فقیرتر بزرگ شده‌اند، با احتمال بیشتری با افزایش سن کوچک می‌شوند و نیز اتصال میان مناطق مغز مرتبط با حافظه و تفکر بیشتر اختلال پیدا می‌کنند.

به گفته پژوهشگران، این وضعیت همچنین این افراد را در معرض افزایش خطر اختلالات مغزی تحلیل‌برنده مغز مانند بیماری آلزایمر قرار می دهد.

آگوستین ایبانز، پژوهشگر ارشد، استاد بهداشت جهانی مغز در کالج ترینیتی دوبلین، ایرلند و سرپرست این بررسی گفت: «این تحقیق نقش اساسی نابرابری ساختاری را در شکل‌دهی به سلامت مغز برجسته می‌کند».

پژوهشگران برای این بررسی اسکن مغز بیش از ۲۱۰۰ نفر را که در کشور آمریکا یا کشورهای آرژانتین، شیلی، کلمبیا، پرو و مکزیک زندگی می‌کردند، تجزیه و تحلیل کردند.

نتایج نشان داد که هر چه نابرابری بین فقیر و غنی در یک کشور بیشتر باشد، احتمال اینکه افراد دچار کاهش حجم مغز و اختلال اتصالات در مغز شوند، بیشتر می‌شود.

این همراهی‌ها مستقل از عوامل دیگری مانند سن، جنس، سطح تحصیلات یا توانایی شناختی بود.

به گفته این پژوهشگران زندگی در زمینه نابرابری کلی بدون توجه به سطح اجتماعی و اقتصادی خاص شما بر سلامت مغز تأثیر می‌گذارد و پیامدهای گسترده نابرابری‌های اجتماعی را بر مغز نشان می‌دهد.

علاوه بر این، این الگو در کشورهای آمریکای لاتین برجسته‌تر و گسترده‌تر از آمریکا بود.

این پژوهشگران چنین نتیجه‌گیری می‌کنند: «این یافته‌ها با هم نشان می‌دهد که افزایش نابرابری ساختاری در آمریکای لاتین با سلامت نامطلوب مغز در پیری و زوال عقل مرتبط است و ارتباط قوی‌تری با بیماری آلزایمر دارد.»

این پژوهشگران می‌گویند بررسی‌های آینده باید بر روی این موضوع تمرکز کند که چرا نابرابری می‌تواند مغز افراد را بیشتر در معرض خطر زوال عقل و آلزایمر قرار دهد.

دکتر ایبانز در این باره گفت: «با توجه به افزایش شیوع زوال عقل به ویژه در کشورهای با درآمد کم و متوسط، یافته‌های ما بر نیاز به مداخلات هدفمند برای رسیدگی به علل اصلی نابرابری‌های سلامت مغز، که به نظر می‌رسد مختص هر منطقه است، تأکید می‌کند.»

منبع: HealthDay

منبع: همشهری آنلاین