همشهری آنلاین: استان مازندران با حدود 24 هزار کیلومتر مربع مساحت بین 47 دقیقه تا 38 درجه و 5 دقیقه عرض شمالی و 50 درجه و 34 دقیقه تا 56 درجه و 14 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته است.

دریای مازندران در شمال، استان تهران، سمنان و قزوین در جنوب و استان‌های گیلان و گلستان به ترتیب در غرب و شرق مازندران قرارگرفته است.

غذاها و بازارهای محلی مازندران:

از چند نمونه از غذاهای محلی می توان آغوزمسما ، ترشی ترشو ، دوپتی ، اسپناساک، آش کد ، دو آش ـ ترش آش، نازخاتون، اسفناج مرجی، کهن انار، قلیه، خورشت آلو را نام برد.

از انواع نان و شیرینی آغوزنون، پشت زیک، پیس گندله، قماق، کماج، رشته به رشته، تهیه شکر قرمز از نیشکر، انواع شربت، ترشی و مربا را می‌توان به آن اضافه نمود.

  • آغوز مسما: خورشتی که از گردو، مرغ، ترشی انار درست می شود.
  • ته چین: برنج همراه با گوشت
  • ترش ترشو: برنج را همراه با حبوبات ، ترشی آلوچه، مانند آش درست می کنند.
  • دوپتی: دوغ را به حبوبات پخته شده و سیر داغ اضافه می کنند.
  • اسپناساک: اسفناج پخته همراه دانه انار، عدس، سیر داغ ، رب گوجهو اب انار نارنج
  • آش کدو: برنج پخته، کدوی پخته و له شده که اب زرشک و شکر به آن اضافه شده است.
  • نازخاتون: بادمجان کبابی و له شده که به آن آبغوره ریحان، جعفری وسیر کوبیده اضافه می شود.
  • اسفناج مرجی: شامل اسفناج پخته، عدس سیر، و انار ترش است.
  • کهی انار: کدوی پخته همراه باقلا و عدس پخته شده با گردوی ساییده ودانه انار، که سیر داغ به آنها اضافه شده و مخلوط آن را همراه پلو می خورند.
  • قلیه: عدس، باقلا، اسفناج سرخ شده، گوشت، گردو و ساییده شده را با هم مخلوط می کنند و دانه انار را در آخر اضافه می کنند موقع خوردن سیر داغ روی غذا می ریزند.
  • خورشت آلو: مرغ پخته همراه دانه انار، آلو سرخ شده و پیاز داغ.

انواع نان و شیرینی:

  • آغوزنون: آرد گندم، شیر، تخم مرغ و شکر رابا هم مخلوط نموده سپس لای خمیر را گردو می گذارند.
  • پشت زیک: شکر یا قند را در یک قاشق آب حل مرده روی اجاق میگذارند بعد از قاشق روغن ومقداری کنجد به آن اضافه کرده مایه را در سینی می ریزند و به اندازه دلخواه برش می دهند.
  • پیس گندله: این شیرینی شامل گردوی ساییده شکر قرمز و یا شیره خرمالو و آرد برنج سرخ شده و کنجد است.
  • رشته به رشته: برنج را خیسانده آرد می کنند و بااب خمیر می کنند. روی تشت کمی زرده تخم مرغ و کره می مالند و خمیر را رویتشت به شکل رشته می ریزند بعد سرخ می کنند روی رشته به رشته پودر قند و هل کوبیده می ریزند. نون قندی دله دکرده نون، آب دندون، نسری، کوناک و تون سرنون از دیگر شیرینی های مازندرانی است.
  • تهیه شکر قرمز به روش سنتی: در چند دهه گذشته به منظور تهیه شکر قرمز کشت گیاه نیشکر در مناطق جلگه ای استان مازندران رواج داشته است. برای گرفتن شیره نیشکر وتبدیل آن به شکر قرمز از وسیله ای چوبی به نام کلیا که به ابتکار اهالی محل تمامی از چوب ساخته شده استفاده می شود. به این منظور سرپناهی به ابعاد تقریبی 5*15 متر مربع با مصالح سنتی موجود در محل که بیشتر از نی و چوب بود برپا میشد و در وسط این سرپناه کلیا قرار می گرفت.این وسیله چوبی بانیروی محرکه حیواناتی مانند گاو یا اسب به دور محوری حرکت دورانی داشته و در حین چرخش قطعات کوچک ساقه نیشکر در محلی به نام کلیادار فشرده شده و شیره نیشکر بر اثر فشار وارد شده به ساقه نیشکر ، به وسیله لوله چوبی به نام سله به داخل ظرف چوبی به نام نوکا می ریخت و با جوشانیدن شیره نیشکر در دیگ های مخصوص پس از طی مراحلی شکر قرمز جهت مصارف غذایی تولید می شد.
  • انواع شربت: بهار نارنج، آلبالو، انار.
  • انواع ترشی: بادمجان ترشی، سیر تری، هفت بیجار، ترشی یارمسی.
  • انواع مربا: مربای به، مربای آلبالو، مربای سیب، مربای پرتقال ، مربای انجیر، مربای هویچ ، مربای بالهنگ.
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها