حس تندی یا از ماده غذایی تند مانند سیر، پیاز یا فلفل ساطع میگردد و یا ادویهجات تند مانند فلفل قرمز و کاری و یا انواع سسهای تند مانند توباسکو یا سس خردل.
هر یک از این مواد غذایی و یا ادویهجات خواص خود را دارا میباشند؛ سیر و پیاز خاصیت ضدسرطان و میکروبکشی دارند، پودر کاری خاصیت ضدالتهاب و ضددرد دارا میباشد و دانه خردل با دارا بودن منیزیم و سلنیوم بالا محافظ قلب و ضدسرطان است و برای رفع درد مفاصل و آرتروز مفید بوده و بهدلیل دارا بودن ویتامین B3 کاهنده کلسترول خون میباشد. اکثریت فواید غذای تند از ماده کاپسایسین است.
فوایـد
* بازکننده سینوس
کاپسایسین سبب باز شدن عروق بینی و سینوسها میگردد و جریان خون را در سینوس افزایش داده و سبب رفع التهاب آن میگردد.
* بهبود برونشیت
غذای تند تعریق را زیاد کرده و سبب سرفه و خروج موکوس بد از طریق سرفه میگردد، دمای بالای غذاهای دارای ادویه تند باعث باز شدن لولههای برونش گردیده و سبب بهبود سرماخوردگی میگردد.
تحقیقات اخیر در استرالیا نشان داده است افرادی که در هفته حداقل یکبار غذای ادویهدار و تند مخصوصاً دانه خردل استفاده میکنند از تحلیل سلولهای مغزی جلوگیری کرده و سیستم اعصاب قویتری دارا هستند و در میانسالی از ابتلا به آلزایمر در امان هستند (یکی از دلایل آن وجود ویتامینهای گروه B مخصوصاً ویتامین B1 میباشد).
* افزایش متابولیسم و لاغری
تمامی ادویهجات تند اعم از کاری و فلفل قرمز سبب تحریک تیروئید و افزایش ضربان قلب شده و متابولیسم را بالا برده و سبب چربیسوزی و کاهش وزن میگردند.
* رفع التهاب
کاپسایسین در انواع فلفل با دارا بودن خاصیت ضدالتهابی سبب کاهش درد، مخصوصاً درد عضلات و مفاصل میگردد.
* باز شدن عروق
ادویهجات تند، سیر و پیاز سبب افزایش نیترات خون و باز شدن عروق میگردد، فشارخون را کاهش داده و رسوبات داخل عروق را از بین میبرد و برای قلب و عروق بسیار مفید میباشد.
* ضدسرطان
غذاهای تند دارای آنتیاکسیدان هستند و با رادیکالهای آزاد که سبب بروز سرطان میگردند مبارزه کرده و از پخش شدن سرطان جلوگیری میکنند. در تحقیقات اخیر ثابت شده است غذاهای تند رشد انواع تومور را کاهش میدهد.
* بوی بد دهان
اغلب ادویهجات تند و یا سیر و پیاز دارای بوی تند و زننده هستند و میبایست بعد از مصرف آنها دهان شسته شود.
* از بین بردن حس چشایی
ثابت شده است مصرف ادویهجات بسیار تند بیشتر از هفتهای 3-2 بار پرزهای چشایی را از بین برده و به مرور زمان مزه غذاها درست حس نمیشود.
* ایجاد مشکلات ادراری
مواد تند بعد از تصفیه وارد مثانه و کلیه میشود و به مقدار زیاد به بافت میتواند لطمه بزند.
* برای افراد حامله و شیرده خطرناک میباشد
مواد تند وارد مایع آمنیوتیک رحم و شیر مادر شده و سبب ایجاد تحریک عصبی در جنین و نوزاد میگردد.
* مشکلات اولسریک (معده)
غذاها و ادویهجات تند میتوانند سبب تحریک بافت معده و التهاب آن گردند و دیواره معده را تخریب کرده و اسید معده را افزایش داده و سبب ایجاد زخم در طولانی مدت شوند.
* اثر بر روی زبان
ادویهجات تند مخصوصاً جالوپینو و توباسکو میتوانند آلرژی بر روی زبان ایجاد کنند و سبب کهیر بر روی زبان شوند و فرد تا یک ماه هیچ طعمی را حس نمیکند.
* بیخوابی
غذاهای تند برای خواب آرام مناسب نمیباشد. مصرف این غذاها قبل از خواب سبب افزایش دمای بدن و حتی تعریق در افراد میگردد و میتواند سیکل خواب را در افراد به هم بزند.
* رفلاکس معده
غذاها و ادویهجات تند با افزایش اسید معده میتوانند سبب نفخ و ترش کردن در افراد شوند.
نکته
به طور کلی مصرف غذاهای تند و ادویهجات به صورت متعادل با مقدار کم به افرادی که دچار مشکلات گوارشی نیستند توصیه میگردد.
منبع: دنیای تعذیه