تره فرنگی برای تهیهی انواع غذاها به خصوص سوپ و سالاد و همچنین املت، تارت، پاستا و همچنین ریزوتو (غذای ایتالیایی شبیه به استامبولی خودمان) مناسب است.
ترکیبات گوگردی و آنتیاکسیدانی آن برای پیشگیری از سرطان و بیماریهای دیگر موثر میباشد. در این روزهای بهاری میتوانید این سبزی خوشمزه و پرخاصیت را تهیه کرده و از خواص آن نهایت استفاده را ببرید. با ما باشید تا با گلچینی از خواص این سبزی پرطرفدار آشنا شوید.
ویتامینها و مواد معدنی ترهفرنگی
ترهفرنگی سرشار از آب (حدود 90 درصد) و کم کالری است. برای همین یک مادهی غذایی مناسب برای گنجاندن در برنامهی رژیم لاغری محسوب میشود. این سبزی به اصطلاح از فرنگ آمده سرشار از ویتامین A، ویتامین C و مقداری ویتامین B میباشد. ترهفرنگی از وجود مواد معدنی مفید مانند آهن، منیزیم (دوستدار قلب)، سیلیس (دوستدار پوست و استخوانها)، پتاسیم، کلسیم (دوست استخوانها) و اسید فسفریک (مفید برای سیستم عصبی) بینصیب نیست.
خواص کلی ترهفرنگی
ترهفرنگی تقویتکننده، دیورتیک (ادرارآور) و ملین بوده و خواص ضدعفونیکنندگی دارد. از این سبزی برای درمان بیماریهایی مانند سوءهاضمه، کمخونی، آرتریت، نقرس، عفونتهای ادراری، هموروئید (بواسیر)، زخمها و جراحات جزئی و همچنین یبوست استفاده میکنند.
اگر به دنبال روشی طبیعی برای کاهش کلسترول خونتان هستید و میخواهید سیستم ایمنی بدنتان را تقویت و سرطان را از خود دور کنید به سراغ ترهفرنگی بروید. شاید برایتان جالب باشد که بدانید همین سبزی ساده یک محرک جنسی طبیعی است.
ترهفرنگی و سرطان
نتایج برخی از پژوهشها نشان میدهد که مصرف سبزیجات به خصوص خانوادهی پرجمعیت سیر، پیاز، موسیر، ترهفرنگی، پیازچه و غیره خواص ضدسرطانی دارد. این سبزیجات از ابتلا به سرطان معده و روده پیشگیری میکنند. البته نتایج برخی از پژوهشهای دیگر نیز نشان میدهند که مصرف این سبزیجات تأثیر چندانی در پیشگیری از سرطان سینه، ریه، کولون و معده ندارد؛ اما با این حال همهی محققان بر این عقیدهاند که مصرف سبزیجات تأثیر زیادی در حفظ سلامتی بدن دارد و مصرف آنها از ضروریات زندگی است.
ترهفرنگی و کلسترول خون
محققان معتقدند که عصارهی ترهفرنگی باعث کاهش کلسترول خون داوطلبهای شرکتکننده در پژوهشهایشان شده است. فلاوونوئیدها و ساپونینهای موجود در این سبزی نقش موثری در کاهش چربی خون دارد.
نتایج پژوهشهای متعدد نشان داده است که سیر نیز تأثیر زیادی در کاهش چربی خون دارد. خوشبختانه ترهفرنگی نیز همین خاصیت را دارد و شما میتوانید از آن برای کنترل کلسترول خونتان استفاده کنید.
ترهفرنگی و ترکیبات گوگردیاش
ترهفرنگی نیز مانند دیگر اعضای خانوادهاش بوی خاصی دارد که ناشی از ترکیبات گوگردی آن است. این ترکیبات با خرد شدن سبزیجات آزاد میشوند. بیشتر این ترکیبات گوگردی به کاهش خطر ابتلا به سرطان در حیوانات آزمایشگاهی کمک میکنند.
ترهفرنگی و آنتیاکسیدانهایش
ترهفرنگی حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی مانند فلاوونوئیدها و کاروتنوئیدها میباشد. توجه داشته باشید که ترکیبات گوگردی آن نیز خواص آنتیاکسیدانی دارد؛ یعنی اینکه سلولهای بدن را از آسیب رادیکالهای آزاد دور نگه داشته و از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و سرطان و همچنین ناخوشیهای معمول دوران پیری پیشگیری میکند.
فلاوونوئیدهای موجود در این سبزی خواص ضد سرطانی فوقالعادهای دارد. توجه داشته باشید که برگهای سبز تیرهی بیرونی ترهفرنگی حاوی بیشترین میزان از این آنتیاکسیدانها میباشند. بتاکاروتن نیز یکی از کاروتنوئیدهای مهم ترهفرنگی محسوب میشود. باید بدانید که پخت و پز طولانیمدت، حدود 20 درصد از ترکیبات مغذی ترهفرنگی را از بین میبرد.
ترهفرنگی و ساپونینهایش
ترهفرنگی حاوی ترکیباتی به نام ساپونینها و ساپوژنین میباشد که هر دو قادرند کلسترول خون را کاهش دهند. این ترکیبات همچنین خواص ضدسرطانی و ضدقارچی دارند. با این حال محققان همچنان در حال بررسیهای بیشتر در این خصوص هستند.
احتیاط احتیاط
اگر آلرژی دارید
با وجود اینکه حساسیت به ترهفرنگی بسیار نادر است اما با این حال غیرممکن نیست. احتمال دارد که افراد آلرژیک، به ترهفرنگی بیشتر از سبزیجات دیگر (سیر، پیاز، پیازچه) حساسیت نشان دهند.
اگر از سنگ کلیه رنج میبرید
برخی از افرادی که مجبورند اگزالاتها را محدود کنند تا از سنگ کلیه پیشگیری کنند نباید ترهفرنگی مصرف کنند.
منبع: تبیان