به گزارش ایرنا، تکثر زیستی زمین محصول ۳.۵ میلیارد سال آزمون و خطای تکاملی است. اما محققان میگویند که این تنوع غنی زیستی به نقطه حساسی رسیده و اکنون به سرعت درحال از میان رفتن است.
یک تیم بینالمللی از محققان میگوید، دلایل قوی هست که فعالیت انسانی عامل نابودی سریع تکثر زیستی است.
مهمتر این که جمعیت تمامی گونههای باقیمانده به طور میانگین شاهد افتی 25 درصدی در شمار آنها بوده است.
هیلاری یانگ از دپارتمان اکولوژی، تکامل و زیستشناسی دریایی دانشگاه کالیفرنیا در خصوص یافتههای اصلی این مطالعه گفت: وضعیت حیوانات زمین را مرور کردیم و دریافتیم که شمارشان به طور فاجعهباری در حال افت است.
به گفته وی سالانه 11 هزار تا 58 هزار گونه منقرض میشوند و از بین میروند اما علاوه بر آن جمعیت گونههایی که رایج هستند هم به شدت افت میکند. ما دریافتیم که 25 درصد میزان گونههای رایج مهرهداران و 45 درصد بیمهرگان افت کرده است.
یانگ ادامه داد: حشرات سختپوست در گردش طبیعت نقش و وظایف زیادی دارند. متوجه شدیم که این افت جمعیت پیامدهای گستردهای برای سلامت انسان و فواید اکوسیستمهایی که انسان به آنها وابسته است دارد.
وی در باره روند نابودی پوشش گیاهی و جانوان گفت: همه مردم از نابودی حیوانات بزرگ در خشکی آگاهند حیواناتی که وجودشان عادی بوده، مثل بوفالوی آمریکایی یا فیل آفریقایی این گونهها درحال افت هستند.
وی افزود: اما مطالعه نشان داد که درحال از دست دادن پروانهها مثل پروانههای "مونارک" در آمریکا هستیم که زمانی در شمار عظیم مهاجرت میکردند و حالا کم شدهاند.
حشرات سختپوست در سراسر جهان که کارشان پردازش پسماندهها در محیط زیست بود درحال کاهش شدید هستند بنابر این هرجا را که نگاه میکنیم گونهها درحال ناپدید شدن هستند.
وی با بیان این که شاهد ششمین انقراض انبوه موجودات در تاریخ زمین هستیم اضافه کرد: پنج انقراض انبوه قبلی تاریخ ما همگی با تکیه بر ابعاد نابودی گونهها و سرعت نابودی آنها اندازهگیری شده و وقتی روند امروزی نابودی گونهها را با رکوردهای قبلی مقایسه میکنیم میبینم که روند کنونی کاملا با پنج انقراض انبوه قبلی همخوانی دارد و فکر میکنم در مورد این مسئله دارد اتفاق نظر حاصل میشود.
انسانها تا چه حد مسئول این وضع هستند
یانگ در این باره اظهار داشت: خیلی روشن است که ما انسانها مسئول این وضع هستیم. پنج انقراض انبوه قبلی ناشی از پدیدههایی مثل برخورد سیارکها به زمین یا در اثر فعالیت شدید آتشفشانی بود، پدیدههایی که این بار در انقراض نقشی ندارند و معلوم است که روند کنونی ناشی از فعالیت انسان است بنابر این اولین بار در تاریخ زمین است که یک گونه عامل انقراض انبوه سایر موجودات است.
نتیجه و عواقب این نابودی برای بشر چه خواهد بود
وی افزود: یکی از مسایلی که در مطالعه اشاره کردهایم این است که این روند در واقع به خاطر الگوهای مصرفی بشر است، همه عوامل اصلی انقراض مثل تغییر نحوه استفاده از زمین، تغییرات آب و هوایی، بهرهبرداری مستقیم از حیوانات همگی ناشی از مصرف است.
به گفته یانگ یکی از کارهای خیلی سادهای که میتوانیم انجام دهیم این است که کمتر مصرف کنیم. به این شکل میتوانیم اثر زیستمحیطیمان را کم کنیم. فعالیتهای دیگری هم هست که میتوان برای کاستن از اثر عوامل مستقیم روند انقراض انجام داد و نوع آن بستگی به هر فرد دارد.
یانگ گفت: مطالعات نشان داد که تاثیر نابودی پوشش گیاهی و موجودات بر زندگی ما عمیق است. برای مثال انتقال گرده گیاهان توسط حشرات مسئول 75 درصد تولید میوه جهان است بنابر این اگر حشرات از بین بروند منبع بزرگی از غذای جهان نابود خواهد شد.
به همین ترتیب میدانیم که حیوانات برای کیفیت آب نقش حیاتی دارند و اگر حیواناتی که منابع آب را تمیز نگاه میدارند از دست بدهیم آب پاکیزه کمتری در دسترس خواهیم داشت.