بدون شک میدانید که تغذیه چه نقش مهمی در سلامتی بدن دارد. گاهی بدن ما علائمی بروز میدهد که نشانگر نیاز آن به تغییر سبک و برنامهی غذایی است. در این صورت است که شما باید تغییراتی در برنامهی غذاییتان ایجاد کرده و به فکر جذب مواد مغذی دیگری نیز باشید. در این مطلب علائمی که به شما هشدار میدهند تغذیهتان مناسب حال و روزتان نیست را عنوان میکنیم. لطفا با ما همراه باشید.
١- پوستتان کدر شده است
محققان American Academy of Dermatology به این نتیجه رسیدهاند که نوع تغذیه، تاثیر خود را به طور مستقیم روی پوست میگذارد. در واقع زمانی که پوست شما شاداب و زیبا میشود نشان میدهد که تغذیهی خوب و سالمی دارید؛ اما زمانی که پوست، کدر و بیطراوت میشود نشانگر این است که بدنتان نیاز به تغییرات غذایی دارد. در واقع پوست شما آینه سلامتیتان است. وجود جوش، جوشهای سرسیاه، نقاط خشک، چرب، قرمز و یا بروز علائم پیری زودهنگام و غیره نشان از کمبود ویتامین و مواد مغذی(اسیدهای چرب امگا3، ویتامینهای C و E) دارد. اگر احساس میکنید پوستتان شادابی و طراوت قبل را ندارد زمان آن رسیده در برنامهی غذاییتان تغییراتی ایجاد کنید.
٢- به طور مرتب احساس خستگی میکنید
اگر به اندازه کافی میخوابید اما باز احساس خستگی دارید امکان دارد به خاطر دو دلیل عمده باشد: اول اینکه بدنتان دهیدراته شده است. یعنی به میزان کافی آب نمیخورید. اگر آب خالی را دوست ندارید میتوانید به آن کمی آب لیموترش، چند برش خیار، گریپ فروت یا آب پرتقال اضافه کنید. دوم اینکه شما مواد غذایی تصفیه شده و آماده زیادی مصرف میکنید. به عقیدهی محققان دانشگاه کالیفرنیا، افتادن قندخون میتواند عاملی برای بروز احساس خستگی باشد. توجه داشته باشید که تغذیهی سرشار از چربی و فست فودها باعث افول متابولیسم و کاهش قدرت ذهنی میشود. بهتر است مصرف این مواد غذایی را محدود کرده و تغذیهی سالمی سرشار از میوهها و سبزیجات و غلات کامل در پیش بگیرید.
٣- مدام مریض میشوید
اگر مدام دفترچهی بیمه به دست از این مطب به آن مطب میروید لازم است که در برنامهی غذاییتان تغییراتی ایجاد کنید. به عقیده محققان دانشگاه کورنل، تغذیه روی سیستم ایمنی بدن تاثیر مستقیم دارد. مصرف مواد غذایی حاوی ویتامینها و مواد معدنی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و شما را از گزند بیماریها دور میکند. محققان مدرسهی پزشکی دانشگاه هاروارد توصیه میکنند که برای داشتن سیستم ایمنی باید سبک زندگی سالمی داشت. در واقع لازم است برنامهی غذاییتان را سرشار از میوه و سبزیجات و غلات کامل کرده و در عوض مصرف چربیهای اشباع شده را محدود کنید. از همین امروز تصمیم به ترک سیگار بگیرید و به طور مرتب ورزش کنید و وزنتان را در حد متعادل نگه دارید.
٤- وضعیت مدفوع مهم است
بدون شک چندان خوشایند نیست که برای بررسی وضعیت سلامتتان شروع به بررسی مدفوع بکنید اما همین کار نشان میدهد که اوضاع تغذیهی تان در چه حال است. محققان کلینیک Cleveland مشاهده کردهاند که شکل، بو، اندازه، رنگ و بافت مدفوع نشاندهندهی وضعیت سلامتی افراد است. محققان دانشگاه یل معتقدند اگر مدفوع نازک، چرب، زرد و شل باشد به این معنی است که تغذیه سرشار از مواد غذایی چرب و فست فود است. اما اگر مدفوع سفت، خشک و بریده بریده باشد به معنی کمبود فیبرهای محلول در برنامه ی غذایی است.
٥- موهایتان کم پشت، خشک و شکننده شده است
به عقیده محققان American Academy of Dermatology موها نیز مانند پوست نشان دهنده وضعیت سلامت درونی هستند. اگر برنامه غذاییتان دچار کمبودهایی باشد تاثیر آن روی وضعیت موهایتان نیز نمایان خواهد شد. به عنوان مثال اگر موهایتان شکننده و خشک شده است و در حال ریزش است به احتمال زیاد دچار کمبود اسید فولیک یا ویتامین B12 شده است. کم خونی فقر آهن نیز در 10 درصد خانمهای 20 تا 50 سال باعث بروز ریزش مو میشود. باید بدانید که داشتن تغذیه فقیر از پروتئین مانع از رشد موها میشود.
٦- خوابتان به هم ریخته است
بسیاری از افراد زمانی که دچار بیخوابی میشوند میل زیادی به خوردن پیدا میکنند. برعکس این قضیه نیز صادق است. داشتن تغذیهی نامناسب میتواند باعث بیخوابی شبانه شود. محققان دانشگاه پنسیلوانیا به این نتیجه رسیدهاند که ارتباط زیادی بین تغذیه مناسب، خواب خوب و سلامتی وجود دارد.
این محققان تاثیر تغذیه را روی خواب 4548 داوطلب بررسی کردند. آن ها در خصوص جزییات تغذیه روزانه این افراد و مدت زمان خوابشان مطالعه کردند. محققان به این نتیجه رسیدند افرادی که کم میخوابند؛ یعنی کمتر از 6 ساعت، مواد غذایی پرکالری مصرف میکنند و برنامهی غذاییشان از تنوع کمی برخوردار است. اما افرادی که به میزان کافی یعنی بین 7 تا 8 ساعت در شب میخوابند تغذیهی متنوعی دارند؛ در نتیجه اگر متوجه شدهاید که خواب شبانهتان به هم ریخته و دچار بیخوابی شدهاید تغییراتی در برنامه غذاییتان ایجاد کنید.
٧- افسرده شدهاید
در اکثر موارد افسردگی به عادتهای غذایی نامناسب مربوط میشود. نتایج بررسیهایی که در مایوکلینیک به چاپ رسیده است ارتباط بین هر آنچه میخورید و نمی خورید را روی احساساتتان نشان میدهد. یعنی اینکه تغذیهی ناسالم خطر ابتلا به افسردگی را افزایش میدهد. محققان انگلیسی به مدت 5 سال برنامه غذایی 3000 کارمند میانسال را تحت نظر گرفتند. آنها مشاهده کردند افرادی که برنامه غذاییشان سرشار از گوشتهای فراوری شده، مواد سرخ کردنی، شکلات، آبنبات، دسرهای شیرین و چرب و لبنیات پرچرب بوده است علائم افسردگی بیشتری از خود نشان میدهند. در عوض افرادی که مواد غذایی حاوی پروتئینهای کم چرب به خصوص ماهی، میوه و سبزیجات تازه و غلات کامل بیشتری مصرف میکنند کمتر در معرض افسردگی قرار میگیرند.
منبع: تبیان