کیوی میوه کوچکی است به رنگ خرمایی که کرکهای ریزی روی پوست آن قرار دارد و رنگ سبز بافت داخلی آن نیز بسیار زیباست.
منشأ کیوی از درهای واقع در کشور چین است، بعدها این میوه به کشور زلاندنو صادر شد به طوری که هم اکنون این کشور سهم عمدهای در تولید جهانی کیوی دارد.
کیوی، میوهای بسیار خوشمزه و طعمی شبیه به طعم موز، انگور و آناناس دارد. در این مقاله به ذکر فواید این میوه میپردازیم.
- * کیوی منبع غنی آنتی اکسیدان و ویتامین C است
تقریباً در هر 100 میلیگرم از این میوه، 98 میلیگرم ویتامین C موجود است. کیوی با دارا بودن این میزان از ویتامین C، در رده میوههایی چون پرتقال و لیمو که منبع غنی این ویتامین هستند، قرار میگیرد.
اگر بخواهیم میزان ویتامین C موجود در کیوی را با میوههای دیگر مقایسه کنیم، باید بگوییم که گلابی هندی و انگور فرنگی، از میزان بالاتری ویتامین C برخوردارند. با مصرف روزانه یک کیوی، بیش از 80 درصد از نیاز روزانه بدن به این ویتامین برطرف میشود.
کیوی با دارا بودن حجم بالای ویتامین C، جذب آهن را در بدن بالا میبرد و به همین دلیل توصیه میشود افراد مبتلا به فقر آهن، بیشتر از این میوه استفاده کنند
- توصیه میشود که کیوی صبحها و در وعده صبحانه میل شود
ویتامین C در بدن غوغا میکند، سیستم ایمنی بدن را تقویت و با فشار خون بالا، سرطانها، آلرژیها و زکام مقابله میکند.
ویتامین C، یک آنتیاکسیدان قوی محسوب میشود به طوری که قدرت آن در خنثی سازی رادیکالهای آزاد، از کیوی یک ماده غذایی ویژه ساخته است، آن هم مادهای که در برابر تمام آسیبهای بدنی ناشی از پدیده پیری مبارزه میکند.
مصرف کیوی به سلولهای بدن این امکان را میدهد تا جوانتر بمانند و در نهایت سلامت بدن به طور کامل حفظ شود.
- مصرف این میوه به افراد زیر بسیار توصیه میشود:
1. افراد سیگاری
2. افراد الکلی
3. افرادی که از دیابت یا آلرژی رنج میبرند.
4. خانمهای باردار
5. افراد مسن
6. افرادی که دچار شکستگی استخوان شدهاند.
7. افرادی که به پارگی رباط دچار شدهاند.
8. خانمهای یائسه
9. افرادی که دچار مشکلات بینایی هستند، مثلاً افرادی که آب مروارید دارند.
10. افرادی که دچار نارسایی سیستم ایمنی هستند، مثلاً افراد مبتلا به ایدز یا تبخال.
- * کیوی استرس و حالات عصبی را کاهش میدهد
کیوی ایدهآل ترین میوه در رویارویی و مقابله با بیماریهای عصر حاضر است. حجم بالای ویتامین C موجود در آن، از کیوی میوهای برای مقابله با اضطراب و حالات عصبی ساخته است.
كیوی استرس را کاهش میدهد بطوریکه مصرف آن به ما این امکان را میدهد تا احساسی بهتر و برای رویارویی با مشکلات و موانع زندگی روزانه، قویتر باشیم.
پزشکان توصیه میکنند که اگر قصد رفتن به یک مصاحبه استخدامی و یا یک جلسه مهم را دارید، حتماً قبل از آن کیوی میل کنید.
- * کیوی و درمان یبوست
میزان فیبرهای محلول در کیوی بسیار بالاست، به همین دلیل با مصرف کیوی، عمل هضم و حرکات روده بهتر انجام میگیرد و در نتیجه امکان بروز یبوست کاهش مییابد.
اگر کیوی در وعده صبحانه مصرف شود، برای عمل دفع بسیار مفید خواهد بود. میتوانید کیوی را همراه با میوههای دیگر، با ماست و یا با غلات میل کنید که در این صورت دفع مدفوع از بدن سریعتر و آسانتر انجام میگیرد.
- * کیوی و نقش آن در کاهش وزن و دفع آبهای زائد بدن
از آنجا که بیشترین حجم کیوی را آب تشکیل میدهد و کالری آن نیز بسیار پایین است (هر یک کیلو کیوی، حاوی 63 کیلوکالری است)، با مصرف آن، به سرعت احساس سیری خواهید کرد و در نتیجه این میوه برای کاهش وزن بسیار مفید است.
علاوه بر این سدیم موجود در کیوی بسیار کم است، به همین دلیل این میوه گزینه مناسبی برای جایگیری در رژیم های لاغری به شمار میرود.
کیوی امکان دفع آب انباشته شده در بدن را فراهم میآورد، مسألهای که برای خانمهای باردار بسیار لازم و ضروری است.
کیوی بسیار ادرارآور است و نباید از رژیم غذایی افراد مبتلا به یبوست و چاقی حذف شود. این میوه برای مبتلایان به هپاتیت و نارسایی قلبی نیز بسیار مفید است.
* کیوی و هضم غذا
همان طور که قبلاً گفتیم، هضم کیوی به راحتی انجام میگیرد. کیوی امکان هضم پروتئین موجود در مواد غذایی را نیز فراهم میآورد و در نتیجه بروز سوءهاضمه، ورم معده (گاستریت) و گازهای معده، با مصرف کیوی کاهش مییابد.
- * کیوی گردش خون را بهبود میبخشد
کیوی دارای مقادیر بالای ویتامین E و اسیدهای چرب امگا 3 و 6 است، به همین دلیل حرکت خون در رگها و به طور کلی، وضعیت شریانها را بهبود میبخشد و از شکلگیری سنگها و لختهها در رگهای خونی جلوگیری میکند.
با مصرف این میوه انسداد شرایین یا همان لخته شدن خون در رگها، آنژین سینه، خونریزیهای مغزی و آنفارکتوس، به نوعی مهار میشوند و میزان بالای فیبر این میوه، سطح کلسترول خون را کاهش میدهد.
* کیوی سلامت استخوانها را تضمین میکند
کیوی حاوی تمام عناصر مفید برای استخوانها و دندانها است. این خصوصیت از مواد معدنی موجود در کیوی نشأت میگیرد که عبارتند از منیزیم، پتاسیم و مس.
هر عدد کیوی تقریباً 10 درصد از نیاز روزانه بدن به مواد معدنی بالا را برطرف میکند. کیوی، رشد و سلامتی استخوانها، عضلات، اعصاب و دیگر ارگانهای بدن را تضمین میکند.
- * نقش کیوی در مراقبت از سیستم ایمنی بدن
ویتامین C، یک آنتی اکسیدان قوی محسوب میشود به طوری که قدرت آن در خنثیسازی رادیکالهای آزاد، از کیوی یک ماده غذایی ویژه ساخته است، آن هم مادهای که در برابر تمام آسیبهای بدنی ناشی از پدیده پیری مبارزه میکند
از آنجا که کیوی حاوی مقادیر زیاد اسیدفولیک و ویتامین C میباشد، مصرف آن مقاومت طبیعی بدن را در برابر انواع سرماخوردگیها بالا میبرد.
ویتامین C و اسیدفولیک، دو مادهای هستند که تولید گلبولهای قرمز، سفید و پادتنها را بالا میبرند و در نتیجه مقاومت بدن در برابر بیماریهای ویروسی بیشتر میشود.
- *نقش کیوی در غلبه بر کم خونی
کیوی با دارا بودن حجم بالای ویتامین C، جذب آهن را در بدن بالا می برد و به همین دلیل توصیه می شود افراد مبتلا به فقر آهن، بیشتر از این میوه استفاده کنند.
- * نقش کیوی در کنترل اشعه های خورشیدی
اگر شما به اشعه ماوراءبنفش خورشید حساسیت دارید، از مصرف کیوی غافل نشوید. در حقیقت لوتئین موجود در این میوه، مانند یک فیلتر طبیعی، از پوست شما حفاظت میکند. لوتئین که سلطان آنتی اکسیدانها محسوب میشود، در اسفناج و کلم بروکلی نیز یافت میشود.
- چه کسانی نمیتوانند از کیوی استفاده کنند؟
افرادی که به نوعی آنزیم به نام آکتیدین حساسیت دارند، نمیتوانند کیوی، آناناس و پاپایا مصرف کنند.
افرادی که مستعد ابتلا به سنگهای کلیوی نیز هستند، هرگز نباید از این میوه استفاده کنند به این دلیل که کیوی حاوی مقادیر بالای اگزالات کلسیم است.
توصیه میشود که بچهها در مصرف این میوه زیاده روی و البته مصرف آن را نیز قطع نکنند.
از آنجا که پتاسیم موجود در کیوی زیاد است، به افرادی که دچار نارسایی کلیه هستند توصیه میشود که هرگز سراغ این میوه نروند.
علائم مسمومیت با کیوی عبارتند از: کهیر، مشکلات در عمل بلعیدن، سوء هاضمه و حالت تهوع.