- شناسایی افراد در معرض خطر چاقی
نمایه توده بدن (BMI = Body Mass Index) به عنوان مناسبترین ابزار برای شناسایی افراد بالای 19 سال در معرض خطر اضافه وزن و چاقی شناخته شده است و عبارت است از وزن به کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد به متر.
به عنوان مثال شخصی با وزن 78 کیلوگرم و قد 170 سانتیمتر دارای BMI معادل 26.9 است. بنابراین شخص دارای اضافه وزن است.
عوامل تغذیهای مؤثر در بروز اضافه وزن و چاقی
- مصرف زیاد قند و چربی: هر گرم قند 4 کیلوکالری انرژی و هر گرم چربی 2 برابر قندها یعنی 9 کیلو کالری انرژی تولید میکند. اگر قندها و چربیها بیش از میزان مورد نیاز مصرف شوند باعث اضافه وزن، چاقی، افزایش فشار خون و افزایش چربی خون میشوند.
- مواد غذایی نشاستهای: نشاسته قندهای مرکباند که دیرتر از قندهای ساده جذب میشوند و ماده اصلی نان، برنج، ماکارونی هستند و در مصرف آنها نباید زیادهروی شود. هر چه سرعت جذب، سرعت و شدت بالا بردن قند خون توسط نشاسته بالاتر باشد، چاقکنندهتر خواهد بود. بنابراین نشاسته سیبزمینی سریعتر از نان، نشاسته نان سریعتر از نشاسته برنج و نشاسته برنج سریعتر از نشاسته حبوبات جذب میشود.
* زنان در روز نباید بیش از 100 کالری (6 قاشق مرباخوری) و مردان نباید بیش از 150 کالری (9 قاشق مرباخوری) قند و شکر مصرف نمایند.
- مصرف محدود فیبر: فیبر موجود در مواد غذایی به دو گروه محلول و نامحلول تقسیم میشوند. فیبرهای محلول در جو دوسر، حبوبات، میوهها وجود دارند که سرعت جذب مواد مغذی و از جمله قندها و چربیها را کاهش میدهند و از اضافه وزن و چاقی پیشگیری میکنند.
- فیبرهای نامحلول در سبوس گندم، نان و غلات سبوسدار و سبزیها وجود دارند و موجب تسهیل حرکات لوله گوارش و پیشگیری از یبوست میشوند.
برای دریافت کافی فیبر مصرف روزانه 5 بار میوه و سبزی (400 گرم) و غلات سبوسدار مانند نان سنگک و نان جو و استفاده از حبوبات در غذاها توصیه میشود.
منبع: خبرگزاري فارس