به گزارش خبرنگار مهر، محققان در تحقیقی با عنوان «رژیم غذایی ضدسرطان» به نکات مهمی در کاهش ریسک سرطان از طریق رژیم غذایی اشاره میکنند.
۱. تمامی ماهیها خاصیت یکسان ندارند
غذای دریایی یکی از غذاهای سالمی است که میتوان به طور مرتب مصرف کرد. ماهی مملو از پروتئینهای موسوم به چربیهای خوب نظیر اُمگا-۳ و اُمگا-۶ است و نسبت به سایر انواع گوشتها از کالری کمتری برخوردار است.
اما دیوید خیات، نویسنده مطالعه رژیم غذایی ضدسرطان، معتقد است که اکثر ماهیها حامل مقادیری جیوه، سرب، و سایر آلایندههای سرطانزا هستند. تنها به دلیل وجود جیوه، انجمن بارداری آمریکا به زنان باردار توصیه میکند که مصرف برخی گونههای ماهی را که احتمالا آلوده هستند به حداقل برسانند. از این رو محققان برای دور ماندن از جیوه، پرهیز از مصرف شمشیرماهی، سالمون و تن را توصیه میکنند و در عوض خوردن بیشتر ماهی باس (نوعی ماهی خاردار دریایی)، ساردین و میگو را پیشنهاد میکنند.
۲- گوشت گاو را نباید دشمن سلامت تلقی کرد
همانند باور مربوط به ماهی، این فرضیه همه گیر وجود دارد که گوشت قرمز ناسالم بوده و دارای خاصیت سرطانزایی است.
با وجودی که برخی مطالعات قاطعانه مصرف گوشت قرمز را به افزایش ریسک انواع مشخصی سرطان نظیر سرطانهای روده و پروستات ربط میدهند، اما هنوز شواهد و اسناد مربوطه ابهام آمیز است. نوع مصرف گوشت در کشورها متفاوت است: درحالی که در فرانسه گوشت گوساله کم چرب بوده و مردم این کشور خیلی کم و با مضایقه گوشت گوساله مصرف میکنند، در آمریکا گوشت گوساله بسیار چرب بوده و حاوی کالری بیشتری است. همچنین مردم آمریکا در خوردن گوشت زیاده روی میکنند.
بعلاوه نوع پخت گوشت قرمز موجب تغییر ریسک سرطان در آن میشود. گریل کردن یا کباب کردن گوشت ریسک سرطان زایی آن را افزایش میدهد.
اما به گفته محققان، گوشت گوساله برای سلامت خطرناک نیست. اگر برشهای کم چرب، با پخت مناسب و با اعتدال مصرف شود، میتواند بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشد. گوشت مرغ هم منبع خوب غذایی است که هیچ ریسک مشخصی از سرطان ندارد.
۳. باور غلط در مورد روغنها
به گفته خیات، هیچ سند محکمی وجود ندارد که هر نوع روغن ماهی یا گیاهی میتواند موجب کاهش ریسک سرطان شود. در برخی موارد همچون خانواده روغنهای اُمگا بدست آمده از ماهی تاثیر عمیق مثبتی بر بدن دارند. همچنین گاهی اوقات مردم با داغ کردن بیش از حد زیاد روغن و فرآوری بیش از اندازه آن، این ماده غذایی را تبدیل به عنصری سرطان زا میکنند.
چربیها بخش مهمی از رژیم غذایی ما بوده و نباید از آنها غافل شد. همچنین هنوز مصرف چربیهای پلی اشباع دارای فواید سلامت متعددی است که از تعادل بهتر کلسترول تا تامین مواد مغذی نظیر ویتامین E را دربرمیگیرد.
۴. سبزیها و میوههای رنگی
میوهها و سبزیجات همچنان سالمترین و کارآمدترین شیوههای کنترل ریسک سرطان تلقی میشوند اما تفاوتهای متمایزی در نحوه عملکرد آنها وجود دارد. به گفته محققان بسیاری از مولکولهای ضدسرطان در این مواد خوراکی از طریق رنگدانههای آن قابل تشخیص است.
میوهها وسبزیجات قرمز نظیر گوجه فرنگی حاوی آنتی اکسیدان لیکوپن هستند؛ فنولها و آنتوسیانینهای بنفش یافت شده در انگور و بلوبری میتوانند از ما در مقابل سرطان روده و کبد محافظت کنند؛ و آنتی اکسیدان دیگری موسوم به آلیسین که در سبزیجات سفیدرنگ نظیر پیاز و سیر یافت میشود.
همچنین نحوه آماده سازی و خوردن این مواد خوراکی هم میتواند بر فواید سلامت آن تاثیر داشته باشد. به عنوان مثال، سیر باید قبل از مصرف پوست کنده شده و له شود تا به هنگام پخت آیسین آن به خوبی آزاد شود. همچنین گوجه فرنگی نپخته از میزان بیشتر لیکوپن برخوردار است.
مواد شیمیایی نظیر آفت کشها هم که بر روی میوهها و سبزیجات نشسته باقی میمانند، باید با شستن و دست کشیده شدن بر روی پوستشان به خوبی از بین بروند.
به گفته محققان، عمدتا ریسک سرطان به دست خود ما و به واسطه عفونتهای ویروسی و عوامل ارثی به ما منتقل میشوند. رژیم غذایی تنها مسئول ۲۰ درصد از بروز این ریسک است. تنباکو همچنان بزرگترین عامل سرطان زاست.
در مجموع تحرک داشتن، پرهیز از چاقی، و انتخاب یک رژیم غذایی متنوع راهکار اصلی پیشگیری از سرطان و حفظ سلامت است.