انجمن روانپزشکی آمریکا در اواخر دهه 1990 افسردگی زمستانی را با عنوان اختلال خلقی فصلی شناسایی کرد و اکنون این عارضه با نام مخفف یعنیSADمورد اشاره قرار میگیرد.
افرادی که دچار افسردگی هستند، معمولا خلق اندوهگینشان را به صورت بروز دورههای متناوب تجربه میکنند. از این لحاظ مبتلایان به افسردگی زمستانی تنها این تفاوت را با مبتلایان به افسردگی معمول دارند، که نوسانهای خلقشان بر اساس فصلهاست .البته گونه ای از افسردگی تابستانی هم وجود دارد، که تعداد افراد کمتری را مبتلا میکند.
برخی از پیشنهادهای غذایی برای پیشگیری از ابتلا به این نوع افسردگی به شرح زير است.
- سبزیجات تیره رنگ: این گونه سبزیجات مانند اسفناج، کلم پیچ، و برگ چغندر، با افسردگی شدید ناشی از بروز التهاب در مغز مقابله میکنند. ویتامین کا موجود در این سبزیجات به مبارزه با تورم و التهاب کمک میکند.
- لوبیا: کمبود فولات به نوعی با افسردگی مرتبط است. در این میان، مصرف لوبیا که یک محصول غذایی غنی از فیبر است، علاوه بر این که با افسردگی مبارزه میکند، تاثیرات داروهای ضد افسردگی را نیز افزایش میدهد. اضافه کردن 15 میلی گرم فولات به رژیم غذایی روزانه، تاثیرات داروهای ضد افسردگی را در کسانی که تحت درمان با این داروها هستند، افزایش میدهد و این را انجمن روان پزشکی آمریکا اعلام کرده است.
- خوراک گوشت گاو: گوشت گاو یکی از بهترین منابع ویتامین ب 12 است. مشخص شده که سطوح بسیار پایین این ویتامین با بسیاری از مشکلات پزشکی و روان پزشکی از جمله افسردگی ارتباط مستقیم دارد.
- قارچ: قارچ حاوی مقادیر زیادی از نیاسین و ریبوفلاوین است که میتوانند خاصیت تقویت کنندگی خلق و خوی را داشته باشند. قارچ همچنین حاوی مقادیری از ویتامین دی است. مشخص شده کمبود این ویتامین نیز ارتباط مستقیمی با ابتلا به افسردگی دارد. مصرف روزانه نصف فنجان قارچ وحشی در طول روز، نیاز روزانه به ویتامین دی بدن را تامین میکند.
- ماهی سالمون: این نوع ماهی نیز منبع غنی از ویتامین دی و اسیدهای چرب امگا 3 است. مصرف ماهی به میزان یک یا دو بار در هفته خطر ابتلا به افسردگی را به میزان زیادی کاهش میدهد و این را محققان مدرسه پزشکی دانشگاه هاروارد اعلام کرده اند. علاوه بر این، ماهی سالمون سرشار از ویتامین ب 12 برای مبارزه با خلق و خوی پایین و ابتلا به افسردگی است.
- قهوه: پژوهشهای منتشر شده در مجلهPlos ONEنشان میدهد کسانی که روزانه 4 فنجان قهوه مینوشند، نسبت به کسانی که به نوشیدنیهایی مانند الکل روی میآورند، 50 درصد کمتر احتمال دارد که به افسردگی مبتلا شوند.
- میوههای خانواده مرکبات: پرتقال و گریپ فروت در فصل زمستان، منابع بزرگ فولات و ویتامین ث محسوب میشوند. این در حالی است که افرادی که دچار فقر ویتامین ث هستند، اغلب احساس خستگی و افسردگی میکنند و مطالعات بین المللی در سال 2014 ارتباط بین فقر این ویتامین و افسردگی را ثابت کرده اند.
- سیب زمینی شیرین: دارای سطح بالایی از بتاکاروتن است؛ آنتی اکسیدانی قوی که به مبارزه با التهاب و تورم و در نتیجه افسردگی میرود.
- زرده تخم مرغ: حاوی ویتامین دی و ویتامین ب 12 است ضمن این که کولین موجود در آن برای توسعه سلولهای سالم مغز مفید به نظر میرسد.
*وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي