به گزارش مهر، بسیاری از سلولهای مشخص شده نظیر سلولهای موجود در پوست، روده یا خون، طول عمری فقط برای مدت چند روز دارند. از اینرو بازسازی مداوم این سلولها ضروری است. آنها از سلولهای بنیادی به اصطلاح «بزرگسال» ایجاد میشوند که به طورمداوم تقسیم میشوند.
به علاوه گروهی از سلولهای بنیادی بسیار خاص هم در مغز استخوان وجود دارند که اکثر مواقع در حالت نهان و خفته هستند و فقط در مواقع ضروری نظیر عفونتهای ویروسی یا باکتریایی، از دست رفتن شدید خون، یا در زمان شیمی درمانی فعال میشوند. زمانیکه کارشان را انجام دادند، بدن اکثر سلولهای بنیادی قوی را به حالت خفته بازمیگرداند. دانشمندان معتقدند این اقدام موجب حفاظت از آنها در مقابل جهشهای خطرناکی میشود که میتوانند منجر به سرطان خون شوند.
تاکنون مکانیسم فعال سازی این سلولهای بنیادی خاص یا برگرداندن آنها به حالت خواب نامعلوم بود. اما حال دانشمندان «رتینوئیک اسید»، متابولیت ویتامین A، را به عنوان فاکتور اصلی در این فرآیند شناسایی کرده اند.
محققان دریافته اند در صورت فقدان این ماده، سلولهای بنیادی فعال قادر به بازگشت به حالت خفته نخواهند بود و در عوض در سلولهای خونی خاص رشد کرده و بالغ میشوند و این به معنای از بین رفتن ذخایر آنهاست.
نینا کبزس والشید، سرپرست تیم تحقیق، در این باره میگوید: «مطالعه بر روی موشها نشان داد تغذیه آنها با رژیم غذایی فاقد ویتامین A منجر به نابودی سلولهای بنیادی شد. از اینرو میتوانیم اثبات کنیم که ویتامین A تاثیر مستقیمی بر سلولهای بنیادی خون دارد.»
به گفته محققان، این مطالعه نتایج مطالعات قبلی نیز در مورد اینکه کمبود ویتامین A به سیستم ایمنی بدن آسیب میرساند را نیز اثبات میکند. محققان بر مصرف رژیم غذایی متعادل حاوی ویتامین A تاکید میکنند.