به گزارش مهر، محققان عنوان میکنند تهدید ناشی از آرسنیک موجود در برنج به سرعت مسموم کننده نیست، اما مصرف بلندمدت این نوع برنج میتواند خطر ابتلا به سرطانهای مثانه، ریه و پوست، بیماری قلبی و دیابت را افزایش دهد. در بانوان باردار مسمومیت با آرسنیک میتواند باعث سقط جنین یا کاهش وزن نوزاد شود. تماس با آرسنیک در دوران جنینی باعث اختلالات سیستم ایمنی و اختلال در تکامل مغز در نوزاد میشود.
آرسنیک به طورطبیعی در خاک و آب وجود دارد چراکه پوسته زمین حاوی این ماده شیمیایی است، اما ممکن است در پی استفاده از برخی آفتکشها و کودها هم تجمع یابند.
برنج سریعتر از هر گیاه دیگری آرسنیک را جذب میکند. برنج قهوه ای دارای بالاترین میزان آرسنیک است چراکه این ماده شیمیایی در لایه خارجی سالم آن تجمع مییابد و با جداشدن این لایه برنج سفید حاصل میشود.
محققان با آزمایشات مختلف دریافته اند که میزان آرسنیک بر اساس نوع برنج و محل کاشت آن متفاوت است.
دانشمندان هشدار میدهند که آزمایشهای اخیر آنها نشان میدهد در یک روش معمول پخت و پز برنج که برنج را در یک ظرف با آب بجوشانیم تا بخارپز شود در تمام کسانی که برنج را به این روش مصرف کردهاند آثار وجود سم آرسنیک دیده شده است.
به گفته «اندی مهارگ»، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه کوئین کانادا، «در حالی که به طور کلی اعتقاد عمومی بر این است که آرسنیک با آب پز کردن برنج از بین میرود اما باید بگوییم که این سم فقط زمانی از بین میرود که برنج به مدت یک شب خیسانده شود.»
وی در ادامه میگوید: «ما برای سنجش میزان آرسنیک در برنج، برای پختن برنج از ۳ روش استفاده کردیم؛ در روش اول، نسبت دو بخش آب به یک بخش برنج را به کار بردیم که همان روش معمول پختن برنج توسط عموم است، سپس از نسبت ۵ قسمت آب و یک قسمت برنج استفاده کردیم و در نهایت برنج را یک شب خیساندیم.»
نتایج نشان داد میزان آرسنیک باقیمانده در روش اول ۸۰ درصد و در روش دوم نصف و در روش آخر تقریباً به صفر رسیده بود.
از اینرو محققان عنوان میکنند امنترین روش پختن برنج آن است که برنج را قبل از پختن از شب قبل بخیسانید.