تخمه را به صورت تازه، خشک و بوداده مصرف میکنند که البته نوع بوداده آن با نمک و کمی آبلیمو بسیار خوشمزه است. علاوه بر مصرف مغز تخمه آفتابگردان، از روغن آن به صورت مایع برای پخت و پز نیز استفاده میکنند. در ضمن کره آن هم به 2 صورت مارگارین و کره تخمه آفتابگردان (مانند کره بادامزمینی) یافت میشود. جالبتر اینکه پرندگان هم مانند ما انسانها به این مغز خوشمزه علاقهمندند و به عنوان غذا از آن استفادهمیکنند.
خواص غذایی
روغن آفتابگردان، 66 درصد چربی غیراشباع اسیدلینولئیک دارد. علاوه بر آن، این تخم منبعی غنی از فیبر، پروتیین، ویتامین E، ویتامین B، ویتامین A و مواد معدنی مختلف مانند پتاسیم، منیزیم، آهن، فسفر، سلنیوم، کلسیم و روی است.
در ضمن تخمه آفتابگردان کمکالری بوده و کلسترول خون را پایین میآورد.
خواص درمانی
مصرف تخمه آفتابگردان برای رفع ناراحتیهای برونش، حنجره، مشکلات ریوی و همچنین صاف شدن صدا مؤثر است. علاوه بر این، خوردن آن را برای تسکین سرفه هنگام ابتلا به سرماخوردگی و به اصطلاح نرم شدن سینه هم توصیه میکنند.
- مهمترین خاصیت درمانی تخمه آفتابگردان که از قدیمالایام نیز به آن معروف بوده، تقویتکنندگی چشم و دید انسان است؛ البته نباید در خوردن آن افراط کنید.
- اگر از التهاب مفاصل (آرتریت) در رنج هستید، تخمه آفتابگردان بخورید.
100 گرم مغز تخمه آفتابگردان چه دارد؟
انرژی کربوهیدرات چربی اشباعشده چربی اشباعنشده پروتیین ویتامین E منیزیم پتاسیم
570 کیلوکالری 76/18 گرم 20/5 گرم 20/42 گرم 78/22 گرم 50/34 میلیگرم 354 میلیگرم 689 میلیگرم
انرژی |
کربوهیدرات | چربی اشباع شده |
چربی اشباع نشده |
پروتیین |
ویتامینE |
منیزیم |
پتاسیم |
570کیلوکالری | 18/76گرم | 5/20گرم | 42/20گرم | 22/78گرم | 34/50میلی گرم | 354میلی گرم | 689میلی گرم |