شربت سکنجبین با گلاب و نعناع یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی‌های سنتی ایرانی است. در این مطلب طرز تهیه این شربت خوشمزه و خواص سکنجبین آشنا می‌شوید.

به گزارش همشهری آنلاین، سکنجبین در اصل از ترکیب دو واژه سرکه و انگبین به وجود آمده است. در گذشته، سرکه و عسل را به مقدار معین در هم می‌آمیختند و از مخلوط آن شربتی لذیذ، معطر و فرح‌بخش به وجود می‌آوردند. در برخی نقاط که عسل پیدا نمی‌شد یا می‌خواستند شربتی ارزان‌قیمت درست کنند، سکنجبین را از ترکیب سرکه و شکر تهیه می‌کردند ولی همچنان آن را سکنجبین می‌نامیدند.

با گرم شدن شربت‌ها هم خواهان زیادی پیدا می‌کنند. در این مطلب شما را با طرز تهیه سکنجبین طبیعی و جذاب آشنا می‌کنیم. 

مواد لازم برای درست کردن سکنجبین سنتی:

نعناع؛ ۲ کیلو

سرکه سفید؛ نصف تا یک پیمانه ( طرز تهیه سرکه سیب خانگی | نکات مهم درست کردن این معجون لاغری  )

شکر؛ ۳ کیلو

آب؛ ۱۰ تا ۱۲ لیوان سکنجبین با دلمه بخصوص دلمه برگ انگور مصرف می‌شود

گلاب  نصف پیمانه

طرز تهیه شربت سکنجبین سنتی:

۱. شکر و آب را با هم مخلوط کنید و روی حرارت قرار دهید تا بجوشند و شکر کاملا در آب حل شود. سپس نعناع پاک‌شده و شسته‌شده را  ۳ تا ۴ دسته می‌کنیم و با نخ می‌بندیم و داخل شهد شکر و آب می‌کنیم و با حرارت ملایم اجازه می‌دهیم تا شهد بجوشد و غلیظ شود.

۲. وقتی شهد قوام کافی را به دست آورد و عطر نعنا در شهد جدا شد گلاب و سرکه را هم اضافه می‌کنیم و صبر می‌کنیم تا چند قول بزنند. وقتی که شربت را با کفگیر برداشتیم و شربت در لبه کفگیر به صورت نیم‌دایره جمع شد و وسطش شکاف خورد شربت سکنجبین آماده است. شربت را از صافی رد کنید و بعد از خنک شدن در شیشه‌های دربسته در یخچال نگهداری کنید.

خواص سکنجبیندر بعضی از نقاط کشور سکنجبین با کاهوی تازه و معمولاً در فصل تابستان خورده می‌شود

طبع سکنجبین، گرم و خشک است، زیرا از ترکیب سرکه و عسل تهیه می‌شود و سرکه و عسل به اندازه معینی جوشانده می‌شوند و در نهایت، اثرات گرم و خشکی را بر جای می‌گذارند. از جمله فواید شربت سکنجبین، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خارج کردن صفرای اضافی بدن 
  • رفع عطش
  • افزایش نفوذ غذا به سلول‌های بدن از جمله سلول‌های کبد، تقویت کبد
  • تقویت معده
  • جلوگیری از بروز سکته مغزی
  • کاهش فشار خون
  • کاهش التهاب ناشی از گرما و خارج کردن سموم بدن به همراه ادرار یا عرق
  • ملین و مسهل مفید
  • بازکردن انسداد عروق
  • رفع سردرد
  • ترکیب سکنجبین با تخم کاسنی و کمی گلاب برای افرادی که طبع گرمی دارند یا به نفخ دچار می‌شوند، بسیار مفید است.
  • مصرف کاهو با سکنجبین اشتهاآور است.
  • ترکیب آب کاسنی پخته با سکنجبین، برای درمان تب‌های طولانی و مداوم مفید است.

فواید شربت خیار سکنجبین

  • شربت خیار و سکنجبین حاوی انواع ویتامین‌های A ،C ،D ،K و گروه ویتامین‌های B مانند B۱، B۲، B۶، پتاسیم، سدیم، سیلیس، پروتئین، آهن، منیزیم، فسفر، آنتی‌اکسیدان، اسید فولیک و فیبر است.
  • شربت خیار و سکنجبین به‌ علت وجود ویتامین‌های A ، D ، کلسیم، منیزیم و فسفر، موجب استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها می‌شود و از بروز پوکی استخوان در افراد به‌خصوص در دوران پیری جلوگیری می‌کند.
  • شربت خیار سکنجبین، حاوی آنتی‌اکسیدان است که نقش موثری در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد و بدن را در برابر بیماری‌های مختلف به‌خصوص انواع سرطان‌ها محافظت می‌کند.
  • شربت خیار سکنجبین با تصفیه کردن خون، غلظت خون را کاهش می‌دهد و به همین دلیل، برای مبتلایان به نقرس و اسید اوریک بالا مفید است.
  • این شربت به‌ علت داشتن فیبر زیاد، نقش موثری در احساس سیری، لاغر شدن و رفع یبوست در افراد دارد.
  • کمک به طراوت، شادابی و جوان‌سازی پوست 
  • کمک به کاهش چربی، قند و فشار خون و جلوگیری از سکته مغزی
  • مفید برای سلامت قلب و باز کردن انسداد عروق
  • کمک به رفع عطش و تب بدن در فصل گرما و جلوگیری از گرمازدگی
  • کمک به دفع مواد زائد و سموم از اندام‌های مختلف بدن به‌ویژه از کبد و کلیه‌ها 
  • کمک به رفع تنش‌ها و استرس‌های روزمره 
  • کاهش حرارت معده و دستگاه گوارش
  • تسکین دردهایی مانند دل‌پیچه، دلدرد، نفخ، سکسکه و اسهال

منابع: ایرنا، کجارو