به گزارش همشهری آنلاین، احتمال روی آوردن به مصرف خوراکیهای ناسالم به دلیل فشارهای روانی ناشی از کاهش روابط اجتماعی در دوران همهگیری بیماری «کووید ۱۹» بیشتر از گذشته شده است. تغذیه از خوراکیهای ناسالم بیش از هر عضوی از بدن به کبد فشار میآورد. کبد وظیفه سمزدایی و تولید و تنظیم آنزیمهای هضمکننده غذا را برعهده دارد.
اکثر داروهایی که بیماران مصرف میکنند نیز در نهایت از راه کبد یا کلیه دفع میشوند. عدم توجه به سلامت کبد میتواند منجر به بیماریهایی همچون کبد چرب، سیروز و یرقان شود.
یکی از راههای کمک به سلامت کبد انجام فعالیتهای ورزشی است. با این حال از توجه به کیفیت مواد خوراکی و تاثیر آنها بر این عضو حیاتی بدن نیز نباید غافل شد. در این گزارش برخی از مواد خوراکیهای مفید یا مضر برای کبد را معرفی کردهایم.
کلم بروکلی
بهترین راه برای کمک به کبد مصرف زیاد سبزیجات است. کلم بروکلی در میان سبزیجات یکی از مفیدترینها برای کبد محسوب میشود. تحقیقات پزشکی نشان میدهد که افزودن کلم بروکلی به رژیم غذایی به پیشگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب کمک خواهد کرد.
در شماری از تحقیقهای انجامشده نیز مصرف کلم بروکلی به دلیل خاصیت ضدسرطانی آن توصیه شده است. کلم بروکلی همچنین ویتامین آ و ویتامین سی زیادی دارد.
سیبزمینی سرخشده
غذاهای سرخ شده یکی از مضرترین خوراکیها برای کبد هستند. چربیها از هنگامی که از بیشتر از حد نیاز بدن مصرف شوند به کبد فشار خواهند آورد. به این ترتیب چربی اضافه بهتدریج در سلولهای کبد ذخیره خواهد شد.
کارشناسان تغذیه به علاقمندان به سیبزمینی سرخشده توصیه میکنند که مصرف این خوراکی را به حداکثر هفتهای یک بار برسانند.
مصرف بیش از حد «فست فود» (مانند همبرگر، چیزبرگر) و غذاهای سرخشده در درازمدت میتواند منجر به تورم کبدی و بیماری سیروز شود.
بلغور جو دوسر
بهترین مواد غذایی برای کبد خوراکیهایی هستند که فیبر زیادی دارند. بلغور جو دوسر به دلیل فیبر فراوان و چربی کم و مواد قندی پایین یکی از بهترین خوراکیها برای کبد محسوب میشود. مصرف بلغور جو دوسر به عنوان صبحانه میتواند به کاهش چربی شکم و کاهش وزن کمک کند. امری که در نهایت به سود ساز و کار کبد است.
اداره دارو و غذای آمریکا مصرف بلغور جو دوسر را برای کاهش خطر بیماریهای قلبی نیز توصیه کرده است.
اعتدال در مصرف قهوه
بررسیها نشان میدهد که نوشیدن دو تا سه فنجان قهوه در روز میتواند تا حدودی به کنترل آثار منفی مصرف غذاهای چرب بر کبد کمک کند. بنا به برخی از پژوهشهای انجامشده نوشیدن قهوه همچنین خطر سرطان کبد را کاهش میدهد.
با این حال حفظ اعتدال در مصرف کافئین برای جلوگیری از آسیب به کبد الزامی است. کافئین از طریق کبد جذب و دفع میشود و به همین دلیل مصرف زیاد کافئین (بیش از دو تا سه فنجان قهوه در روز) میتواند کبد را خسته کند.
پرهیز از قند و شیرینی زیاد
مصرف زیاد مواد شیرین به کبد فشار خواهد آورد. دلیل این امر این است که یکی از کارایی های کبد تبدیل قند به چربی است. به این ترتیب مصرف زیاد مواد شیرین باعث خواهد شد که کبد چربی زیادی بسازد. امری که می تواند به تدریج منجر به افزایش وزن و ابتلا به بیماری کبد چرب شود.
پرهیز از مصرف مواد غذایی شیرین که به طور صنعتی و با مواد افزوده تولید شدهاند به سلامت کبد کمک خواهد کرد.
اسفناج
اسفناج به دلیل وجود ترکیبی پروتئینی به نام گلوتاتیون به سلامت کبد کمک میکند. گلوتاتیون یک آنتیاکسیدان قوی است که به طور طبیعی در کبد انسان و به دنبال ترکیب سه نوع اسید آمینه تولید میشود.
الکل
مصرف زیاد الکل تاثیری منفی بر ساز و کار کبد خواهد گذاشت. الکل زیاد همچنین میتواند منجر به بیماری سیروز کبد شود. به همین دلیل دانشمندان توصیه میکنند که مصرف نوشیدنیهای الکلی را تا حد ممکن به حداقل رساند.
سلولهای کبد در برابر نوشیدنیهای الکلی به تدریج نابود میشوند. راه دفع نوشیدنیهای الکلی از بدن ساز و کارهای کبد است.
زغال اخته آبی
مصرف زغال اخته آبی میتواند به خنثیسازی تاثیر منفی مواد مضر به استثنای الکل بر کبد کمک کند. دلیل تاثیر مثبت آن بر ساز و کار کبد انسان وجود پلی فنلها در زغال اخته آبی است. پلی فنلها را در شکلات تیره یا زیتون نیز میتوان یافت.
منبع: یورونیوز