«قرارمان سر پارک قورباغه» این اصلاح را هنوز هم ساکنان قدیمی یکی از محله‌های اعیان‌نشین به کار می‌برند. کسانی که یکی از تفریح‌های کودکانه‌شان بازی با قورباغه‌های تنها بوستان محله‌شان بود. بوستانی که در زمان قاجار و دوران ناصرالدین شاه جزو املاک مستوفی الممالک به شمار می‌آمد. اما این بوستان کجاست و قورباغه‌هایش چه شدند؟

همشهری آنلاین‌ - مریم باقرپور: اغلب مردم تصور می‌کنند شهرک غرب محله‌ای جدید است و آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها آن را ساخته‌اند اما براساس اسناد موجود، این شهرک قدمت زیادی دارد. گرچه ساخت‌وساز برج‌ها و ساختمان‌های بلند مرتبه‌اش، به دهه ۴۰ می‌رسد اما در گذشته روستایی خوش آب و هوا و تاریخی بوده که جمعیت زیادی در بلوار خوردین آن زندگی می‌کردند. روستا خوردین در محدوده جنوبی روستای اوین و درکه بوده و دلیل نامگذاری‌اش هم قرار گرفتن روی تپه‌هاست. در اصل «خوردین» یا «خُردین» به معنای تپه و برجستگی زمین است. در زمان قاجار و دوران ناصرالدین شاه هم این ده جزو املاک مستوفی الممالک به شمار می‌آمد و او در این ده باغ بزرگی قرار داشت که این روزها دفتر آستان قدس رضوی و پارک «کودک» است. اما این پارک میان مردم به قورباغه شهرت گرفته بود و هنوز هم گاهی از آن به همین نام یاد می‌کنند. «سید حامد حسینی» از جوانان محله دراین‌باره می‌گوید: «شهرک غرب از گذشته فضای سبز زیاد داشت اما مهم‌ترین پارک آن، بوستان کودک فعلی است. البته وضعیتش مثل حالا نبود و زمینش را شن و سنگ تشکیل می‌داد. جای حوض فعلی هم استخری بود که آن را با قنات خوردین پر می‌کردند تا برای آبیاری درختان پارک استفاده کنند. آب جاری و فضای سبز باعث شده بود، در این استخر قورباغه‌های زیادی وجود داشته باشد که در اطراف پراکنده می‌شدند. به همین دلیل آنجا به نام قورباغه معروف بود.»

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا ببینید

استخری که محل تجمع قورباغه‌ها بود

خاطره‌های ماندگار

پارک قورباغه این روزها در بلوار خوردین، بین خیابان‌های ایران زمین و مهر قرار دارد. «علی حاج علیان» هم که از آن دوران تا کنون به این پارک‌ تردد زیادی داشته، می‌گوید: «این پارک به دلیل وجود قورباغه‌هایش پاتوق بچه‌های محل شده بود. چون در استخر نمی‌توانستند شنا کنند اما قورباغه‌هایش بازیچه بسیاری شده بود و حتی برای گرفتن‌شان مسابقه می‌گذاشتند. عصرها هم صدایشان محله را پر می‌کرد. با این وجود آخر هر هفته‌ خانواده‌ها با خودشان زیراندازی می‌آوردند و در فضای سبز استراحت می‌کردند. همین باعث شده بود تا برایمان این محیط جذابیت بیشتری داشته باشد.»

استخر و کانال آبی که از گذشته باقی مانده است

راه میان‌بر بین ۲ فاز شهرک

این روزها درورودی پارک قورباغه نام بوستان کودک به تاریخ ساخت ۱۳۴۸ و وسعت ۳۰ هزارو ۷۳‌مترمربع نوشته شده است اما هنوز آن را بسیاری با نام قورباغه می‌شناسند و حتی در برخی از برنامه‌های مسیریاب وقتی نام پارک قورباغه زده می‌شود، این بوستان را نشان می‌دهد. «خورشید رضایی» از اعضای هیئت امنای شهرک غرب که از ابتدای دهه ۶۰ در این محدوده از منطقه ۲ سکونت دارد می‌گوید: «پارک قورباغه تنها بوستان محلی شهرک بود که فضای سبز زیادی داشت. به همین دلیل همیشه شلوغ و پر از جمعیت بود و بچه‌ها بیشتر از این مکان استقبال می‌کردند. از طرفی ساکنان فاز یک که می‌خواستند به تنها مرکز خرید محله در خیابان گلستان بروند، این فضای سبز برای آنها راه میان‌بر به شمار می‌آمد و می‌توانستند راحت از فاز یک به فاز ۲ بروند. برای همین مهم شده و قورباغه‌هایش هم جالب‌تر بود!»

آب قنات جریان دارد

پارک قورباغه این روزها تغییرات زیادی کرده است. تمام محوطه‌اش سنگ‌فرش شده و درختانش قد علم کرده‌اند. اما همچنان آن استخر قدیمی وجود دارد و برای جلوگیری از سقوط افراد به داخل آن، اطرافش را محصور کرده‌اند. حسینی می‌گوید: «آب قنات هنوز در این بوستان جاری است و همین باعث شده تا پارک کودک همچنان سبز و جذاب باشد حتی بدون قورباغه‌ها. به همین دلیل با وجود بوستان‌های مختلف مانند خوارزم، سدروس و حتی باغ‌راه فدک مردم هنوز در این بوستان‌ تردد دارند و به نام قورباغه می‌شناسند. با این حال نوز بین اهالی شهرک غرب اینجا به پارک قورباغه شناخته شده است و از آن خاطره‌ها دارند، اما دیگر از آن قورباغه‌ها و بازی کودکان و نوجوانان خبری با قورباغه نیست.

درختانی که همچنان با آب قنات سیراب می‌شوند

برچسب‌ها