همشهری آنلاین- سمیرا باباجانپور: بیشتر افراد با نام امامزاده سرقبرآقا این بقعه را میشناسند درحالیکه این بقعه مربوط به یک روحانی درباری دوره قاجار است.
قصههای تهران را اینجا دنبال کنید
درهای این بقعه سالهاست بسته مانده است. رهگذران تنها از این بنای تاریخی گنبد فیروزهای خاصی را می بینند که با گذشت زمان رنگپریده و فرسوده شده است. محمد جلالی از معتمدان محله میگوید: «چند سال قبل داخل بقعه را دیدم. قبرهای زیادی آنجا وجود دارد. مدتی خبر پیچید که بخشی از طلاکاریهای بقعه را دزدیدهاند. ولی بعدها تکذیب کردند. درهای بقعه سالهاست به بهانه مرمت بسته است.»
«حاج میرزا ابوالقاسم تهرانی» که در این بقعه آرام گرفته است، امامجمعه تهران در عصر فتحعلی شاه، محمدشاه و ناصرالدینشاه قاجار بود. سید ابوالقاسم پسر سید محسن بین سالهای ۱۲۶۳ تا ۱۲۷۰ ه. ق امامجمعه تهران بود. مقبره مجلل او که دارای آینهکاری و کاشیکاری زیبایی بود روزگار ناصرالدینشاه بنا شد.
«حاج میرزا ابوالقاسم تهرانی» که همه او را «میرزا ابوالقاسم امامجمعه» صدا میکردند یکی از روحانیون بانفوذ زمان خود محسوب میشد. البته بهغیراز میرزا ابوالقاسم چهرههای دیگری هم پیش از او و پس از او در این آرامگاه دفن شدند اما او از آنجا که نزد مردم و شاه عزیز بود، شاه قاجار پس از فوتش دستور داد که برای این آرامگاه گنبد و بقعه باشکوهتری بسازند.
در طی سالها شخصیتهای تاریخی زیادی در این آرامگاه ۳۰۰۰ متری آرامیدهاند. قبرهای شخصیتهایی چون سید مهدی امامی، ناظمالاطبا، سعید نفیسی و ... را میتوان درکنار بقعه سرقبرآقا دید.
از معروف ترین عکس های تاریخی که از این بقعه ماندگار شده است عکس مردم و الاغهای حامل کاه در داخل توبرهها است که روزگار قاجار را نشان میدهد. باغها و اطراف قبرستان چهارده معصوم(ع) که به محوطه سرقبرآقا منتهی میشد امروز به اماکن تجاری و مسکونی تبدیل شده است.