همشهری آنلاین – ثریا روزبهانی: این بنا زیبا و منحصر به فرد مدتی در اختیار فتحعلیشاه قاجار بود. فتحعلیشاه آن را به ظلالسلطان علیشاه میرزا، فرزند خود، بخشید و پس از آن بنا به پسرش سیفالدوله میرزا، رسید. بعد از مدتی که بین دولتهای انگلیس و ایران مشکلاتی بهوجود آمد ، اختیار باغ و مجموعه را از دست سیفالدوله میرزا گرفتند، چرا که او را نزدیک به دولت انگلستان میدانستند. وجه تسمیه نام عمارت بادگیر، وجود چهار بادگیر است که در چهارگوشه عمارت قد علم کردهاند. پادشاهان قاجار معمولا اگر در ایام تابستان در تهران بودند و به ییلاق نمیرفتند از این حوضخانه استفاده میکردند و شاید برای همین بود که تاجگذاری مظفرالدین شاه در سال ۱۲۷۴ شمسی که مصادف با تابستان و گرمای شدید تهران بود در تالار همین عمارت بر روی تخت طاووس برگزار شد.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
وارد عمارت که بشوید بعد از عبور از پلکان مرمرین به تالار آینهکاری بسیار زیبا پا میگذارید. از پنجرههای همین تالار، باغچههای بزرگ مجموعه کاخ گلستان، دیده میشود. پلان تالار اصلی عمارت بادگیر به صورت صلیبی بوده و این تالار با ارسی بسیار وسیع و زیبا به همراه تزئینات آیینه کاری و گچ بری آراسته شده و فقط این برجبادگیرها در ایران با معرق تزیین شده است.
در گذشته بخش زیرین عمارت بادگیر، یک اتاق تابستانی بزرگ قرار داشته که با جریان باد چهار برج بادگیر و با کمک حوضخانه میانی که آب قنات شاهی در آن جاری بود، خنک میشد. اکنون جریان آب به دلیل احداث مترو قطع شده و از بادگیرها مانند گذشته، استفاده نمیشود. همچنین تالار آیینهکاری شده عمارت بادگیر کاخ گلستان، از جذابترین بخشهای کل مجموعه کاخ گلستان است.
ظرافت منحصربهفرد در این قسمت از عمارت که به شاهنشین معروف است، از ویژگیهای خاص آن است. ارسیهای زیبای این تالار، در نوع خود بینظیر است. ۹ارسی با شیشههای رنگی، جلوه زیبایی به این بخش دادهاند. ارسی با ویترایهای کلیسایی تفاوت عمدهای دارد. ارسیها پنجرههایی هستند که رو به بالا باز میشوند و لزوماً رنگی نیستند.