منطقه۱۶ تهران روزگاری چندین کوره‌پزخانه داشت که آجر و مصالح ساختمانی برج و باروی شهر و هر ساخت و سازی را که در آن انجام می‌شد تامین می‌کرد‎. به مرور چراغ کوره‌ها خاموش و یکی‌یکی تخریب شدند و از این زمین‌ها به انحاء مختلف بهره‌برداری کردند مثلأ برای امور خیر مثل ساخت مسجد قدس خزانه در منطقه۱۶.

همشهری آنلاین _ رضا نیکنام : مسجد قدس یکی از قدیمی‌ترین مساجدی است که در منطقه١٦ وجود دارد. در ورودی مسجد باریک است، دو پله بالاتر، راهروی مسجد دو شاخه می‌شود. روبروی در اصلی مسجد نمازخانه برادران قرار دارد. ساختمان مسجد دوطبقه است. نمازخانه و وضوخانه خواهران در طبقه بالای مسجد است. زیرزمین مسجد که در زیر نمازخانه برادران است، محلی است بزرگ برای برپا کردن دیگ‌های غذا و سالنی که از آن به‌عنوان غذاخوری در ایام ماه محرم استفاده می‌شود.

سمت چپ در اصلی مسجد، راهروی باریکی است که دور تا دور آن نرده‌های بلند سبز قرار دارد. راهرو ادامه می‌یابد تا اتاقی که از پشت در شیشه‌ای آن پیرمردی درپشت یک میز مشغول صحبت‌کردن با تلفن است و توجهم را به خود جلب می‌کند. در می‌زنم و از او اجازه ورود می‌گیرم. با دست به در بغلی اشاره می‌کند از آنجا وارد می‌شوم. چشم‌انداز یک سالن نسبتا بزرگ است که به وسیله در کوچکی به اتاق مجاور راه می‌یابد، در همین هنگام مرد میانسالی از اتاق مجاور وارد می‌شود که اطلاعات خوبی در اختیارمان می‌گذارد.

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

اینجا زمانی‌ کوره‌پزخانه‌ای دورافتاده از شهر بود

منزل حاج‌«رحیم صفایی» در خزانه است و برای همین بیشتر وقت‌ها برای خواندن نمازجماعت در اوقات شرعی به این مسجد می‌آید. وی به حال‌وهوای خاص نماز صبح اشاره می‌کند و می‌گوید: «خواندن نماز در بین مسافران شهرهای جنوب و زائران سوریه و کربلا صفای خاصی دارد به گونه‌ای که مسجد همیشه مملو از جمعیت است. در این میان‌ برگزاری جلسات حدیث و قرآن‌خوانی و برپایی مراسم هفتگی دعای توسل و زیارت عاشورا در این مسجد از برنامه‌هایی است که به هیچ‌وجه ترک نمی‌شود. جالب اینکه این مسجد در دهه‌های هشتاد و نود‏ بارها به‌عنوان یکی از مساجد نمونه شهر تهران شناخته شده است.»

به گفته صفایی تاریخچه ساخت مسجد به قبل از پیروزی انقلاب برمی‌گردد. ساختمان قبلی مسجدقدس زمانی کوره‌پزخانه‌ای متروک و دورافتاده از شهر بود که رونق چندانی نداشت. وقتی کوره‌پزخانه کاملا تخریب می‌شود چه مکانی بهتر از مسجد و چه ثوابی بالاتر از ساخت آن. و در آن میان حاج «محمدعلی فخار»، صاحب کوره‌پزخانه، سنگ بنای مسجد را می‌گذارد. با فوت حاج‌محمدعلی فخار، ‌بزرگ‌ترین پسرش به نام حاج‌مرتضی درسال ١٣۵٨ عملیات ساخت مسجد را به‌پایان می‌رساند. پس از فوت حاج مرتضی برادر کوچک‌تر ایشان، حاج‌ محمود اداره مسجد را برعهده می‌گیرد و سال‌ها به مردم خدمت می‌کند.

از اعزام نیرو به جبهه‌های جنگ تا تهیه مایحتاج زندگی 

نمازگزار قدیمی مسجد قدس می گوید: «مسجد قدس از همان دوران که بنا شد تاکنون در کارهای خیر پیشقدم است، ‌از اعزام نیرو به جبهه‌های جنگ تا تهیه مایحتاج زندگی برای افراد نیازمند و در این میان جمع‌آوری کمک‌های نقدی و غیرنقدی به مصیب‌زدگان سیل و زلزله، جای خاص خود را دارد. به دلیل همجواری مسجد قدس با ترمینال جنوب، این مسجد دو نمازخانه اختصاصی برای مسافران دارد که در ساختمان مجاور مسجد قدس، با مناره‌ای کوچک به رنگ سبز مخملی، نظر تمام مسافران را به خود جلب می‌کند و در تمام اوقات شب‌وروز پذیرای مسافران، رانندگان و زائرانی است که در مسیر این مسجد قرار می‌گیرند.»
 

برچسب‌ها