توانایی بدنی نواک جوکوویچ در ۳۶ سالگی حیرت‌انگیز است، او حتی در این سن به قهرمانی‌های خود در گرند اسلم ادامه می‌دهد، اما چه عواملی در موفقیت‌های اخیر صربیناتور دخیل بوده است؟ او خود در کتاب « سرویس برای برنده شدن» به عوامل تغذیه‌ای موفقیتش در عرصه قهرمانی اشاره کرده است.

همشهری آنلاین - آرش نهاوندی: نواک جوکوویچ مرد شماره یک تنیس جهان که به‌تازگی از قصد خود برای بردن مدال طلای المپیک ۲۰۰۸ خبر داده، توانست در ۳۶  سالگی یک رکورد تاریخی از خود به جای بگذارد.

به گزارش فاکس اسپرت، او که با لقب صربیناتور نیز شناخته می‌شود با پیروزی مقابل دنیل مدودوف در فبنال اوپن آمریکا بیست و چهارمین گرند اسلم زندگی‌اش را برد و با رکورد مارگارت کورت پرافتخارترین تنیس باز برنده مسابقات گرند اسلم بین مردان و زنان، مساوی کرد.

اما صربیناتور چگونه توانسته تا ۳۶ سالگی همچنان خود را در اوج حفظ کند، سبک زندگی او و اسرار تغذیه‌ای او چیست که تا این سن که پایان دوره یک ورزشکار حرفه‌ای است توانسته خود را قله رفیع ورزش قهرمانی نگهدارد؟ جوکوویچ آنقدر به رژیم غذایی خود پایبند است که وقتی بعد از یکی از پیروزی‌هایش‌ هوس شکلات کرد، فقط یک مربع از آن را خورد و بقیه را کنار گذاشت.

تنیس باز شماره یک جهان در کتابی که در سال ۲۰۱۶ منتشر کرد به طور کامل فداکاری‌های شدیدی را که برای دستیابی به برتری بدنی انجام می‌دهد را شرح داده است.

جوکوویچ در کتاب«سرویس برای برنده شدن، برنامه غذایی چهارده روزه فاقد گلوتن برای درخشش ذهن و جسم» (که توسط یاسمن طاهریان به فارسی ترجمه شده است) توضیح می‌دهد که از ۴ سال قبل (از نگارش این کتاب) که رژیم بدون گلوتن را پیگیری می‌کند، به موفقیت‌های بیشتری در عرصه تنیس دست یافته است. جوکویچ در این کتاب می‌نویسد: در ۱۸ ماه پس از اصلاح عادات غذایی خود تبدیل به مردی متفاوت شدم.

او در این کتاب می‌گوید: زندگی من تغییر کرد زیرا شروع به خوردن غذاهای مناسب برای بدنم کرده بودم، همانطور که بدنم می‌خواست. جوکوویچ که این کتاب را در سال ۲۰۱۶ و در ۲۹ سالگی نوشته بود، در ادامه توضیح می‌دهد دستور العمل من برای موفقیت شامل پرهیز از گلوتن و لبنیات و محدود کردن قند است.

رژیم جوکوویچ بر پایه سبزیجات، لوبیا، گوشت سفید، ماهی، میوه، آجیل، دانه‌ها، نخود، عدس و روغن‌های سالم است. او قبل از هر وعده غذایی یک دعا می‌خواند تا به او یادآوری کند که از غذا قدردانی کند، جوکویچ سپس با هوشیاری و بدون حواس‌پرتی غذا می‌خورد و در صورت امکان، غذای ارگانیک برای خود می‌خرد.

آب، حرکات کششی، یوگا و تای چی

او درباره برنامه روزانه خود می‌نویسد هر روز صبح که از خواب بیدار می‌شوم یک لیوان آب می‌نوشم و حرکات کششی خود را انجام می‌دهم، شاید با مقداری یوگا یا تای چی، به مدت ۲۰ دقیقه ترکیب شود. من صبحانه‌ای را می‌خورم که کاملا متناسب با بدنم برای روز آینده تنظیم شده باشد، تقریبا و با کمترین تغییر همان صبحانه را برای هر روز از زندگی خود می‌خورم. در اوایل دوران حرفه‌ای جوکوویچ، او به دلیل نقش بر زمین شدن در طول مسابقات شناخته می‌شد. او اکنون معتقد است که وضعیت بد سلامتی‌اش به دلیل عدم تحمل گلوتن بوده است. کتاب «سرویس برای پیروزی» علاوه بر نکاتی در مورد سبک زندگی جوکوویچ، روال تمرینی ، حرفه تنیس و دوران کودکی او در صربستان جنگ زده را شرح می‌دهد.

رژیم غذایی جوکوویچ

این رژیم غذایی در سه روز تعریف شده که برای روزهای دیگر هفته هم قابل تکرار است.

روز اول

صبحانه: آب، دو قاشق غذاخوری عسل؛ موسلی (از جمله جو دو سر بدون گلوتن ارگانیک، زغال اخته، کشمش، کدو تنبل یا تخمه آفتابگردان و بادام) نیز صبحانه وی را تشکیل می‌دهد.

میان وعده بین صبحانه تا ناهار (در صورت نیاز): نان یا کراکر(بیسکوئیت نمکی ترد) بدون گلوتن با آووکادو و ماهی تن.

ناهار: سالاد سبزی مخلوط، پاستا پریماورا بدون گلوتن (شامل پاستای برنج، کدو حلوایی تابستانی، کدو سبز، مارچوبه، گوجه فرنگی خشک شده و پنیر گیاهی اختیاری).

میان وعده بعد از ظهر: سیب با کره بادام هندی؛ خربزه.

شام: سالاد کلم سزار (کلم پیچ، رازیانه، کینوا و آجیل کاج) به همراه سس (و ماهی کولی آنچوی یا ساردین)؛ سوپ سبزی ولوبیا وماکارونی؛ فیله ماهی قزل آلا (روی پوست) با گوجه فرنگی برشته و چاشنی گوشت ترد شده.

روز دوم

صبحانه: آب، دو قاشق غذاخوری عسل؛ موز با کره بادام هندی؛ میوه.

میان وعده صبح (در صورت نیاز): نان تست بدون گلوتن با کره بادام و عسل.

ناهار: سالاد با سبزیجات مخلوط، سالاد نودل سوبا تند (شامل نودل سوبا بدون گلوتن، فلفل دلمه‌ای قرمز، بادام هندی و برگ ریحان) به علاوه وینیگرت تند(سس دارای سرکه و روغن زیتون و ادویه).

میان وعده بعد از ظهر: میوه و آجیل.

شام: سالاد تن ماهی (لوبیا سبز، لوبیا کانلینی، ماهی تن، فلفل قرمز، گوجه فرنگی و نخود کنسرو شده)، سوپ گوجه فرنگی، گوجه فرنگی سوخاری.

روز سوم

صبحانه: آب، دو قاشق غذاخوری عسل، جو بدون گلوتن با کره بادام هندی و موز؛ میوه.

میان وعده صبح (در صورت نیاز): هوموس خانگی (شامل نخود و سس سویا بدون گلوتن) با سیب.

ناهار: سالاد سبزی مخلوط، ماکارونی بدون گلوتن (شامل پاستای برنج، گردو و برگ ریحان).

میان وعده بعد از ظهر: آووکادو با کراکرهای (بیسکوئیت نمکی ترد) بدون گلوتن، میوه.

شام: سالاد مخلوط سبزی تازه با آووکادو و سس خانگی. سوپ هویج و زنجبیل؛ مرغ کامل کبابی با لیمو.

بیشتر بخوانید:

منبع: همشهری آنلاین