همشهری آنلاین – ابوذر چهل امیرانی: روز تاسوعا چهارراه گلوبندک حال و هوای خاصی دارد. در محدوده کوچه شهید چترچی و در نزدیکی حسینیه کربلاییها بیش از چند دهه است که روز تاسوعا عطر حلوای نذری تمام کوچه را پر میکند.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
در جای جای این کوچه، عزادران حسینی در دیگهای نذری و یا در قابلمههای کوچک حلوا میپزند تا نذر خود را ادا کنند. اگرچه رسم حلواپزان تنها مختص چهارراه گلوبندک نیست و در محلههای طرشت، تهرانپارس، حسینیه قلهک و... نیز اجرا میشود، اما ماجرای نذر حلوا در جوار حسینیه کربلاییها روایت همدلی اهالی یک محله برای ادای یک نذر قدیمی است.
«علیرضا زمانی» تهرانشناس درباره روایتهای مختلفی که از علت این نذر وجود دارد میگوید: «نذر حلوا یکی نذورات قدیمی و رایج در تهران است. از آنجایی که نان و حلوایی که با آرد طبخ میشد قوت قالب تهرانیها بود و طبخ آن نیز زمان زیادی لازم نداشت، به یکی از رایجترین نذرها تبدیل شد. اما عمومی شدن نذر حلواپزان چهارراه گلوبندک و همراهی شهروندانی از دیگر محلههای تهران برای ادای این نذر روایت جالبی دارد.
زمانی به نقل از اهالی گلوبندک از سیدی میگویند که چند دهه پیش نذر کرده بود روز تاسوعا عزاداران را با نان و حلوا اطعام کند. اما یک روز آتش دیگ نذری به جان اثاثیه خانهاش افتاد و خانه و لوازمش میان شعلههای آتش سوخت. پس از آتشسوزی خانه سید بود که اهالی کوچه شهید چترچی برای ادای این نذر قدیمی به کمک سید آمدند و سال بعد مراسم حلواپزان با مشارکت اهالی در کوچه انجام شد.
اکنون سالهاست نذر حلواپزان در خیابان چترچی با حضور اهالی این محله و نیز افرادی که نذر کردهاند عزادران حسینی را با حلوای نذری اطعام کنند، این نذری ساده را در گوشه خیابان طبخ و میان جمعیت توزیع میکنند.