به گزارش همشهری آنلاین، در دو سال گذشته نرخ تورم مواد غذایی، پس از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و همچنین آثار جنگ اوکراین، افزایش قابل توجهی یافت. با افزایش تورم مواد غذایی، قدرت خرید مردم برای تهیه مایحتاج روزانه و کالاهای اساسی هم کاهش پیدا کرد و به نحوی شاهد پیشیگرفتن رشد قیمتها از درآمدها بودیم که همین موضوع باعث شد بسیاری از مردم مصرف اقلامی از جمله مرغ و گوشت را کاهش دهند.
در این میان، همزمان با افزایش قیمتها و بیشتر شدن هزینههای زندگی به خصوص در شهری مانند تهران، خیلی از شهروندان به دنبال مکانی هستند که از آنجا خرید ارزانتری داشته باشند. از آنجا که بخش قابل توجهی از درآمد خانوارها صرف خرید اقلام خوراکی میشود شناخت مراکز ارزان برای تهیه مواد غذایی اهمیت بیشتری دارد. تهران مراکز خرید زیادی دارد که معروفترین آن، بازار بزرگ یا همان بازار ۱۵ خرداد است که انواع مختلف کالاها در آنجا پیدا میشود. علاوه بر بازار بزرگ، بازارهای دیگری هم در تهران وجود دارند که برای خرید کلی یا خرید ارزان به صرفه هستند.
ما در ادامه با رضا کنگری، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران صحبت کردیم و از او پرسیدیم برای خرید ارزان مواد غذایی میتوان به کجا مراجعه کرد؟
خردهفروشی در عمدهفروشیها رونق یافته است
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران با بیان اینکه در عرضه انواع کالا در بازار مواد غذایی مشکل و کمبودی وجود ندارد و انواع کالاها در بازار توزیع میشود و در دسترس است، گفت: خوشبختانه شاهد ثبات قیمتها در بازار هستیم به طوری که حتی در برخی کالاها مانند روغن و برنج به دلیل اینکه عرضه بیشتر از تقاضا بوده است، قیمتها کاهشی هم بوده است.
رضا کنگری ادامه داد: با توجه به اینکه در بازار رکود حاکم است برخی از عمدهفروشیها برای اینکه چکهایشان پاس شود به سمت خردهفروشی روی آوردهاند و در کنار کار عمدهفروشی، به قیمت عمدهفروشی خردهفروشی میکنند که مورد استقبال شهروندان به خصوص در روزهای تعطیل قرار گرفته است به طوری که با رایزنیهایی که با شهرداری داشتهایم قرار است پارک کردن خودرو در خیابانی مانند انبار نفت که مراجعه به آن زیاد است، ساماندهی شود و این خیابان به صورت اریب خطکشی شود تا ترافیک کمتر شود.
کنگری در مورد نحوه عرضه کالاها در عمدهفروشیها توضیح داد: واحدهای عمدهفروشی هم به صورت عمده، هم کارتنی، و هم دانهای، محصولات را به همان قیمت عمدهفروشی به مشتریان عرضه میکنند و این سبب شده است خردهفروشی در بازار بنکداران رونق بگیرد.
تضمین کیفیت محصولات عمدهفروشی
برخیها معتقدند که ارزانی نشانه خوبی نیست و این شائبه وجود دارد که جنس ارزان کیفیت خوبی ندارد و ممکن است کهنه باشد و تاریخ مصرف آن گذشته باشد. رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران در مورد کیفیت مواد غذایی عرضه شده در عمدهفروشیها گفت: همانطور که اشاره شد، علت اینکه عمدهفروشان محصولات خود را بدون لحاظ سود به فروش میرسانند رکود بازار است و برای اینکه چکهایشان پاس شود به سمت خردهفروشی روی آوردهاند. از طرف دیگر، بازرسین ما هر روز در بازار هستند و به صورت مرتب بر بنکداریها نظارت دارند. ضمن آنکه همه عمدهفروشیها باید نشان سیب سلامت، علامت استاندارد و بهداشت را داشته باشند که دریافت این گواهیها بدون نظارت و تایید نهادهای بالادست امکانپذیر نیست.
بیشتر بخوانید:
ارقام ارزان و گران برنج ایرانی چند شد؟ | جدول قیمت برنج ندا، شیرودی، عنبربو، هاشمی و صدری را ببینید
قیمت نهایی شکر و برنج چقدر است؟ | جدیدترین قیمت شکر، برنج هندی و پاکستانی را ببینید
تفاوت قیمت عمدهفروشی و خردهفروشی چقدر است؟
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران در مورد تفاوت خردهفروشی بنکداریها با مغازههای خردهفروشی سطح شهر و سوپرمارکت عنوان کرد: عمدهفروشان کالاهای خود را به همان قیمتی که به صورت حجیم فاکتور میکنند، تکفروشی میکنند یعنی به قیمت عمدهفروشی که حدودا ۱۵ الی ۲۰ درصد زیر قیمت سوپرمارکتها است.
کنگری توضیح داد: سوپرمارکتها و خواربارفروشیهایی که از ما خرید میکنند محصولات را به قیمت مصرفکننده که روی کالا حک شده است به فروش میرسانند.
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران در مورد اینکه مغازهداران خردهفروش نسبت به عمدهفروشیها مجازند چقدر سود دریافت کنند؟ گفت: در کل، حاشیه سود بنکداریها از قیمت خرید به قیمت فروش ۳ درصد است و سوپرمارکتها و خواربارفروشیها هم تا ۱۳ درصد میتوانند سود اعمال کنند. البته در این میان، یکسری کالاها حاشیه سود بیشتری حتی تا ۳۰ درصد دارند که این موضوع باید از سمت سازمان حمایت از مصرفکنندگان مدیریت شود. برخلاف این، کالاهایی مانند لبنیات حاشیه سود بسیار پایینی دارند که حدود ۴ تا ۵ درصد است یا حاشیه سود روغن از تولید تا مصرف حدود ۶ درصد است.
کنگری ادامه داد: با توجه به آنچه گفته شد، خردهفروشیها باید کالا را به همان قیمت مصرفکننده که روی آن حک شده است، بفروشند و اگر بالاتر از آن، از مصرفکننده پول دریافت کنند، گرانفروشی محسوب میشود.
بورس مواد غذایی تهران کجاست؟
- انبار نفت: انبار نفت، بازار عمدهفروشی و خردهفروشی مواد غذایی است. این مرکز مبدا فروش انواع مواد غذایی شامل محصولات پروتئینی، میوه و سبزی، انواع برنج، روغن، رب گوجه فرنگی، ترشیجات، نوشیدنیها، تن ماهی، مربا، پنیر، شیره، حلوا ارده، لبنیات، قهوه و نسکافه و انواع سس؛ همچنین، انواع آجیل و خشکبار شامل بادام، فندق، گردو، کشمش، خرما، انجیر، توت خشک و غیره؛ حبوبات و انواع محصولات بهداشتی و مواد شوینده است و شهروندان میتوانید کالاهای مورد نیاز خود را به قیمت مناسب تهیه کنند. یکی از ویژگیهای خیابان انبار نفت این است که داخل طرح ترافیک نیست و بر همین اساس مراجعه به آن زیاد است و به خصوص در روزهای آخر هفته شلوغی آن بیشتر میشود.
- بازار مولوی: بازار مولوی از بورسهای مهم مواد غذایی در تهران است که در آن انواع مواد غذایی شامل انواع برنج ایرانی و خارجی، چای، قند و شکر و روغن و انواع نوشیدنی و مواد شوینده و محصولات بهداشتی به قیمت عمده و جزئی به فروش میرسند و شهروندان میتوانند برای تهیه این اجناس با قیمت مناسب به آنجا مراجعه کنند.
- بازار ۱۵ خرداد: بازار ۱۵ خرداد از راستههای اصلی بازار تهران است که تقریبا هر خریدی که داشته باشید میتوانید در آنجا انجام دهید. از محصولات مهم عرضه شده در این بازار، مواد غذایی و آجیل و خشکبار است.