به گزارش همشهریآنلاین، داشتن الگوی خواب مناسب در هر شرایطی یک ضرورت است و نمیتوان و نباید با تغییر شرایط، الگوی خواب را تغییر داد یا به آن بیتوجهی کرد.
خیلی از افراد به این دلیل که در طول سال مشغله زیادی دارند و زیاد کار میکنند، تا تعطیلاتی به دست میآورند، کل وقت خود را به خواب و خوابیدن اختصاص میدهند و روی باقی برنامههای خود خط میکشند. خیلیها نیز شب تا دیروقت بیدار میمانند و به قول قدیمیها تا لنگ ظهر میخوابند. اما پزشکان و روانشناسان تاکید دارند که همان قدر که خواب کم میتواند سلامتی را به خطر بیندازد، پرخوابی و بینظمی در خواب هم میتواند به سلامت جسم و روح آسیب بزند.
در زیر به چند آسیب اساسیِ خواب زیاد یا بیموقع خوابیدن و بینظمی در خواب اشاره میکنیم که توجه به هر یک از آنها میتواند یک تلنگر برای ما باشد.
خستگی، کسالت و افت کارآیی
بی نظمی در الگوی خواب باعث اختلال در ساعتهای خواب و بیداری میشود که میتواند منجر به خستگی و افت کارآیی در طول روز شود.
کاهش تمرکز
خواب بینظم اگر هر روز تکرار شود، موجب کاهش تمرکز و ایجاد اختلال در کارهای روزمره میشود. این موضوع میتواند بر نوع رفتار ما با عزیزانمان هم تاثیر داشته باشد.
احساس عذاب وجدان
وقتی در زمان مناسب به رختخواب نمیروید، مجبورید صبح تا دیروقت بخوابید تا کمخوابیتان جبران شود. همین موضوع باعث میشود زمانی را که میتوانستید برای سایر کارها و برنامه های خود اختصاص دهید، تنها به خواب اختصاص دهید. به این ترتیب کل زمان شما از دست میرود و به هیچ یک از کارهای مهم خود نمیرسید و همین مساله باعث عذاب وجدان و خودخوری شما میشود.
افزایش خطر بروز بیماریها
برخی تحقیقات نشان دادهاند که نظم نداشتن در خواب میتواند منجر به بروز بیماریهای مزمن مانند دیابت، تنگی نفس و بیماریهای قلبی و عروقی مثل فشارخون بالا شود.
اختلال در سلامت روان
خواب بینظم میتواند باعث ایجاد اختلال در سلامت روان شود و عواقبی همچون افسردگی، اضطراب و افزایش سطح استرس شود. اگر تغییر الگوی خواب استمرار پیدا کند، میتواند اختلالات شدید روانی را نیز به دنبال داشته باشد. پس بهتر است حتی در تعطیلات الگوی خواب منظمی داشته باشید تا سلامت روح و روان و جسمتان حفظ شود و از دست نرود.