به گزارش همشهری آنلاین،گرمای کم سابقه تابستان در بسیاری از نقاط جهان و از جمله ایران،مردم را چنبرهای از گرما و حرارت طاقت فرسا قرار داده و هر کس تلاش دارد به نوعی خود را از این دمای سوزاننده و داغ در امان بدارد.
در هفتههای گذشته کشور ما نیز مانند بسیاری از مناطق نیکره شمالی زمین، موجهای گرمایی شدیدی را تجربه کرد که باعث شد آمار مراجعهکنندگان به مراکز درمانی به دلیل گرمازدگی افزایش یابد.این گرمای وحشتناک عامل گرمازدگی و به دنبال آن از دست دادن آب بدن و دهیدراته شدن آن،بی حالی و کم رمقی،سردرد، کلافگی،تشنج و در مراحل حادتر حتی همراه با گرفتن جان افراد است.
برای مقابله با عوارض حرارت بالای هوا،رعایت برخی نکات بسیار کارساز است؛به خصوص مصرف مداوم مایعات و در راس آن آب البته نه بسیار یخ بلکه ترجیحا آب شیر سیستم لوله کشی معمول و استفاده از میوههای متنوع تابستانی همچون هندوانه،خیار، برخی آب میوه ها و دمنوشهای خاص از جمله روش های تاثیر گذار بای فرار از گرما زدگی است.
محمد ابراهیم زحلی نژاد با بیان اینکه طب ایرانی، دمنوش آب زرشک را برای رفع عطش و جلوگیری از تهوع و استفراغ ناشی از گرما زدگی توصیه می کند، اظهار داشت: آب زرشک یک نوشیدنی مفید برای سلامتی است که به دلیل وجود آنتی اکسیدان های متنوع و ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش التهاب کمک زیادی میکند.
وی افزود: مصرف آب زرشک در تابستان میتواند از گرمازدگی جلوگیری و احساس خوبی ایجاد کند. برای تهیه دمنوش زرشک، توصیه می شود یک کیلوگرم شکر یا عسل را با چهار لیوان آب روی حرارت قرار دهیم تا به قوام برسد. سپس یک کیلوگرم زرشک پاک شده و شسته شده را به این شهد و شربتی که تهیه کرده ایم، اضافه و پس از اینکه کمی جوشید، کمی گلاب و هل یا عرق آن را اضافه می کنیم. در این مرحله شعله گاز را کم می کنیم و مدتی کوتاه اجازه می دهیم تا دم بکشد.
عضو هیات علمی گروه طب سنتی ایرانی، دانشکده پزشکی شیراز در خصوص خواص دمنوش زرشک گفت: مصرف ناشتای آب زرشک با تحریک ترشح صفرا، باعث دفع سموم و مواد زائد از کبد شده و هضم و جذب مواد مغذی را بهبود می بخشد.
وی آب زرشک را دارای خواص متعددی برای کبد چرب دانست و گفت: این نوشیدنی میتواند به کاهش التهاب و بهبود عملکرد کبد و کاهش سطح چربی خون کمک کند. همچنین آب زرشک را می توان به تنهایی نوشید یا آن را با آب میوههای دیگر مانند آب پرتقال یا آب لیمو مخلوط کرد.
زحلی نژاد ادامه داد: آب زرشک دارای خاصیت ملین است و می تواند به دفع سموم از بدن کمک کند. بنابراین، مصرف آن در صبح ناشتا میتواند به پاکسازی روده ها و بهبود عملکرد کبد کمک کند. زرشک به دلیل داشتن ویتامین C فراوان، خاصیت ضدعفونیکنندگی دارد و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
این متخصص طب ایرانی یادآور شد: زرشک با کاهش اشتها و جلوگیری از جذب و ذخیره سازی چربی، به کاهش وزن و لاغری کمک شایانی میکند و همانند برخی داروها و غذاها، شربت زرشک هم می تواند برای افراد گرم مزاج موثر باشد، اما برای افرادی که غلبه سردی دارند یا دچار ضعف سیستم عصبی هستند، مفید نباشد.