تاریخ انتشار: ۱۲ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۸

کی از دسرهای یخی و خوشمزه این سرزمین، فالوده یا به‌عبارت دیگر پالوده است که خاستگاه اولیه آن را شیراز می‌دانند؛ دسری سنتی که حالا نه‌تنها در دل همه مردم جا باز کرده، حتی دل خارجی‌ها را نیز برده و خیلی از آنها هنگام سفر به ایران، چشیدن طعم فالوده شیرازی را از دست نمی‌دهند.

همشهری آنلاین : اگرچه تهیه رشته‌های فالوده نیازمند مهارت و تمرین و کسب تجربه است اما دراینجا به شما کمک می‌کنیم به راحتی چند نوع فالوده را در آشپزخانه‌تان آماده کنید.

۱- فالوده شیرازی

مدت زمان آماده‌سازی‌:۵ ساعت

مناسب:۲نفر

مواداولیه:

نشاسته: ۱۰۰گرم

آب ولرم:۸۰۰میلی‌لیتر

آب: ۱۵۰میلی‌لیتر

گلاب: ۲قاشق غذاخوری

شکر: ۱۴۰گرم

روش تهیه:

۱- شکر و آب را داخل قابلمه بریزید و روی حرارت بگذارید تا بجوشد. سپس شعله را کم کنید و ۵دقیقه زمان دهید تا شربت کمی غلیظ شود.

۲- شعله را خاموش کرده و شربت را داخل کاسه فلزی بریزید. گلاب را به شربت اضافه کنید و آن را برای ۴ساعت در فریزر بگذارید تا یخ بزند. بعد از یخ‌زدن، شربت را با چنگال مخلوط کنید و مجدد به فریزر برگردانید.

۳- نشاسته را با نیمی از آب ولرم مخلوط کرده و هم بزنید تا یکدست شود. نصف دیگر آب را داخل قابلمه‌ای بریزید و روی حرارت بگذارید تا بجوشد.

۴- مخلوط نشاسته را به آب در حال جوش اضافه کرده و مدام هم بزنید تا خمیری شکل شود. بعد ازپخت مواد را برای چند ثانیه با همزن بزنید.

۵- خمیر داغ را داخل قیف بریزید و با ماسوره‌ای با سوراخ‌های ریز داخل کاسه حاوی آب و یخ بریزید تا رشته‌های فالوده آماده شود. رشته‌های فالوده را از آب خارج کرده و داخل شربت بریزید و مخلوط کنید.

۶- مخلوط شربت و فالوده مجددا به فریزر برگردانید تا یخ بزند. بعد فالوده یخ‌زده را از فریزر خارج کرده و با آبلیمو یا آب مربای آلبالو و تمشک سرو کنید.

نکته: موقع زدن فالوده ماسوره را حتما داخل آب سرد فرو کنید تا رشته‌ بعد از خارج‌شدن از قیف خودش را بگیرد.

۲- فالوده کرمانی

مدت زمان آماده‌سازی:۶۰ دقیقه

مناسب: ۴نفر

مواداولیه:

نشاسته گل: یک پیمانه

آب سرد: یک پیمانه

یخ: به مقدار لازم

آب‌جوش برای رشته فالوده:۵پیمانه

آب وشکر برای شربت فالوده: یک پیمانه

عرق نعنا: یک‌دوم پیمانه

عرق بیدمشک: یک‌دوم پیمانه

گلاب: یک‌دوم پیمانه

روش تهیه:

۱- ابتدا نشاسته را با آب سرد حل کنید. آب را داخل قابلمه روی حرارت بگذارید تا به جوش‌اید. نشاسته حل شده را یکباره داخل آب جوش بریزید و به سرعت هم بزنید.

۲- حدود ۳۰دقیقه به هم‌زدن ادامه دهید تا مایع غلیظ شود و ته نگیرد.

۳- داخل کاسه‌ای بزرگ را از یخ پر کنید ویک آبکش رویش بگذارید. مایه فالوده را داخل آبکش بریزید و با کمک ملاقه از آبکش رد کنید.

۴- اجازه دهید دانه‌های نشاسته ۱۵تا ۲۰دقیقه داخل آب یخ بماند. سپس آبکش کنید و داخل کاسه‌ای دیگربریزید.

۵- برای تهیه شربت فالوده کرمانی شکر را در آب جوش هم بزنید. عرق نعناع، بیدمشک و گلاب را به مواد اضافه کنید. بعد از خنک‌شدن کامل، شربت و چند تکه یخ را به فالوده اضافه کرده نوش‌جان کنید.

نکته:

فالوده کرمانی برخلاف فالوده شیرازی حالت رشته‌ای ندارد و دانه‌ای است. برای همین باید از نشاسته گل استفاده کنید.

شربت فالوده نیازی به غلیظشدن ندارد و کافی است شکر در آب حل شود.

۳- فالوده هندوانه بدون رشته

مناسب: ۴ نفر

مدت زمان آماده‌سازی‌: حدود ۳ساعت

مواداولیه:

شیر پرچرب: یک لیتر

شکر: یک‌چهارم لیوان فرانسوی دسته‌دار

شربت گل‌محمدی: ۳ قاشق غذاخوری

هندوانه خردشده: ۲ لیوان دسته‌دار

پودر هل، پسته وگل محمدی خشک شده: به مقدار دلخواه

روش تهیه:

۱- ابتدا باید، شیر، شکر و پودر هل را در قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم بجوشانید و بعد از اینکه شروع به جوشیدن کرد شعله گاز را خاموش کنید.

۲- هندوانه را خرد و دانه‌های آن را جدا کنید و سپس در یک ظرف بریزید و برای چند ساعت آن را در فریزر قرار دهید تا منجمد شوند.

۳- در این مرحله باید شربت گل محمدی را با پسته خرد شده و ترکیب شیر و شکر و پودر هل مخلوط کنید و خوب هم بزنید.

۴- سپس هندوانه منجمدشده را در مخلوط کن بریزید و خوب ترکیب کنید و آن را به سایر مواد بیفزایید.

۵- بعد از ترکیب‌شدن مواد را در ظرف مورد نظرتان بریزید بعد از آماده‌شدن فالوده می‌توانید آن را با مقداری پودر پسته و گلبرگ‌های گل محمدی تزیین کنید.

نکته‌: اگر هندوانه شما شیرین است نیازی به اضافه کردن شکر به این فالوده نیست.

۴- فالوده سیب

مناسب: ۴نفر

مدت آماده‌سازی‌:۷۰دقیقه

مواد لازم

سیب سرخ یا زرد: ۲ عدد

گلاب: ۲قاشق غذاخوری

عرق بیدمشک: یک قاشق غذاخوری

عسل: یک قاشق غذاخوری

زعفران به مقدار لازم

روش تهیه

۱- سیب‌های شسته شده را خیلی نازک پوست بگیرید و بعد با رنده ریز یا درشت به دلخواه رنده کنید و داخل یک کاسه بریزید.

۲-گلاب و عرق و عسل را اضافه کنید. دقت کنید عسل باید روان باشد چون این دسر گرم نیست نمی‌تواند عسل را جذب کند پس بهتر است قبل از افزودن عسل آن را روی حرارت غیرمستقیم بخار آب قرار دهید تا کمی روان شود.

۳- در انتها کمی زعفران بیفزایید. یادتان باشد اگر مقدار زعفران زیاد باشد رنگ فالوده تیره‌تر می‌شود.

۴- مواد را خوب با هم مخلوط کنید، سپس داخل لیوان‌های تک نفره بریزید و روی فالوده‌ها را با برش لیمو و برگ‌های نعناع و کمی پودر گل‌محمدی تزیین کنید.

۵-لیوان‌ها را یک تا ۳ساعت داخل یخچال قرار داده تا خنک شود. اگر فرصت کافی ندارید می‌توانید چند قطعه یخ داخلش بریزید سپس خنک سرو کنید.

نکته: بهتر است از سیب زرد استفاده کنید و برای رفع سردی روی مواد کمی دارچین بریزید.