احتمالاً در این موقع تنها چیزی که به ذهنتان نمیرسد، این است که چرا دوربینی اختراع نشده که این مشکل را حل کند. اما جالب است بدانید که دانشمندان به این موضوع فکر کردهاند و در حال ساخت دوربینی هستند که با آن دیگر هیچ عکسی خراب نخواهد شد!
این مشکل متداول برای خیلی از ما علاقهمندان به عکاسی که از تجربه و دانش کافی در این زمینه برخوردار نیستیم یا نیاز به سرعت در ثبت لحظهها داریم، پیش میآید، آن هم به این دلیل که دوربین متوجه نمیشود ما میخواهیم چه نقطهای (فوکوس) باشد و بر نقطه دیگری تمرکز میکند. در نتیجه سوژه مورد نظر ما، تار یا در اصطلاح عکاسی «فولو» میشود.
اما این مشکل چهطور بهوجود میآید؟
در دوربینهای دیجیتال فشرده یا «کامپکت»، در حالت وضوحیابی خودکار یا اتوماتیک فوکوس، دوربین چندین نقطه را برای فوکوس در نظر میگیرد؛ ولی بیشتر از همه روی سوژهای که به دوربین نزدیکتر است و قسمت بیشتری از کادر را اشغال کرده، تمرکز دارد.
در بعضی موارد مثل عکاسی از اجسامِ در حال حرکت، رسیدن به این وضوح بسیار سخت میشود و دوربین، سوژه را گم میکند و در نتیجه جای دیگری را واضح میکند.
اما در دوربینهای عکاسی حرفهای که به «اسالآر» معروفاند، این واضحکردن به نکات پیچیده دیگری ارتباط دارد؛ مانند اندازه دیافراگم لنز و انتخاب نقطه فوکوس که در مبحث بسیار مهمی به نام «عمق میدان» مطرح میشود.
اما خبر مهم این که شرکتی دست به کار بسیار جالبی زده و طبق ادعایش بهزودی دوربینی وارد بازار خواهد کرد که میتواند تمام نقاط تار را در عکس بهسادگی واضح کند. با قرار دادن یک صفحه روی حسگر دوربین -که شامل میلیونها «میکرولنز» است- اینکار ممکن میشود و عکس با نقاط مختلف و فاصله کانونیهای متفاوت ثبت میشود.
نتیجه بسیار جالب است. اگر شما عکسی از خودتان گرفتهاید که بهاشتباه درختهای پشت سرتان در آن واضح شدهاند، به راحتی و با یک کلیک ساده روی صورت خودتان، آن را واضح میکنید و درختها را ناواضح! این دوربین با بودجه تحقیقاتی 50 میلیون دلاری (بیش از 50 میلیارد تومان) در حال طراحی است.