اوایلماه جاری بود که مدیران وقت وزارت بهداشت خبر از واردات 3میلیون دوز واکسن به کشور داده بودند و هماکنون نیز از عدمکمبود واکسن خبر میدهند. مدیرکل نظارت بر دارو و موادمخدر سازمان غذا و دارو در اینباره به ایرنا گفت که نیاز کشور به واکسن فلج اطفال تأمین شده و با برنامهریزیهای صورتگرفته نیاز به این واکسن تا خردادماه 93تأمین میشود.
کمبود دارو در کشور در حالی است که ایران یکی از تولیدکنندگان واکسن فلج اطفال در منطقه بود. دکتر مهدی پیرصالحی مدیرکل نظارت بر دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو اما خبر از واردات 6میلیون دوز واکسن فلج اطفال تا پایان آذرماه سالجاری به کشور میدهد و میگوید:
این سازمان هماکنون نیازحداقل دوماه و نیم کشور به واکسن فلج اطفال را تأمین کرده است که تا پایانماه جاری (آذر) با واردات 6میلیون دوز واکسن، سهماهو نیم دیگر نیز به آن اضافه خواهد شد؛ یعنی تا حدود خردادماه دیگر مشکلی برای تأمین این واکسن نخواهیم داشت. سالانه 18میلیون دوز واکسن فلج اطفال در کشور نیاز است درحالیکه سالانه 8تا 10میلیون دوز واکسن فلج اطفال در کشور تولید میشود. مدیرکل نظارت بر دارو و موادمخدر سازمان غذا و دارو دلیل کمبود داروی امسال را تقاضای بیش از حد میداند و میگوید: تولیدات داخلی جوابگوی نیاز کشور نبود. امسال یک میلیون و 800هزار دوز واکسن فلج اطفال به کشور وارد شده است.
کمبود واکسن فلج اطفال در ماههای اخیر والدین زیادی را نگران کرده است. اگرچه مسئولان میگویند این مشکل برطرف شده است، شاید مشکلاتی که در توزیع عادلانه دارو در کشور وجود دارد این مسئله را برای والدین بحرانی جلوه دهد. فلج اطفال بیماریای است که سالهاست در کشور ریشهکن شده ولی فلجشدن کودک توسط ویروس پولیومیلیت یکی از کابوسهای والدین است.
پولیومیلیت یا فلج اطفال نوعی بیماری ویروسی است که در آن ویروس موجب آسیب تعدادی از سلولهای نخاعشده و به دنبال آن تعدادی از عضلات اندامهای بیمار فلج میشوند. این بیماری با انجام واکسیناسیون تا حد زیادی در دنیا ریشهکن شده، ولی در بعضی کشورها مانند پاکستان و افغانستان همچنان وجود دارد. بنابراین نگرانی والدین بهدلیل هم مرز بودن با این کشورها طبیعی است. این نگرانی زمانی توجیه میشود که همه ساله در زمان شیوع بیماری وبا، بیشتر مبتلایان به این بیماری اتباع افغانستانی هستند. این نشان میدهد که بیماری میتواند به راحتی به شهرهای بزرگ منتقل شود.
البته دکتر مصطفی عمیدی، پزشک عفونی کودکان به همشهری میگوید: تأخیر چند روزه در دریافت واکسن فلج اطفال نگرانکننده نیست. این بیماری از طریق تماس مستقیم و مصرف مواد خوراکی آلوده به کودکان منتقل میشود.دکتر مسعود مردانی، متخصص بیماریهای عفونی نیز با ابراز تعجب از کمبود واکسن در روزهای اخیر گفت: 50سال است که در ایران واکسیناسیون فلج اطفال بهموقع برای همه کودکان انجام میشود.
این واکسن سالهاست که در ایران ساخته میشود و کیفیت آن به اندازهای خوب است که به کشورهای همسایه نیز صادر میشود. واکسیناسیون کودکان افغانستانی مقیم ایران و در یک دوره در خاک افغانستان توسط وزارت بهداشت ایران بهصورت رایگان انجام شده است. کمبود واکسن در ماههای اخیر نتیجه بیتدبیری است که خوشبختانه برطرف شده است. وی نیز مانند دکتر عمیدی تأکید کرد که تأخیر چند روزه مشکلی را برای کودک ایجاد نخواهد کرد ولی تأخیر چندماهه میتواند آسیبزا باشد.
بیماری فلج اطفال، بیماریای است که در جهان در حال ریشهکنی است و تنها 3کشور افغانستان، پاکستان و نیجریه هستند که نتوانستهاند این بیماری را کنترل کنند و بهعنوان کشورهای بومی این بیماری شناخته شدهاند. دکتر محمدمهدی گویا نیز معتقد است که مراقبت از کودکان برای مبتلانشدن به بیماری فلج اطفال باید کاملا جدی گرفته شود. رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت میگوید: از آنجا که ایران با کشورهای افغانستان و پاکستان همسایه است، بنابراین مراقبت و جلوگیری از ورود این بیماری به کشور از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است و تنها راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری هم دریافت قطره خوراکی فلج اطفال است.
کمبود واکسن و دارو در 6ماهه اول امسال اگرچه شاید سلامت کودکان را با احتمال کمتری به خطر بیندازد، ولی به قول رئیس سازمان غذا و دارو باعث سرشکستگی است.