در سالهای اولیه ظهور سینما؛ تعدادی از تاجران و فرهنگ دوستان اهل اروگوئه ساکن درپاریس؛ با برادران لومیر آشنایی پیداکردند. تا جایی که وسایل و تسهیلاتی نیز توسط آنها از کمپانی لومیرها خریداری شد. نتیجهی این اقدام تولید اولین فیلم دوحلقهای کوتاه در سال ۱۸۹۸ است که در سالن خود لومیرها نیز به نمایش درآمد. فیلمی با نام دوچرخه سوار که فلیکس اولیویه فرانسوی همه کارهاش بود.
نمایش این فیلم بسیار موفقیت آمیز بود و باعث شد سینمای اروگوئه تولد خودش را در همان سال ۱۸۹۸جشن بگیرد. پس از آن طی دو دهه بین ۱۹۱۰ تا ۱۹۲۶ سینمای فرانسه بوسیلهی اولیویه؛ تعدادی فیلمبردار آرژانتینی و اروگوئهای تربیت کرد و فیلمسازی در استودیوهای الیویه در اروگوئه رونق گرفت.
با این حال همهی این تولیدات محصول سرمایه گذاری دیگران بودند و تا سال ۱۹۳۶ هنوز اولین فیلم ملی اروگوئه تولید نشده بود. اگرچه استودیوی سیوکولوکس به عنوان یک مکان شناخته شده سینمایی در اروگوئه شهرت یافته بود.
یک نکته بسیار مهم اما موفقیتهای تیم ملی فوتبال اروگوئه در جامهای جهانی بود به نحویکه تمام بازیهای این تیم ضبط و در سینماها پخش میگردید.
در سالهای ۱۹۳۶ تا ۱۹۴۸ سینمای آرژانتین حضور پررنگ خود را در اروگوئه شدت بخشید. دراین ایام فیلمسازان آرژانتینی و ایتالیایی در اروگوئه کار می کردند و دست بر قضا سهم زیادی در بالندگی سینمای این کشور داشتند. بعد از جنگ جهانی دوم؛ سینمای اروگوئه تولیدات ملی و مشترک خودرا با همسایگانش افزایش داد. اگرچه هنوز فیلم خاص و جهانی تولید نمی کرد. این شرایط باعث شد طی دهه های بعدی نیز سینماگران آرژانتینیتبار بازهم سهم عمدهای در تولیدات سینمایی کشور اروگوئه داشته باشند.
تا سالهای ۱۹۹۰ آنچه در سینمای اروگوئه تولید میشد بازسازیهای تلویزیونی و اجراهای تئاتری بود. اما کارگردانانی نظیر "لئوناردو ریگاگنی" و بازیگرانی مانند "هوگو فاتوریوس" به سینمای جهان معرفی گردیده و جرقهای خاص را باعث شدند.
در سال ۱۹۹۹ ریکاگنی فیلم "الچه ور" را ساخت که محصول تمام قد بدنهی سینمایی اروگوئه بود و در جشنوارههای زیادی نیز به نمایش درآمد.
از سال ۲۰۰۰ به این سو، سینمای اروگوئه پیشرفت قابل ملاحظهای داشته است و اگرچه هنوز فیلمهای مشترک با همسایگانش میسازد اما بدنهخود را قویتر کرده و شاهد این مدعا افزایش تولیدات ملی از ۷ فیلم در سال ۱۹۹۹به ۱۴ فیلم در سال ۲۰۱۲ است.
در این سالها فیلمهای شاخصی محصول سینمای اروگوئه در اروپا و آمریکای شمالی اکران شدند که شاید مهمترینشان "آخرین قطار" ساختهی "دیهگو آرسواگا" محصول ۲۰۰۲ باشد که از تلویزیون خودمان نیز پخش گردید:
از فیلمهای سالهای اخیر اروگوئه دوفیلم "زندگی مفید" ساختهی "فدریکو وروجی" محصول ۲۰۱۰ و انیمیشن بلند "آنینا" محصول ۲۰۱۳ قابل ذکرند.
سینمای اروگوئه جشنواره بینالمللی فیلم نیز دارد. فستیوال فیلم اروگوئه ۳۲ سال قدمت دارد و در بین کشورهای آمریکای جنوبی و کشورهای اسپانیای زبان بسیار معتبر است.
و در آخر اینکه تعداد سینماها در کشور اروگوئه ۶۱ عدد بنابر آمار سال ۲۰۱۱ گزارش شده و تعداد سینماروها نیز حدود دو میلیون و سیصدهزار نفر است.
شرح عکس: پوستر انیمیشن بلند ۸۰ دقیقهای "آنینا" که در سال ۲۰۱۳ نماینده کشور اروگوئه در اسکار بود.