همشهری آنلاین: قائم مقام وزیر کشور با ارائه گزارشی از وضعیت انتخابات پیش‌رو گفت حدود ۵۱ درصد نامزدها تایید صلاحیت شدند.

امیری سخنگوی وزارت کشور

حسینعلی امیری روز سه‌شنبه (20 بهمن) در نشست خبری با خبرنگاران رسانه‌های خارجی که در ایرنا برگزار شد، این مطلب را بیان کرد.

امیری با بیان این که اولین کشوری در منطقه و خاورمیانه هستیم که دارای قانون اساسی و نظام انتخاباتی شدیم، تصریح کرد: نظر دولت و وزارت کشور برای شورای نگهبان مشورتی است و مستشاری نیست و پیگیری‌ها تا حدودی مقبول افتاد.

خبرنگار آسوشیتد پرس پرسید: در دیدارهای وزیر کشور و رئیس جمهوری با اعضای شورای نگهبان چه مسائلی مطرح می‌شود و چگونه اعضای شورای نگهبان را متقاعد کردید تا یک هزار و 500 نفر بتوانند تایید شوند؟

قائم مقام وزیر کشور گفت: در هیئت‌های اجرایی نزدیک 807 نفر از 12 هزار نفر حائز شرایط تشخیص داده نشدند. در هیئت‌های نظارت سه هزار و 374 نفر حائز شرایط تشخیص داده نشدند که برای بررسی در شورای نگهبان آمد.

وی یادآور شد: در شورای نگهبان 6 هزار و 175 نفر تایید صلاحیت شدند و پنج هزار و 252 نفر یا احراز شرایط نشدند یا رد صلاحیت شدند. اگر ما این عدد را به نسبت بسنجیم بیش از 51 درصد تایید صلاحیت شدند.

امیری با بیان اینکه جلسات متعددی در طول دوره انتخابات با دبیر ، معاون اجرایی و انتخابات و اعضای شورای نگهبان داشتیم، گفت: تحلیلمان را درخصوص تایید و رد این تعداد و تاثیر آن در مسایل سیاسی، اجتماعی و مسائل بین‌المللی خدمت همین عزیزان مرتب و مستمر عرض کردیم.

وی افزود: در آنجایی که لازم بود مکاتبه شده، در جایی که لازم بود تحلیل‌ها مکتوب شده و علاوه بر آن، تحلیل‌های ملی و منطقه‌ای(محلی) هم در اختیار شورای نگهبان قرار دادیم و خوشبختانه این مشورت‌ها و پیگیری‌ها در شورای محترم نگهبان مورد توجه قرار گرفت.

سخنگوی وزارت کشور همچنین گفت: بیش از هزار و 400 نفر دیگر هم توسط شورای نگهبان تایید صلاحیت شدند که در بین تایید صلاحیت شده‌ها هم اصولگرا، هم اصلاح طلب و هم اعتدالی‌ها وجود دارند.

امیری اضافه کرد: انتخابات سه رکن دارد ؛ یک رکن مردم هستند یک رکن دولت و مشخصا وزارت کشور است که مجری هستند و یک رکن هم شورا نگهبان به عنوان ناظر انتخابات است.
وی خاطرنشان کرد: اکنون برای هر کرسی مجلس شورای اسلامی بیش از 21 نفر رقابت خواهند کرد.

 

  • اعلام نتایج انتخابات در اسرع وقت

خبرگزاری آلمان از تعداد واجدین شرایط و مقایسه آن نسبت به دوره گذشته و همچنین درباره زمان اعلام نتایج نهایی انتخابات سوال کرد.

قائم مقام وزیر کشور گفت: بنای ما بر این است که نتیجه انتخابات را در اسرع وقت اعلام کنیم. به هیچ وجه بنا نداریم معطلی در کار اعلام نتایج صورت گیرد. معمولا تاخیر در اعلام نتایج ابهاماتی را درست می‌کند و مشکلاتی در پی‌دارد.

امیری افزود: با توجه به تجربه‌ای که از گذشته وجود داشت، بنابر این است تا در اسرع وقت نتیجه انتخابات اعلام شود. الان نمی‌توانم ساعت دقیق را بیان کنم اما با ساز و کار اتخاذ شده بنا است در اسرع وقت اعلام شود.

  • تاکید بر اعلام تعداد واجدان شرایط رای دادن

وی درباره تعداد افراد واجد شرایط نیز گفت: مرکز آمار ایران و سازمان ثبت احوال کشور دو مرجع اعلام تعداد واجدین شرایط هستند. چون شاخص‌های سرشماری آنها متفاوت است در حال بررسی آمارها هستند که به یک آمار متقنی برسند و ما آن را اعلام می‌کنیم.
قائم مقام وزیر کشور افزود: فعلا آمارها استخراج نشده اما به موقع در اختیار استان‌ها می گذاریم. یکی از موضوعات مورد بحث در جلسه روز گذشته ستاد انتخابات کشور همین بود و مقرر شد این دو دستگاه آمار را اعلام کنند.

  • افزایش مشارکت مردم در انتخابات بر اساس نظرسنجی ها

امیری خاطرنشان کرد: پیش‌بینی ما این است که تعداد شرکت کننده‌ها در این دوره نسبت به دوره قبل افزایش قابل توجه خواهند یافت. به جهت اینکه خودمان هم فکر نمی‌کردیم بیش از 12 هزار نفر برای مجلس شورای اسلامی ثبت نام کنند. و در بهترین شرایط فکر می کردیم حداکثر هشت هزار نفر ثبت نام کنند.

 

  • انتخابات در این دوره به صورت کاملا الکترونیکی انجام نمی‌شود

امیری در پاسخ به سوال ایرنا درباره فرایند انتخابات الکترونیکی که در چه مرحله‌ای است آیا انجام می شود یا خیر گفت: انتخابات الکترونیکی در دوره گذشته انتخابات مجلس شورای اسلامی که آن زمان بنده عضو حقوقدان شورای نگهبان بودم ، در 14 حوزه انجام گرفت.  در این دوره اعلام شد انتخابات الکترونیکی را توسعه بدهیم یعنی در یک سوم حوزه انتخابیه کشور یا به تعبیری بحثی که در دولت مطرح شد در 9 کلان شهر انتخابات به شکل الکترونیکی برگزار شود. بنابراین ابزار، وسایل، امکانات و صندوق اخذ رای را فراهم کردیم.

قائم مقام وزیر کشور یادآور شد: در ایران انتخابات بر اساس قانون، 25 فرایند دارد که 23 فرایند آن الکترونیکی انجام می‌شود. در این دوره هم انجام می‌شود و در دوره گذشته هم انجام شده است.

امیری ادامه داد: این دوره بنا شده بود 2 فرایند باقی مانده که عبارتند از جایگزین کردن صندوق‌های الکترونیکی به جای صندوق‌های دستی و دوم شمارش آنلاین، انجام شود تا این پروسه کاملا تکمیل شود. دولت اعتبارات لازم را تخصیص داد، وزارت کشور هم برنامه‌های لازم را انجام داد.

وی با بیان این که نرم افزار و سخت افزار انتخابات الکترونیکی تهیه شده است، گفت: برای نرم افزار با شورای نگهبان به توافق نرسیدیم. شورای نگهبان همانطور که خودشان اعلام کردند در دو هفته گذشته با برگزاری انتخابات الکترونیکی به جهت بحث‌های کارشناسی نرم افزاری مخالفت کردند.

قائم مقام وزیر کشور تصریح کرد: بنابراین در این دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری به شکل کاملا الکترونیکی انجام نمی‌گیرد.

  • سازوکار مجلس خبرگان رهبری را خود خبرگان تعیین می کنند

خبرنگار فرانس پرس پرسید که تعداد نامزدهای مجلس خبرگان در بعضی از حوزه‌ها کمتر یا مساوی تعداد کرسی آن حوزه است و گفته می‌شود که حوزه‌ای که تعداد آنها زیادتر است می‌توانند به حوزه‌هایی که تعداد آنها کافی نیست بروند.

قائم مقام وزیر کشور پاسخ داد: نحوه اقدامات وزارت کشور راجع به مجلس خبرگان رهبری با مجلس شورای اسلامی کمی متفاوت است و دلیل آن این است که قانون اساسی جمهوری اسلامی مقررات و قوانین مربوط به مجلس خبرگان رهبری را به خود آن مجلس سپرده است. بنابراین آنها دارای قانون خاص هستند.

امیری ادامه داد: وزارت کشور درباره مجلس خبرگان رهبری صرفا کار اجرایی انجام می‌دهد و هیات‌های نظارت و اجرایی آن با هیات‌های نظارت و اجرایی مجلس شورای اسلامی متفاوت است. سازوکار مجلس خبرگان رهبری را خود خبرگان رهبری تعیین می‌کند.

وی یادآور شد: در این دوره برای مجلس خبرگان رهبری 801 نفر ثبت نام کردند. کار وزارت کشور صرفا در حد یک کار اداری بود و آن هم ثبت نام از آنها و در اختیار گذاشتن اطلاعات ثبت نام کنندگان به شورای نگهبان بود.

سخنگوی وزارت کشور یادآور شد: شورای نگهبان از بین 801 نفری که برای مجلس خبرگان رهبری ثبت نام کردند، 166 نفر را تایید و به وزارت کشور اعلام کرد.

امیری افزود: در حوزه‌های مختلف تعداد متفاوت است. در بعضی از حوزه ها یک کرسی وجود دارد و یک نفر تایید شده است و این فرض وجود دارد. اما سازوکار قانونی برای اصلاح این وضعیت مسدود نیست.

 

  • رد صلاحیت‌ها توسط مردم یکی از مهمترین مصادیق دموکراسی است

در ادامه این نشست، خبرنگار الاتجاه پرسید: برخی کاندیداها که هم اینک در مجلس شورای اسلامی حضور دارند، این دوره رد صلاحیت شده‌اند. این چگونه ممکن است در حالی که در بین اینها امام جمعه هم وجود دارد و تفسیر آن چیست؟ در بین افراد رد صلاحیت شده توسط شورای نگهبان و همچنین توسط هیات‌های اجرایی و نظارت، نمایندگان مجلس هم وجود دارند.

اميري گفت: کسی ممکن است در زمانی که وارد مجلس شده، واجد صلاحیت بوده اما در طول چهار سالی که در مجلس بوده، صلاحیت خود را از دست داده باشد و این اشکالی ندارد. این امر، بعید و غیر منطقی نیست.
قائم مقام وزیر کشور افزود: چون در موقع بررسی صلاحیت‌ها باید افراد واجد آن صلاحیت باشند، ممکن است توسط هیات‌های اجرایی احراز صلاحیت نشوند.

وی افزود: هر جا که بحث انسان و نیروی انسانی است، احتمال خطا و اشتباه وجود دارد؛ 12 هزار نفر ثبت نام کردند که در یک پروسه زمانی یک ماهه باید بررسی می‌شدند و ممکن است خطا و اشتباه صورت گیرد و منکر نمی‌شوم.

  • بررسی تنها هفت نفر دیگر باقی مانده است

خبرنگار 'آپا' جمهوری آذربایجان در خصوص آخرین روند بررسی صلاحیت‌های 57 نفر که قرار بود امروز اعلام شود، پرسید.
سخنگوی وزارت کشور گفت: تا شب گذشته 25 نفر مانده بودند که 17 نفر از آنها متعلق به تهران و مابقی در چند استان بودند و بر اساس آخرین لیست فقط هفت نفر باقی مانده‌اند.

امیری افزود: در بین کسانی هم که تایید صلاحیت شده اند افراد شاخصی هم از اصلاح طلبان و اصولگرایان وجود دارند و امیدواریم تا ظهر، این هفت نفر هم تعیین تکلیف شوند، تلاش ما این است که تا ظهر این کار انجام شود.

  • همه سازوکار را برای انتخابات رقابتی به کار گرفته‌ایم

وی در پاسخ به سوال خبرنگار آسوشیتدپرس که پرسید مجلس خبرگان رهبری در انتخابات هفتم اسفند چند کرسی خواهد بود گفت: تعداد کرسی‌های مجلس خبرگان رهبری 88 کرسی است؛ در دوره گذشته 86 کرسی بود اما چون استان البرز از تهران جدا شد دو نماینده به تعداد اینها اضافه شد و این دوره 88 نماینده است.

امیری همچنین در پاسخ به سوال دیگر این خبرگزاری که پرسید از نگاه دولت روحانی آیا انتخابات هفتم اسفند، خبرگان و مجلس، یک انتخابات رقابتی است یا خیر؟ اظهار داشت: همه ساز و کارهای خود را در وزارت کشور به کار گرفته ایم که انتخابات، انتخاباتی رقابتی شود.

  • پایان بررسی صلاحیت داوطلبان خبرگان تا ساعت 24 امروز

قائم مقام وزیر کشور در پاسخ به سوال خبرنگار فایننشیال تایمز مبنی بر اعلام نتایج نهایی تجدید نظر خبرگان رهبری هم گفت: بر اساس جدولی که طبق قانون انتخابات دو مجلس تهیه شده رسیدگی مجدد داوطلبان رد صلاحیت شده معترض و بررسی مجدد صلاحیت‌ها در شورای نگهبان برای مجلس خبرگان رهبری تا ساعت 24 امروز تمام می‌شود.

امیری افزود: فردا اعلام عمومی اسامی تمام داوطلبان تایید شده هر استان و انتشار آگهی اسامی نامزدهای انتخاباتی مجلس خبرگان رهبری انجام می‌شود.

امیری گفت: از 21 بهمن تا صبح روز ششم اسفند مدت انصراف نامزدهای انتخاباتی به صورت کتبی است؛ از مجلس خبرگان رهبری اگر نامزدی می‌خواهد انصراف دهد فرجه زمانی آن در این فاصله است.

  • 21 تا 23 بهمن زمان جابجایی احتمالی نامزدهای خبرگان

وی ادامه داد: قانونگذار مجلس خبران رهبری برای جابجایی احتمالی نامزدها 48 ساعت در نظر گرفته که از 21 تا 23 بهمن است و از 22 بهمن تا پنجم اسفند به مدت دو هفته تبلیغات انتخاباتی مجلس خبرگان رهبری آغاز می‌شود.

قائم مقام وزیر کشور اضافه کرد: دلیل این که مدت زمان تبلیغات مجلس شورای اسلامی یک هفته و خبرگان رهبری دو هفته است، آن است که انتخابات خبرگان رهبری استانی است و نمایندگان برای یک استان انتخاب می‌شوند، در حالی که انتخابات مجلس شورای اسلامی شهرستانی است.

امیری افزود: در نهایت 24 ساعت قبل از روز رای گیری ممنوعیت تبلیغات انتخاباتی برای خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی وجود دارد و هفتم اسفند روز رای گیری و انتخابات است.

**سخنگوی وزارت کشور هستم نه شورای نگهبان
خبرنگار وال استریت ژورنال در خصوص برداشت‌های موجود در خصوص رد صلاحیت افراد(نمایندگانی که هم اینک در مجلس حضور دارند اما این دوره رد صلاحیت شده اند) پرسید که آیا تاکنون سابقه داشته که تعداد رد صلاحیت‌ها به این نحو تا این حد زیاد باشد یا افرادی که پستی داشته‌اند اما هم اینک رد صلاحیت شده‌اند؟

امیری پاسخ داد: بله از قبل سابقه داشته است؛ کسانی بودند که پستی داشته اند اما رد صلاحیت شده‌اند اما من قائم مقام وزیر کشور و سخنگوی وزارت کشور و در حوزه مسئولیتی وزارت کشور پاسخگو هستم.
وی تاکید کرد: در مورد این سوالاتی که مربوط به شورای نگهبان است من اگر چه می‌دانم و در آنجا عضو بودم اما قانونا وظیفه پاسخگویی ندارم. این را از سخنگوی شورای نگهبان سوال کنید.

  • برای سخنرانی رئیس جمهوری منع قانونی وجود ندارد

در عین حال خبرنگار الاتجاه پرسید دو هفته زمان تبلیغات است در روزهای اخیر خیلی بحث سخنرانی رئیس جمهوری که نامزد خبرگان رهبری است در روز 22 بهمن مطرح شده که ممکن است جایگزینی پیش آید و یا کمپین‌هایی به وجود آمده بود که این بحث تبلیغاتی در خصوص آن سخنرانی چگونه قرار است حل شود؟

امیری پاسخ داد: قانون ممنوعیت ها را اعلام کرده است آقای رئیس جمهور به عنوان رئیس جمهور در روز 22 بهمن ولو این که نامزد خبرگان رهبری است، اگر سخنرانی کند منع قانونی ندارد.

وی در پایان در خصوص آمار کلی ثبت نامی‌ها و تایید و رد صلاحیت‌ها گفت: 12هزار و 72 نفر ثبت نام کردند که از این تعداد، 6 هزار 185 نفر تایید نهایی و پنج هزار و 267 نفر رد صلاحیت شدند.

  • عوامل اجرایی انتخابات؛960 هزار نفر

قائم مقام وزیر کشور در پاسخ به سوال خبرنگار افه اسپانیا درباره تعداد حوزه‌های انتخابیه و صندوق‌های رای گفت: ما یکهزار و 63 حوزه داریم که از این تعداد 207 حوزه اصلی است، یعنی در 207 حوزه اصلی ، 207 فرماندار مسئولیت اجرای انتخابات را در سراسر کشور به عهده دارند. حدود 960 هزار نفر عوامل اجرایی انتخابات هستند.

امیری افزود: تعداد صندوق‌های رای باید توسط هیات‌های اجرایی تعیین شود. این هیات های اجرایی هستند که باید نیازسنجی و اعلام کنند که در هر حوزه به چه تعداد صندوق رای نیاز است.

  • تلاش برای کاهش صندوق‌های سیار

وی یادآور شد: در این دوره سیاست بر این است که تعداد صندوق‌های سیار را کاهش دهیم و آنجایی که صندوق سیاری وجود دارد، حتما نماینده کاندیدای مربوطه در کل طول مسیر که صندوق سیار در مناطق عشایری و روستایی هستند، همراه آن باشد.

  • رنگ تعرفه های هر استان متفاوت است

قائم مقام وزیر کشور به تعرفه‌های انتخابات اشاره کرد و گفت: در این دوره از انتخابات تعرفه‌هایی که چاپ شده است جزو اوراق بهادار است و آیتم‌های امنیتی بسیار زیادی در این تعرفه‌ها تعیین شده است.
امیری افزود: تعرفه‌های انتخابات در مرکزی چاپ می‌شوند که اسکناس به عنوان مهمترین سندی که باید مولفه ‌ای امنیتی بسیار زیادی برای جلوگیری از جعل داشته باشد، چاپ می‌شود.

وی یادآور شد: تعرفه‌های استان‌ها هم باهم متفاوت است. بنابراین کسی که در آذربایجان است نمی‌تواند بیاید با تعرفه آنجا در زنجان رای دهد. هرکجا رنگ خاص خود را دارد.

  • حضور 586 داوطلب خانم در رقابت‌های انتخاباتی مجلس

سخنگوی وزارت کشور در پاسخ به سوالی درباره تعداد خانم‌های ثبت نام کننده و تایید صلاحیت شده، گفت: در مجلس نهم، تعداد خانم‌های تایید صلاحیت شده 249 نفر بودند. در مجلس دهم از تعداد یکهزار و 435 نفر خانمی که ثبت نام کردند، تعداد 586 نفر تایید صلاحیت شدند. یعنی تعداد خانم‌های تایید صلاحیت شده در این دوره نسبت به مجلس قبلی بیش از دو برابر است.

  • سازوکار انتخابات ایران، کشور را از نظارت خارجی‌ها مستغنی می‌کند

خبرنگار تلویزیون ANS آذربایجان پرسید که آیا از سازمان‌های خارجی و بین‌المللی و کشورهای بی‌طرف درخواست برای نظارت برای انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان داشته‌اید؟ پروسه نظارت در ایران را توضیح دهید.

قائم مقام وزیر کشور گفت: ما در این 37 سالی که انتخابات برگزار کردیم، هیچگاه ضرورتی نبوده است که از سازمان‌های بین‌المللی و کشورهای بی‌طرف بر انتخابات ما نظارت کنند. نظارت با این سازوکاری که وجود دارد، عمدتا مردمی است و نیازی به نظارت از جاهای دیگر از خارج کشور وجود ندارد.

کد خبر 324565

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha