چهارشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۰
۰ نفر

ابوالقاسم اسماعیل‌پور مطلق: روابط فرهنگی ایران و چین در روزگار باستان عمدتا از دورۀ اشکانی شکل گرفت و در روزگار ساسانی و بویژه در دورۀ اسلامی به اوج خود رسید.

پل ادبی ایران و چین

نگارنده که طی سال‌های 1383 تا 1385 در بخش فارسی و ایران شناسی دانشگاه مطالعات بین‌المللی شانگهای به مطالعه و تدریس مشغول بود، این فرصت را یافت که با برخی از چهره های شاخص شاعران و نویسندگان معاصر چین آشنایی به هم زند و در محافل ادبی آنان شرکت کند و این توفیق را یافت که کتاب مهم زنده یاد استاد جان هونین با موضوع روابط چین و ایران از دوره اشکانی تا شاهرخ تیموری را ویرایش کرده و بعدها در پژوهشگاه میراث فرهنگی منتشر نماید و با نویسنده نیز چند بار دیدار داشته باشد.

این اثر به خوبی نشان می‌‌‌دهد که روابط فرهنگی ایران و چین در دوران قدیم بیشتر از دوران معاصر بوده است. بنا به مندرجات این کتاب خواندنی، حتی شاعرانی از میان شاهزادگان و اشراف ساسانی به چین کوچیدند و اشعار و هایکوهایی از خود به یادگار گذاشتند.

اما آنچه نگارنده را بر آن داشت تا این یادداشت را بنویسد، احساس ضرورت پیوند ادبی ایران و چین در دوران معاصر است که تلاش‌‌‌های اندکی پیرامون آن صورت گرفته است. همپای روابط اقتصادی و فرهنگی، ناگزیر باید به روابط ادبی بین دو ملت کهنسال و پرآوازۀ شرق تن دهیم و این امر را بسیار جدی بگیریم. امروز کمتر نویسنده و شاعر ایرانی چهره‌‌‌های شاخص ادبیات داستانی و شعر معاصر چین را می‌‌‌شناسد و شاعران ونویسندگان معاصر چین که درباره شعر و ادب معاصر ما اصلا آشنایی ندارند.

این پل ادبی از دهۀ گذشته آغاز شده است. حدود دوازده سال پیش برگزیده‌‌‌ای از شعر معاصر چین به این قلم منتشر شد. در پی آن برگزیدۀ دیگری باز به همین قلم به کوشش انجمن شاعران ایران در 1395 منتشر شده که چهره‌‌‌های جدیدتری از شاعران معاصر را معرفی کرده است. مو یان نیز با کسب جایزه نوبل ادبی در چند سال اخیر به فارسی زبانان تا حدی معرفی شده است.

ین لی شاعر معاصر چین با معرفی نگارنده و به همت موسسۀ فرهنگی شهر کتاب به تهران دعوت شد و در سفری دیگر در جشنوارۀ بین المللی شعر شرکت کرد. دو سال گذشته جیدی ماجیا، شاعر و معاون انجمن نویسندگان سراسر چین به تهران آمد و دیداری با تنی چند از شاعران و نویسندگان ما داشت و در پی آن، نگارنده و شمس لنگرودی به جشنوارۀ جهانی شعر معاصر چین دعوت شدیم.
سال گذشته نیز به پایمردی آقای محمدخانی مدیر فرهنگی و بین‌الملل شهر کتاب و به اتفاق ضیاء موحد و دکتر مهدی محبتی در حاشیۀ همایش کنفوسیوس و سعدر در پکن دیداری با انجمن نویسندگان چین داشتیم و مقرر شد پل ادبی ایران و چین با حضور نمایندگانی از نویسندگان و شاعران معاصر چین و ایران در همایش‌‌‌های مشترک ادبی اعم از شعر و داستان تشکیل شود و با استمرار آن در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران که چین مهمان ویژه است، این پل ادبی مستحکم‌‌‌تر شود.

در پی دعوت مرکز فرهنگی و بین الملل شهر کتاب و موسسۀ نمایشگاه‌‌‌های فرهنگی ایران، هیاتی از انجمن نویسندگان، شاعران و محققان ادبی دو کشور دیدار و گفتگو دارند. این نشست ویژۀ شهر کتاب بخارست در روز پنج شنبه 5 مرداد ساعت 16 تا 19 برگزار می‌‌‌گردد.

کد خبر 377513

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha