شنبه ۱۵ تیر ۱۳۸۷ - ۱۷:۰۴
۰ نفر

گروه سلامت: والدین با تصمیم‌های خود، بر سرنوشت آینده فرزندان‌شان تاثیر می‌گذارند و یکی از مهم‌ترین این تصمیم‌ها، برنامه‌ریزی برای چگونه به دنیا آمدن آنهاست که هر روز محققان شواهد تازه‌ای از تاثیر آن بر سلامت کودکان ارائه می‌کنند.

تازه‌ترین مطالعات نشان داده است نوزادانی که از راه سزارین به دنیا آمده‌اند، در سن 18 سالگی، بیش از دیگران احتمال دارد که دچار آسم شوند. این در حالی است که مطالعات متعددی نیز از سلامت بیشتر خود مادران، در زایمان طبیعی، نسبت به زایمان سزارین، خبر داده بودند.

مطالعه جدید را محققان نروژی در دانشگاه برگن انجام داده‌اند و خبرگزاری رویترز آن را گزارش کرده است.

براساس این گزارش، مطالعه مذکور از چند جنبه موضوع را بررسی کرده است؛ یکی نوع زایمان از لحاظ طبیعی (واژینال) یا سزارین؛ و در زایمان‌های سزارین، از لحاظ اورژانس بودن یا برنامه‌ریزی‌شده بودن.

همچنین استفاده از وسایل کمکی در زایمان‌های واژینال نیز ثبت شده است. بیش از یک میلیون و 700 هزار مورد زایمان بررسی شد و وضعیت فرزندان ماحصل آن، از لحاظ ابتلا به آسم، در سن 18 سالگی، ارزیابی شد.

نتایج نشان‌دهنده این واقعیت بود که انجام زایمان به طریقه سزارین، می‌تواند احتمال بروز آسم را تا 50 درصد، نسبت به موارد زایمان واژینال خودبه‌خودی و بدون مداخله، افزایش دهد.

اما نکته جالب اینکه استفاده از وسایل کمکی، مانند فورسپس یا وکیوم نیز، با افزایش حدود 19 درصدی احتمال ابتلا به این بیماری همراه بود. همچنین زایمان‌های سزارینی که به‌صورت اورژانس انجام شده بودند، خطر ابتلا به آسم را در فرزندان ماحصل آن، تا نزدیک به 14‌درصد افزایش داده بودند.

فرضیه‌های مختلفی در مورد چگونگی رابطه شیوه تولد یک فرد با بروز آسم در او وجود دارد. یکی از توجیه‌های محققان در این مورد آن است که وقتی زایمان از راه کانال طبیعی آن - یعنی واژن مادر- اتفاق نمی‌افتد، نوزاد امکان مواجهه با باکتری‌هایی که به‌طور طبیعی در این مجرا زندگی می‌کنند، نمی‌یابد.

این عدم‌مواجهه زودرس، می‌تواند تکامل سیستم ایمنی او را تحت‌تأثیر قرار دهد و آن را متوقف کند. توجیه دیگر این است که دردهای طبیعی مادر در هنگام زایمان واژینال، باعث ترشح هورمون‌های استرسی مانند کورتیزول در او می‌شود و این درست همان هورمون‌هایی است که برای تکامل بافت ریه نوزاد لازم است.

مطالعات متعدد نشان داده‌اند که احتمال بروز سندرم زجر تنفسی نوزاد، در نوزادانی که به شیوه سزارین به دنیا می‌آیند، بیشتر از سایر نوزادان است.

یکی از مطالعات انجام‌شده در این زمینه که کار محققان دانشگاه آروس در سال گذشته بود، حاکی از این حقیقت است که نوزادان ماحصل زایمان سزارین، تا 4 برابر بیشتر از سایر نوزادان در معرض خطر نارس‌بودن ریه هستند و به همین علت بیشتر امکان دارد که پایشان به بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان باز شود.

محققان مجری این مطالعه اخیر، عقیده دارند احتمالا این بلوغ ناکافی در زمان تولد، ممکن است اثرات درازمدتی، بیش از آنچه تاکنون تصور می‌شد، داشته باشد و به این ترتیب باعث بروز حساسیت تنفسی یا آسم در این کودکان، در سال‌های بعدی شود.

با این حال، هیچ‌کدام از این فرضیه‌ها، نمی‌تواند توجیه مناسبی برای این نکته ارائه دهد که چرا استفاده از وسایل کمکی، مانند فورسپس و وکیوم و نیز زایمان سزارین اورژانس، با خطر بالاتر ابتلا به آسم همراه است.

محققان می‌گویند به‌نظر می‌رسد هنوز حقایق پنهان زیادی در فرایند طبیعی زایمان وجود دارد که مطالعات بعدی باید پرده از راز آنها بردارد؛ حقایقی که هم سلامت مادر و هم سلامت فرزند او را - هم در کوتاه‌مدت و هم در درازمدت‌- به ارمغان خواهد آورد.

کد خبر 57085

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز