این لذت از زمانی که برای چند لحظه پشت میز کار را ترک میکنند تا سیگاری روشن کنند و به قول خودشان خستگی را از تن بیرون کنند هم بیشتر است.
در حالی که سیگاریها هزاران دلیل را برای شما که آنها را از خطرات جانی این ماده آگاه میکنید سر هم میسازند تا شما را قانع کنند، یک موضوع میتواند به همه سئوالات پاسخ دهد: آنها معتاد به نیکوتین هستند.
بیشتر مردم با این جمله آشنا هستند و آن را زیاد شنیدهاند اما شاید دانستن معنای واقعی آن خالی از لطف نباشد. نیکوتین مایعی بیرنگ در تنباکوست که وقتی آتش میگیرد به رنگ قهوهای در میآید و این همان ماده اعتیادآور است.
تکنولوژیهای بسیاری وجود دارد که نیکوتین را از سیگارها خارج کند. اما شرکتهای ساخت تنباکو این حقیقت را انکار نمیکنند که اگر این کار ار انجام دهند و خاصیت اعتیاد این ماده کم شود خریدارها به شدت کاسته خواهند شد و این به ضرر آنهاست.
با این حال اصلا عجیب نیست که دست کم یک سوم افراد سیگاری آرزو دارند که از شر این اعتیاد خلاص شوند اما مدعی هستند که توانایی انجام آن را ندارند. از هر 10 فرد سیگاری تنها یک نفر می تواند سیگار را ترک کند که آن هم معمولا به خاطر ابتلا به سرطان ریه مجبور به این کار شدهاست.[چطور سیگار را ترک کنم؟]
علت مهم این موضوع آن است که هر سیگار به اندازه دو میلیگرم نیکوتین دارد در نتیجه فردی که در روز یک پاکت سیگار میکشد تقریبا 250 بار نیکوتین را روانه مغزش میکند. پس ترک کردن سیگار در مورد یک بسته سیگار نیست در واقع سختی کار آن 250 مقدار نیکوتین است وارد مغز شده و کار را بسیار دشوار ساخته است.
اعتیاد به نیکوتین:
انسانها سالهای سال است که نیکوتین را به بدنشان وارد میکنند. نیکوتین در آمریکا متولد شده و زمانی که این کشور آن را با رنگ و طرحهای مختلف به بازار داد خیلی زود روانه اروپا و تمامی جهان شد. حدود سالهای 1600 بود که اولین بار پزشکان در مورد خواص بسیار بد سیگار بر بدن انسان ها هشدار دادند و صدها سال طول کشید تا بلاخره شرکتهای ساخت سیگار حاضر شدند تا برچسب خطرناک بودن را روی محصولاتشان بچسبانند.
واقعیت آن است که نیکوتین روی مغز تاثیر میگذارد این تاثیر روی هورمونهایی است که به شما میگوید غذایی که میخورید خوشمزه و دلچسب است. تاثیر دیگر نیکوتین روی محلهایی همچون حافظه افراد است. جایی که حتی میتواند شما را با احساس سر حالی و یا تمرکز بیشتر مواجه کند.
نیکوتین همچنین مقدار "اندورفین" را بالا میبرد. اندورفینها پروتئینهایی هستند که شما را با احساس سرخوشی آشنا کردهاند. اگر سیگاری باشید وقتی شما هنگام شب خواب هستید این مقدار پائین میآید و وقتی بلند میشوید ناخودآگاه به طرف سیگار میروید به همین علت است که یک سوم سیگاریها تا 10 دقیقه پس از بیدار شدن از خواب اولین سیگار خود را روشن میکنند.
مقدار نیکوتین موجود در تنباکو سبب می شود تا سیگاریها میل به سیگار کشیدن را همواره با خود داشته باشند. زمانی که شرکت" مالبرو "مقداری شکر به نیکوتین اضافه کرد سبب شد تا با سوختن شکر ماده شیمیایی به نام استالدهید تولید شود.
زمانی که آدامسهایی برای ترک سیگار استفاده میشود این مواد میتواند کشش فرد را به نیکوتین کم کند اما به استالدهید کار زیادی ندارد و این ترک سیگار را ناخوشایندتر و سختتر میکند.
نکته دیگری که سبب سخت بودن کار سیگاریها میشود "نیکوتین با پایه آزاد" نام دارد که یکی از انواع ساختارهای ملکولی است و یون هیدورژن در آن غایب است. بدون یون هیدروژن نیکوتین سریعتر به گاز تبدیل میشود و آن را سریعتر به ریه و سپس مغز شما میرساند و هر ماده مخدری که سریعتر به مغز شما برسد حالت اعتیاد بیشتری ایجاد میکند. نیکوتین با پایه آزاد همان کاری را با مغز میکند که کراک و کوکائین میکنند.
چرا نمیتوانم سیگار را ترک کنم؟
تحقیقات سال 2004 دانشگاه اوهایو نشان داده است که هیپنوتیزم برای ترک سیگار در مردان بیشتر اثر دارد تا زنها. 5600 داوطلب در این تخقیق نشان دادند که گرچه زنانها هم با هیپنوتیزم قادر به ترک سیگار هستند اما این روش در مردها تاثیر بسیار بیشتری دارد. در مورد چسبهای ترک سیگار نیز زن ها بسیار سختتر آن را قبول کرده و بدنشان مقاومت بیشتری نشان میدهد.
برخی از محققان نیز معتقدند که ژنتیک نیز میتواند عامل موثری در سیگاری شدن افراد داشته باشد و به همین خاطر است که بسیاری از افراد سیگاری اولین تجربه خود در سیگار کشیدن را بسیار لذت بخش توصیف میکنند.[ ژن موثر در سیگاری شدن کشف شد]
نکته خطرناک اینجاست که تحقیقات در دانشگاه پنسیلوانیا نیز نشان داده است که بسیاری از بیماریهای روانی با سیگار هم قدم هستند و با آن نزدیک حرکت میکنند. اختلالات شخصیتی و دو شخصیته شدن با افراد سیگاری همخوانی دارد و به همین خاطر است که حدود 20 تا 25 درصد افراد سیگاری در طول عمر خود یک اختلال روانی را تجربه میکنند که رایجترین آنها اسکیزوفرنی است.
با وجود تمامی اطلاعات داده شده تنها خبر خوب برای افراد سیگاری آن است که مهم نیست که چند سال را سیگار کشده باشند ، بدن انسان با نیروی فوق العادهاش هر زمان که بخواهد میتواند این عادت را کنار گذاشته و خود را با شرایط جدید تطبیق دهد. پس اگر سیگاری هستید بهتر است همین امروز دست به کار شوید. [برای ترک سیگار امیدوار باشید]