یکشنبه 30 آذر 1393 | به روز شده: 15 دقیقه قبل

HAMSHAHRIONLINE

The online version of the Iranian daily Hamshahri
ISSN 1735-6393
دوشنبه 8 آبان 1385 - 19:13:29 | کد مطلب: 6890 چاپ

آشنایی با خواص لوبیا

تغذیه > خواص خوراکی‌ها - صدف کوه‌کن:
لوبیا چه وقتی که سبز است، چه زمانی که پوستش را بکنیم و قرمز شود، پای ثابت آشپزخانه‌های ایرانی است.

استفاده از لوبیا تقریباً در تمام کشورها رایج است و غذاهای بسیار متنوعی را با آن تهیه می‌کنند.

خوراکی که در ایران هم با استفاده از لوبیاچیتی، پیاز، گلپر، روغن زیتون و آب‌لیمو تهیه می‌شود به خصوص در فصل‌های سرد سال حسابی طرفدار دارد.

گفته می‌شود لوبیا ادرار آور است و حجم مایعات دفعی را زیاد می‌کند و برای کلیه‌ها نقش محافظتی دارد. همچنین به دلیل دارا بودن فیبر زیاد کلسترول خون را پایین می‌آورد و برای پیشگیری از بیماری‌های قلب و عروق هم مفید است.

لوبیا حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی گوناگونی از جمله فسفر، پتاسیم، آهن، ویتامین‌‌‌B و C است که وجود این مواد معدنی به آن خاصیت کاهش دهندگی فشارخون بخشیده است.
فیبر فراوان موجود در لوبیا هم باعث تسهیل حرکات روده می‌شود.

حتماً این را هم می‌دانید که غذاهای پر از فیبر برای رفع یبوست و پیشگیری از سرطان روده بزرگ ضروری‌اند.

این ماده غذایی همچنین حاوی ویتامین E است که نوعی آنتی‌اکسیدان به شمار می‌آید، وجود این ویتامین از پیری زودرس جلوگیری می‌کند و برای رفع علایم پیش از قاعدگی هم مفید است. در عین حال، مصرف لوبیا به افرادی که از بیماری نقرس رنج می‌برند، توصیه نمی‌شود.

حتماً می‌دانید که لوبیا نفاخ است بنابراین لازم است تا قبل از پختن، حتماً آن را در آب بریزید و به مدت چند ساعت بگذارید خیس بخورد سپس آب آن را دور ریخته و آب تازه روی آن بریزند. حتی بهتر است این کار را دو بار تکرار کنید.

نباید فراموش کنید که هضم لوبیای خشک در صورتی که زیاد کهنه باشد، به خاطر جمع شدن مواد غیرقابل جذب و تولید بعضی مواد سمی که به تدریج در آن جمع می‌شود بسیار مشکل می‌شود و بنابراین بهتر است دانه لوبیا به صورت تازه یعنی در همان سال اول که محصول آن به دست می‌آید، مصرف شود.

همچنین افرادی که از مشکلات گوارشی پس از صرف حبوبات رنج می‌برند، می‌توانند از یک استکان عرق نعناع یا عرق رازیانه استفاده کنند.

البته بد نیست بدانید دانشمندان به روشی دست یافته‌اند که لوبیاهایی تولید کنند که در عین مغذی بودن؛ دیگر نفاخ نباشند.

اخیراً دانشمندان ونزوئلایی توانسته‌اند با تخمیر کردن لوبیا به وسیله انواعی از باکتری‌ها، میزان مواد تولیدکننده گاز را در لوبیا بکاهند و ارزش غذایی آن را تقویت کنند.

تولید گاز به دلیل اثر باکتری‌ها که در روده بزرگ زندگی می‌کنند روی بخش‌های غیرقابل هضم غذا مثل فیبرهای محلول است و پژوهشگران دانشگاه سیمون بولیوار در کاراکاس -پایتخت ونزوئلا- متوجه شده‌اند که با تشدید کردن فرایند طبیعی تخمیر از طریق اضافه کردن نوع خاصی از باکتری به نام لاکتوباسیلوس کازئی می‌توان میزان مواد غیرقابل هضم و تولید کننده گاز مثل فیبرهای محلول را در لوبیا کاهش و برعکس میزان فیبرهای غیرمحلول را که دارای اثرات مفیدی بر روده هستند افزایش داد و به این ترتیب نگرانی اجتماعی افراد از مصرف لوبیا را از بین برد.

لوبیا به علت این که دارای مقدار قابل ملاحظه‌ای ترکیبات شیمیایی استروژن گیاهی است برای پیشگیری از سرطان سینه اثرات مفیدی دارد و فعالیت استروژن سرطان‌زای بدن را متوقف می‌کند.این موضوع مورد تایید عده زیادی از دانشمندان قرار گرفته است.

از جمله دکتر لئونارد کهن در بنیاد آمریکایی سلامت در نیویورک در مطالعه‌ای نشان داده است که زنان اسپانیایی زبان منطقه کارائیب و مکزیک و آمریکای لاتین، کمتر از زنان آمریکایی به سرطان سینه مبتلا می‌شوند.

نکته آخر این که مصرف لوبیا به افرادی که از بیماری دیابت رنج می‌برند هم توصیه نمی‌شود و بهتر است پرهیز از آن را در رژیم غذایی خود، داشته باشند.

اگر بخواهیم به شکل فهرست‌وار به خواص لوبیا بپردازیم باید بگوییم که: لوبیا ادرار آور است، درمان کننده ناراحتی‌های دستگاه ادراری از جمله سنگ کلیه است، سینه و ریه را نرم می‌کند، کلسترول خون را پایین می‌آورد، ضد سرطان است و برای رفع بیماری‌های قلبی مفید است، فشار خون را پایین می‌آورد، یبوست را برطرف می‌کند و برای درمان زخم مفید است و تنها مصرف آن به کسانی که مشکلات گوارشی نظیر زخم معده و اثنی‌عشر دارند یا دچار دردهای شکمی پس از مصرف آن می‌شوند و همچنین مبتلایان به دیابت و نقرس و کسانی که تحت رژیم‌های لاغری قرار دارند، توصیه نمی‌شود.

در همین زمینه:
انتخاب سردبیر

بازگشت پیکر شهید سعیدی پس از ۳۱ سال

همشهری آنلاین: پیکر مطهر شهید جعفر سعیدی که در تفحص اخیر شهدای گمنام شناسایی شده است، همزمان با سالروز رحلت رسول اکرم(ص) و امام حسن مجتبی(ع)، در زادگاهش تشییع خواهد شد.

دفاع محکم مرحوم پرورش از اصل ولایت فقیه و تشکیل سپاه در قانون اساسی

همشهری آنلاین: فرمانده سابق سپاه پاسداران می‌گوید: انصافاً آقای پرورش آن جایی که بحث تأسیس سپاه پاسداران و اصل ۱۵۰ و بلکه اصل ۱۵۱ بود، یک دفاع منطقی و هوشمندانه کرد و سنگ تمام گذاشت.

قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص)، پشتوانه ای برای مردم و نظام است

همشهری آنلاین: امروز پس از گذشت بیش از ۲ دهه از تاسیس قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص)، این نیروی ارزشی و پر افتخار بالنده تر، با نشاط تر و مقتدرتر از گذشته، در عرصه های مختلف سازندگی و دفاع از آرمانهای انقلاب، امید و پشتوانه ای محکم برای مردم و نظام مقدس اسلامی است.

معیارهای داوری آثار جشنواره روستا‌های دوستدار کتاب

همشهری‌آنلاین: دبیر اجرایی نخستین جشنواره روستا‌های دوستدار کتاب از تعیین و تصویب معیار‌های داوری این رقابت فرهنگی خبر داد.

معرفی کتاب: فقیه حله

همشهری‌آنلاین: کتاب فقیه حله نوشته عبدالحسین طالعی، مروری است بر زندگی و آثار علامه حلی که به تازگی منتشر شده است.

همسفر با نقاشی‌های علی‌اکبر صادقی

همشهری آنلاین: یک هنرمند نقاش و تصویرگر مجموعه‌ای از آثار نقاشی‌ خود را که در سفر کشیده به‌نمایش می‌گذارد.

اولین شماره نشریه چهل کلید روابط عمومی منتشر شد

همشهری‌انلاین: اولین شماره نشریه تخصصی چهل کلید روابط عمومی به مدیر مسئولی سید مجتبی علوی و سردبیری سعید شهبازی منتشر شد.

فست فودها با بدن چه می‌کنند

همشهری آنلاین: اکثر مردم به دلیل مشغله‌های فراوان تغذیه مناسب نداشته و غذاهای فست فودی را به عنوان وعده‌های غذایی روزانه استفاده می‌کنند غافل از اینکه خودشان با دست خود سم را وارد بدن می‌کنند.

بزرگ‌ترین آبشار سرپوشیده در بهترین فرودگاه شیشه‌ای جهان

همشهری آنلاین: بهترین فرودگاه جهان در آینده، یک سازه عظیم شیشه‌ای و فولادی است که در ۱۰ طبقه احداث خواهد شد.

واکس سیب از خود میوه تولید می‌شود

همشهری آنلاین: در پی طرح شایعه استفاده از واکس شیمیایی برای ماندگاری بیشتر سیب، مدیر کل دفتر میوه‌های سردسیری وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: واکس مورد نظر به صورت طبیعی از خود میوه تولید می‌شود و هیچ ضرری برای انسان ندارد.

چطور سرعت متابولیسم‌ بر وزن شما تاثیر می‌گذارد؟

همشهری آنلاین: برخی از افراد گناه اضافه وزنشان را به گردن سرعت کند سوخت و ساز یا متابولیسم‌شان می‌اندازند؛ اما آیا واقعا متابولیسم شما دلیل واقعی سخت بودن کاهش وزن شما است؟

آشنایی با روش تهیه آش آذری یا آش انار (غذای شب یلدا)

همشهری آنلاین: آش در میان انواع غذاهای ایرانی از خوراکی‌هایی است که در روزهای سرد سال بیش از هر زمان دیگری پخته می‌شود و به مصرف می‌رسد.