یکشنبه ۱۴ آبان ۱۳۸۵ - ۱۵:۳۰
۰ نفر

گروه سلامت-صدف کوهکن: در چند روز گذشته، خبر اول بسیاری از خبرگزاری‌های خارجی در حوزه سلامت، به شیوع آلودگی گوجه‌فرنگی‌های مورداستفاده در رستوران‌های آمریکایی به انگل سالمونلا، اختصاص داشت.

egg

گوجه‌فرنگی‌های آلوده به سالمونلا تاکنون 183 نفر از 21 ایالت آمریکا و کانادا را بیمار کرده‌اند.

اگرچه درحال حاضر این بیماری به وسیله مرکز کنترل بیماری‌های آمریکا تحت کنترل درآمده است، اما با این وجود، شدت بیماری در 22 نفر به حدی بوده که نیاز به مراقبت‌های بیمارستانی داشته و بستری شده‌اند. گفته می‌شود این افراد به وسیله گوجه‌فرنگی‌های آلوده که در رستوران‌ها خورده شده، به این بیماری مبتلا شده‌اند.

سالمونلا، عامل بیماری تیفوئید است که ما ایرانی‌ها آن را به نام‌ «حصبه» می‌شناسیم و در فرم شدید بیماری معمولاً به دنبال مسمومیت با سالمونلا، تب، اسهال خونی، تهوع، استفراغ و دردهای شکمی عارض می‌شود.

سازمان غذا و داروی آمریکا، درحال تحقیق برای یافتن مکانی است که رستوران‌ها، گوجه‌فرنگی مصرفی خود را از آنجا خریداری می‌کنند، اما تاکنون هیچ رستوران خاص یا مجموعه‌ای از رستوران‌ها به عنوان کانون‌های شیوع بیماری معرفی نشده است.

شیوع مسمومیت‌های غذایی در آمریکا، سابق بر این هم اتفاق افتاده بود، مثلاً در ماه آگوست و سپتامبر(شهریور ماه)، استفاده از اسفناج آلوده به میکروب ای‌کولای،  300نفر را بیمار کرد که 3 نفر از آنها فوت کردند و بعدها مشخص شد منشأ آلودگی، مزرعه‌ای در کالیفرنیا بوده است.

هشدار برای سالمونلا

سالمونلا از آن باکتری‌هایی است که از طریق آب و غذای آلوده منتقل می‌شوند، بنابراین پزشکان توصیه می‌کنند برای رفع آلودگی از میوه و سبزی‌هایی که ممکن است به این باکتری آلوده باشند، قبل از مصرف، آنها را کاملاً شست‌وشو دهید و اگر احتیاج به نگهداری در دمای یخچال دارند، مطمئن شوید که در سرما نگهداری شده‌اند. آخرین و مهم‌ترین نکته هم اینکه نسبت به ضدعفونی دست‌ها و سطوحی که مواد غذایی با آنها در تماس خواهند بود، دقت لازم را به کار ببرید.

مرکز اطلاع‌رسانی شیوع بیماری‌ها در آمریکا، تخمین می‌زند سالانه 76 میلیون مورد از بیماری‌ها با منشأ غذایی در ایالات متحده وجود دارد و در هر سال حدود 500 نفر، در اثر چنین عفونت‌هایی جان خود را ازدست می‌دهند.

مسمومیت غذایی چیست؟

مسمومیت‌های غذایی، گروهی از بیماری‌ها هستند که در نتیجه مصرف مواد غذایی آلوده به باکتری‌ها، میکروب‌ها و ویروس‌ها عارض می‌شود و یکی از علائم معمول آن، اسهال است. همچنین ممکن است بیمار مبتلا به مسمومیت غذایی دچار تهوع، استفراغ و دردهای شکمی نیز باشد.

اینکه چقدر طول می‌کشد تا علائم ظاهر شوند، بیماری چقدر خطرناک است و ممکن است چقدر ادامه پیدا کند، بستگی به نوع میکروب بیماری‌زا و همچنین سلامت عمومی و قدرت بدنی فرد دارد(افراد ضعیف‌تر زودتر بیمار می‌شوند).

البته در بیشتر مواقع، مشکل در عرض چند روز درمان می‌شود و نشانه‌ها خودبه‌خود از بین می‌رود، اما با این وجود برخی از انواع مسمومیت غذایی ممکن است با خطرات بیشتری همراه باشند، مثلاً مسمومیت به وسیله سالمونلا ممکن است تا یک هفته طول بکشد و فرد بیمار به مراقبت‌های بیمارستانی نیاز پیدا کند یا نوعی از عفونت که به وسیله ای‌کولای (E-coli) ایجاد می‌شود، می‌تواند مشکلات حاد خونی و کلیوی را برای فرد به وجود‌ آورد به خصوص اگر فرد آلوده شده کودک یا سالمند باشد.

غذاها، چطور آلوده می‌شوند؟

در دستگاه گوارش حیواناتی که ما از گوشت آنها به عنوان منابع غذایی استفاده می‌کنیم، به طور معمول باکتری‌هایی یافت می‌شود که اگر در طول فراهم‌آوری، غذاها با سطح گوشت‌ها تماس پیدا کنند، قادر به آلوده کردن غذا هستند. میوه‌ها و سبزی‌های تازه نیز، ممکن است به وسیله آبیاری با آبهای آلوده به فاضلاب انسان و حیوانات، آلوده شوند.

حتی مواد غذایی ممکن است طی آماده‌سازی برای پخت، آلوده شوند، چنانچه اگر از یک تخته مشترک برای خردکردن سبزیجات و گوشت‌های خام استفاده کنید، احتمال آلوده‌شدن سبزیجات بسیار بالا می‌رود.در طبیعت نیز به طور معمول ارگانیسم‌های مضری در آب و خاک وجود دارند.

چطور درمان می‌شود؟

اغلب مسمومیت‌های غذایی در طول چند روز، درمان شده و برطرف می‌شوند و اکثر مردم برای اقدامات درمانی به متخصص مراجعه نمی‌کنند. در این موارد اگر شما برای درمان به پزشک مراجعه کنید، بی‌شک او برای یافتن علت بیماری، درباره علائم و سابقه دارویی شما سؤال کرده و از شما تست ورزش می‌گیرد. همچنین ممکن است در مورد اینکه کجا غذا خورده‌اید و آیا فرد دیگری هم هست که با شما و از همان غذا خورده باشد و علائمی نظیر شما در او هم وجود دارد یا نه، سؤالاتی مطرح کند.

در بسیاری از موارد، اسهال و سایر نشانه‌های مسمومیت غذایی ظرف 2 الی 3 روز از بین می‌روند و احتیاجی به درمان خاص، وجود ندارد. در این مواقع شما تنها باید به کنترل علائم پرداخته و به خصوص به مواردی نظیر اسهال، استفراغ و... که آب و املاح بدن دفع می‌شود، توجه  کنید.

  • برای جلوگیری از دهیدراتاسیون (کم‌آبی)، یک لیوان آب یا مایعات جایگزین بعد از هر بار دفع بنوشید.
  • وقتی به اندازه کافی سرحال شدید،‌ شروع به خوردن مواد غذایی کم‌چرب مثل موز، برنج (کته) و نان برشته کنید.
  • اگر موفق به کنترل اسهال در منزل نشدید، حتماً به یک مرکز درمانی مراجعه کنید.

چطور می‌شود پیشگیری کرد؟

اگر طی پروسه ذخیره، آماده‌سازی و پخت موادغذایی دقت و توجه کافی به خرج دهید:

  • دست‌ها و تمام سطوحی را که طی آشپزی، مواد غذایی با آنها تماس دارند، بشویید (زمان مناسب برای شست‌وشوی بهداشتی دست‌ها 30 ثانیه است).
  • غذاها را در دمای مناسب بپزید و اجازه دهید غذاهایی مثل گوشت، کاملاً پخته شود.
  • از غذایی که باقی می‌ماند،‌ در یخچال نگهداری کنید.
  • در پختن و حرارت دادن غذاهایی نظیر تخم‌مرغ، ماکیان، گوشت‌های قرمز، ماهی، صدف، شیر و فرآورده‌های لبنی دقت کافی را به خرج دهید.
کد خبر 7426

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز