محسن خجستهمهر، معاون برنامهریزی وزیر نفت بهعنوان متولی اصلی واگذاری سهام شرکتهای نفتی در گفتوگو با فارس جزئیات این ماجرا را اعلام کرده است.
- وزارت نفت دقیقا چه اقدامی برای واگذاری انجام داده است ؟
ما در وزارت نفت در این باره یک چک لیست تهیه کرده و به تمام شرکتها ابلاغ کردهایم و در عین حال آن را دراختیار سازمان خصوصیسازی قرار دادهایم.
- محتوای این چک لیست چیست؟
در این چک لیست به سازمان خصوصیسازی اعلام کردیم که نسبت به تعیین تکلیف بدهی و تضامین شرکتهای مشمول واگذاری اقدام کند. یکی از مشکلات ما این است که توجه کنیم قرار نیست براساس اصل 44 اموال دولت و بیتالمال و اموال مردم را در اختیار یک بخش غیرمسئول قرار دهیم.
- مگر مشکلی وجود دارد؟
خیر، در شرکتهای واگذار شده بهویژه در بخش پتروشیمی در زمان ساخت تعهداتی بهوجود آمده است و چهبسا برای ساخت آنها شرکت ملی پتروشیمی ضمانتهایی را ارائه داده است. بعضی ضمانتها داخلی و بعضی بینالمللی است. بعضی بدهیها مطالبات بانکهای داخلی است و بعضی از آنها مطالبات بانکهای بینالمللی است و بعضی از آنها نیز مطالبات خود شرکت ملی پتروشیمی است. خوب چنین مواردی باید در قراردادهای واگذاری ذکر شود و این مطالبات بازگردانده شود. ضمانتها نیز باید جابه جا شود.
- مقاومت در برابر خصوصیسازی از کجا ناشی میشود؟
با اطمینان میگویم مقاومتی در واگذاری شرکتهای نفتی وجود ندارد چنانکه بعد از واگذاری 100 یا 70درصدی پتروشیمی و پالایشگاههای مختلف آمادگی کامل برای واگذار کردن هلدینگ خلیجفارس را داریم.
- در هلدینگ خلیجفارس زنجیره ارزش ناقص است چنانکه تأمین مالی، بازرگانی و امثال آن در این هلدینگ دیده نشده، چرا؟
ما که نمیتوانیم نخست یک بسته را کامل کرده و سپس واگذار کنیم. ما تنها امکان واگذار کردن آنچه موجود است را داریم.
- خوب در چنین شرایطی باز هم احتمال زیادی وجود دارد که هلدینگ بعد از واگذاری دچار مشکل شود درست است ؟
هر چیزی با شرایط موجود قیمتگذاری میشود. علاوه بر اینکه ما طبق قانون اجازه سرمایهگذاری جدید را نداریم. به همین دلیل است که روی تعهدات بخش خصوصی در زمینههای مختلفی چون تولید، سرمایهگذاری، حفظ زنجیره ارزش و امثال آن تأکید میکنیم.