گروه محیط‌زیست‌: با آنکه انتظار می‌رفت انتقادات صاحب‌نظران، مسئولان اجرایی کشور را در صرف‌نظر کردن از تخریب مؤسسه گیاه پزشکی مجاب کرده باشد اما گفت‌وگوی علی نیکزاد وزیر راه و شهرسازی که هفته گذشته روی خروجی یکی از خبرگزاری‌ها قرار گرفت نشان داد که این اظهارات خللی در اراده مسئولان اجرایی ایجاد نکرده است.

 مؤسسه تحقیقات گیاه‌‌پزشکی کشور، با 70 سال پیشینه، باغی 15 هکتاری در ولنجک تهران است که بزرگ‌ترین مرکز پژوهشی گیاه‌پزشکی کشور محسوب می‌شود و در آن چند مجموعه پژوهشی مرتبط با کشاورزی فعالند.

علی نیکزاد، وزیر راه و شهرسازی، در آن گفت‌وگو با اشاره به اینکه از سوی رئیس‌جمهور و هیات دولت موظف به ساخت اقامتگاه برای سران کشورهای غیرمتعهد شده است، تاکید کرده بود 50 درصد از زمین‌های مؤسسه گیاه پزشکی که در آن کار تحقیقاتی صورت نمی‌گیرد برای اسکان سران غیرمتعهد درنظر گرفته شده است. این در حالی است که معاون پژوهش و فناوری مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور به همشهری گفت: حتی یک متر زمین بلااستفاده و بایر در مؤسسه وجود ندارد.

ضرورت حفظ باغ گیاه پزشکی

دکتر رسول زارع، ضمن ابراز تأسف از بی‌توجهی به ضرورت مصون ماندن مؤسسه گیاه‌پزشکی کشور افزود: این گفته‌ها در حالی مطرح می‌شود که صدها کارشناس بارها از طریق رسانه‌ها و تریبون‌های مختلف نسبت به ضرورت حفظ این مؤسسه تاکید کرده‌اند؛ مؤسسه‌ای که در تامین امنیت غذایی کشور نقشی کلیدی دارد. علاوه براین، همه اراضی مؤسسه زیرکشت است و زمینی وجود ندارد که بخواهند در آن ساخت وساز کنند. البته بخش‌هایی از اراضی مؤسسه زیرکشت گیاهان پیازی است و از آنجایی که این گیاهان در فصل بهار گل می‌دهند و در فصل زمستان و پاییز زیر زمین هستند، قابل رؤیت نیستند کسانی که کارشناس نیستند تصور می‌کنند این اراضی بایراست درحالی‌که این گیاهان پیازی که مشتمل بر 110 گونه متفاوت هستند طی 20 سال گذشته با دشواری فراوان توسط دانشمندان ایرانی و خارجی از سراسر کشور جمع‌آوری و در مؤسسه کاشته شده‌اند و از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند.

خلع سلاح کشاورزی

زارع خاطرنشان کرد: در حال حاضر350 محقق طراز اول در مؤسسه گیاه پزشکی مشغول فعالیت هستند و 50 درصد از کل تولیدات گیاهی کشور وابسته به پایش هر روزه همین مؤسسه است. این مؤسسه که در خاورمیانه بی‌نظیر است پیشینه
70 ساله دارد و بدیهی است به هر بهانه‌ای تخریب شود اعضای هیات علمی آن یا بازنشسته می‌شوند یا کشور را ترک می‌کنند در نتیجه اگر آفتی دامنگیر مزارع و باغات شود هیچ مرجعی برای مقابله با آن وجود نخواهد داشت و مشخص نیست درصورت مواجه‌شدن با چنین معضلات گریزناپذیری چه کسی می‌خواهد جوابگو باشد. وی گفت: درحال حاضر، این مؤسسه علاوه بر محصولات داخلی اعم از میوه، گندم و برنج، تمامی میوه‌های وارداتی را از نظر میزان سموم باقیمانده در محصول درهمکاری تنگاتنگ با میادین میوه و تره بار پایش می‌کند تا خطری متوجه شهروندان نشود.

مظلومیت کشاورزی

دکتر جعفر ارشاد، استاد و رئیس سابق مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی درگفت‌وگو با همشهری ضمن ابراز نگرانی از خطر ساخت‌وساز در مؤسسه گیاه پزشکی گفت: این مؤسسه یکی از ارکان کشاورزی کشور است از این رو، تخریب این مؤسسه به هر دلیلی که باشد نابودی 40 درصد و در مواردی 100 درصد محصولات کشاورزی را در پی دارد. این عضو هیات علمی بازنشسته با اشاره به اینکه کشاورزی در کشور بسیار مظلوم واقع شده و کسی از آن دفاع نمی‌کند، افزود: با توجه به جایگاه ویژه‌ای که این مؤسسه تحقیقاتی در کشاورزی کشور دارد اگر به هر دلیلی بخشی از آن تخریب یا اشغال شود، خسارتی به کشاورزی کشور وارد خواهد شد که دولت قادر به جبران آن نخواهد بود؛ ضمن اینکه اراضی قابل توجهی در ضلع شرقی سالن اجلاس با کاربری پارکینگ قرار دارد و در ضلع غربی سالن اجلاس نیز زمین بزرگی واقع شده است؛ علاوه براین، اراضی نمایشگاه بین‌المللی که اکنون به معضلی تبدیل شده را می‌توانند به ساخت وسازهای مورد نظر اختصاص دهند. زمانی که مکان فعلی برای مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی درنظر گرفته شد اراضی آن بیابان بود با این همه فاکتورهایی داشت که برای شکل‌گیری مؤسسه در این مکان مناسب بود اما اکنون بعد از 40 سال، می‌خواهند این مکان را به کار دیگری اختصاص دهند.

درحالی‌که قاطبه متخصصان کشاورزی کشور این کار را غیرکارشناسی و در تضاد با مصالح و منافع کشاورزی و کشور می‌دانند. براین اساس، انتظار می‌رود مسئولان کاری نکنند که در آینده نتوانند خسارات آن را جبران کنند کما‌اینکه بی‌توجهی به اظهارات و هشدارهای کارشناسان، سبب شد تا ارومیه به وضعیت اسفبار امروز مبتلا شود.

کد خبر 146110

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز