بهناز جلالی‌پور: شکر از جمله تولیداتی نیست که در آن خودکفا باشیم یا چنین ادعایی داشته باشیم؛ اما میزان تولید چندان هم بد نیست.

در شرایطی که نیاز داخل یک میلیون و 900 هزار تن تا 2 میلیون تن است، در شرایط عادی و تامین چغندر و نیشکر، امکان تولید یک‌میلیون و 800 هزار تن وجود دارد. از این رقم در سال 85، تولید یک‌میلیون و 300 هزار تن محقق شد. کسری میان تولید و نیاز، عددی است که باید وارد شود؛ اما میزان واردات با ورودی شکر همخوانی ندارد.

به گفته مهندس دانایی، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان شکر، میزان واردات طی 3 سال گذشته به حدی بوده که در نهایت موجب کاهش تولید شده است. چنانچه میزان تولید در سال 87 به رقم 550 هزار تن سقوط کرده و این روند نیز در سال جاری ادامه خواهد داشت.
دانایی، در‌خصوص حجم واردات شکر طی سال‌های 85 تا 87 می‌گوید: میزان واردات در این سال‌ها 5 میلیون و 36 هزار تن به ارزش یک میلیارد و 819 میلیون دلار بوده است.

با این حجم واردات، علاوه بر آن که بخشی از شکر وارداتی انبار می‌شد، تولیدکنندگان هم امکان فروش محصولاتشان را پیدا نکردند. روند واردات در سال جاری شکل متفاوتی به خود گرفت به طوری که تنها در دو ماهه اول سال 522 درصد افزایش داشته است. این رقم به معنای به چالش کشیدن نقش واحدهای تولیدی در تامین نیاز کشور است.

سیدمحمد سادات ابراهیمی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی است که مخالف سیاست‌های وارداتی دولت حداقل در بخش شکر است.وی می‌گوید: روند فعلی واردات کارخانه‌های بسیاری را دچار بحران کرده و بسیاری از آنها برای جبران خسارات ناشی از این سیاست‌ها در حال تعدیل نیرو هستند.

نماینده مردم شوشتر، خشکسالی را یکی از دلایلی می‌داند که موجب کاهش کشت و به تبع آن کاهش تولید شده است؛ اما پیش از آن سیاست‌های فعلی را عامل اصلی روی گرداندن کشاورزان از کشت چغندر قند می‌داند.

سادات ابراهیمی، تاکید می‌کند: در شرایطی که انبارها از شکر تولید داخل پر است و مسئولان بی‌اعتنا به آن، اقدام به واردات می‌کنند، کشاورزان دیگر میل و رغبتی برای کشت نخواهند داشت.دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان شکر، میزان شکر موجود در انبارهای کارخانه‌ها را 250 تا 300 هزار تن اعلام می‌کند.

سادات ابراهیمی، به خلف وعده دولت در خرید شکر اشاره می‌کند و می‌گوید: بر اساس مصوبه دولت، قرار بر خرید 130 هزار تن شکر موجود در کارخانه‌های استان خوزستان بود؛ اما این اقدام صورت نگرفت. تذکر کتبی هم که به وزیر بازرگانی داده شد، مفید نبود و وی تنها اعلام کرد که در حال پیگیری موضوع است.

مهندس دانایی، میزان مقرر شده در مصوبه دولت برای خرید شکر انبار شده را 200 هزار تن اعلام می‌کند که تاکنون عملی نشده است.واردات شکر با تعرفه صفر در شرایطی انجام می‌شود که وزیر بازرگانی اعلام کرده است در دولت نهم حتی یک برگ مجوز واردات برای شکر صادر نشده است.

دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان شکر، در این خصوص می‌گوید: هیچ مجوزی برای واردات شکر نیاز نیست؛ اما با توجه به تعرفه بسیار پایین شکر، هر کسی می‌تواند برگ ثبت سفارش را تکمیل و توسط هر یک از بانک‌ها گشایش اعتبار کند.وی ادامه ‌می‌دهد: طی 2 سال گذشته دلالان اقدام به واردات شکر کرده‌اند و همین مسئله به کارخانه‌ها آسیب رسانده است.

همشهری استانها

کد خبر 86452

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز