دوشنبه ۱۲ بهمن ۱۳۸۸ - ۱۰:۰۵
۰ نفر

به‌دنبال عمل نکردن دستگاه‌های بمب یاب که ساخت یک شرکت بریتانیایی است، یک بازرگان این کشور به ظن کلاه برداری دستگیر شد. این نوع بمب یاب در عراق به‌طور گسترده استفاده می‌شود.

به‌دنبال این موضوع، بی‌بی سی تحقیقاتی را در مورد فعالیت‌های جیم مک‌کورمیک و دستگاه ردیاب بمب او که ADE-651  نام دارد انجام داد. دستگاه بمب یاب ADE-651 شبیه به اسلحه‌ای بزرگ و دسته دار است. این دستگاه تقریبا در 20 کشور جهان فروخته می‌شود اما عراق بزرگ‌ترین مشتری آن محسوب می‌شود.

دولت عراق حدود ۸۵ میلیون دلار صرف خرید این ردیاب کرده است که در ایستگاه‌های بازرسی سراسر بغداد از آنها استفاده می‌شود.

پرسش‌ها در مورد چگونگی کارکرد این دستگاه به‌دنبال آن مطرح شد که در بمبگذاری‌های هماهنگ شده بغداد که در 3مرحله اتفاق افتاد، صدها نفر جان خود را از دست دادند.
بررسی قطعه اصلی این دستگاه که یک کارت الکترونیک است و باید مواد منفجره را ردیابی کند نشان می‌دهد که این کارت حاوی چیزی جز  برچسبی که در فروشگاه‌ها برای جلوگیری از دستبرد از آنها استفاده می‌شود، نیست.

مارکس کوهن از دانشگاه کمبریج می‌گوید که امکان ذخیره هیچ‌گونه اطلاعاتی در این کارت وجود ندارد.

کوهن در این باره می‌گوید: این کارت‌ها کوچک‌ترین قطعات الکترونیکی هستند که می‌شود تهیه کرد و شباهتی به قطعات الکترونیک معمول ندارند. این کارت‌ها به هیچ قطعه قابل برنامه‌ریزی‌ای، مجهز نیستند. هیچ‌گونه تراشه سیلیکونی یا مدار منسجمی در این کارت‌ها جاسازی نشده که قابلیت این کار را داشته باشد. این کارت‌ها فقط از پلاستیک و آلومینیوم ساخته شده است.

به‌دنبال این تحقیقات، دولت بریتانیا صادرات این دستگاه را به عراق و افغانستان قدغن کرد.
کارآگاه‌های مسئول پرونده، جیم مک‌کورمیک، یکی از مدیران شرکت سازنده و فروشنده این دستگاه را به ظن کلاه برداری دستگیر کردند.

وی در حال حاضر با پرداخت وثیقه آزاد شده و در انتظار بازجویی‌های آتی است.
با وجود آنکه ADE-651 در سراسر جهان به فروش می‌رسد اما بریتانیا تنها می‌تواند صادرات این دستگاه را به کشورهایی که احتمال می‌رود نیروهای بریتانیایی در اثر سوءاستفاده از آن آسیب ببینند، متوقف کند.

کد خبر 100732

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اروپا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز