دوشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۳ - ۱۵:۰۹
۰ نفر

همشهری آنلاین: امروزه متاسفانه شاهد افزایش روز افزون مصرف قند و محصولات شیرین هستیم. به تدریج که ذائقه مردم به غذاهای شیرین عادت می‌کند، کارخانجات مواد غذایی نیز روز به روز، محصولات شیرین‌تری به بازار روانه می‌کنند.

sugar

اين سيكل معيوب، پيوسته در حال چرخش است. عادت كردن به ذائقه شيرين كه به طور معمول از همان كودكي رخ مي‌دهد، عوارض جسماني متعددي نظير اضافه وزن، ديابت، بيماري قلبي و آرتريت را در سنين بالاتر به دنبال خواهد داشت.

قند و تركيبات حاوي قند، كالري زيادي براي بدن تامين مي‌كنند؛ اما متاسفانه فاقد مواد مغذي لازم براي ما هستند؛ بنابراين بايد سهم ناچيزي از انرژي دريافتي روزانه ما را تشكيل دهند.

به طور كلي قندها گروهي از مواد انرژي زا هستند كه هر گرم آن ها 4 كيلوكالري انرژي توليد مي‌كند و مانند چربي‌ها در صورتي كه بيش از ميزان مورد نياز مصرف شوند باعث اضافه وزن، چاقي، افزايش فشارخون و افزايش چربي خون كه همگي از عوامل موثر در بروز بيماري هاي قلبي عروقي هستند، مي شوند. به علاوه مصرف زياد مواد قندي سبب ايجاد پوسيدگي دندان به ويژه در كودكان مي‌شود. بايد سعي شود تا حد امكان مصرف اين گروه در برنامه غذايي كاهش يابد.

در بسياري از مطالعات مصرف زياد قند و شكر با افزايش شيوع بعضي از سرطان ها مرتبط شناخته شده است.

از سوي ديگر مصرف زياد قندهاي ساده به علت تحريك ترشح انسولين موجب افت قند خون شده كه خود منجر به تمايل بيشتر به مصرف قندهاي ساده و متعاقب آن افزايش انرژي دريافتي و اضافه وزن و چاقي مي‌شود.

با توجه به مضرات مصرف مازاد مواد قندي در سلامت توصيه مي‌شود كمتر از 10% از انرژي روزانه از قندهاي ساده تامين شود به عنوان مثال شخصي كه روزانه 2000 كالري انرژي دريافت مي‌كند مي‌تواند كمتر از 200 كالري آن را (حدود 50 گرم) از قند و شكر دريافت كند.

به منظــور كاهش مصرف قند و شكر در برنامه غذايي روزانه پيروي از توصيه‌هاي زير مي‌تواند موثر باشد.

1- در مصرف مواد قندي خصوصا" قندهاي ساده مثل شيريني، شكلات، مربا، عسل و شربت‌ها حد اعتدال را رعايت كنيد.

2- به جاي استفاده از قند و شكر در مصرف چاي، از خرما، توت خشك، انجير خشك و ساير خشكبار استفاده نماييد.

3- از چاشني هاي مختلف به جاي شيرين كننده‌ها براي خوش طعم كردن غذا استفاده كنيد.

4- آب و دوغ را جايگزين انواع نوشابه، آب ميوه‌هاي مصنوعي و شربت‌ها كنيد.

5- جهت آگاهي از ميزان شكر و مواد غذايي آماده به برچسب روي بسته بندي آن ها توجه كنيد.

6- خريد انواع شيريني، كلوچه و شكلات را محدود و منحصر به مناسبت‌هاي خاص كنيد.

7- در هنگام پخت و تهيه غذا مقدار شكر را كاهش دهيد.

8- مصرف ميوه‌ها و سبزي‌هاي تازه را در برنامه خود افزايش دهيد تا علاوه بر بهره مندي از طعم شيريني مواد مغذي لازم نيز از اين راه تامين شود.

  • دفتر بهبود تغذیه  جامعه  معاونت بهداشت
کد خبر 283226

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تغذیه و آشپزی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha