تعداد حسینیه‌ها و مساجد قومیتی در منطقه کم نیست. از این میان می‌توان از مسجد داورزنی‌ها واقع در میدان سرآسیاب، خیابان داورزنی یا حسینیه گلپایگانی‌ها در خیابان شهید گمنام، خیابان فتح‌اللهی نام برد.

دارالمومنين تهران

همشهری آنلاین- زهرا فراهانی:  حسینیه خمینی‌شهری‌ها هم در خیابان خراسان، خیابان نورالمهدی قرار دارد. خلخالی‌ها هم برای خود یک حسینیه دنج و کوچک اما با صفا در خیابان پیروزی، خیابان پرستار دارند. یک حسینیه هم مخصوص آذربایجانی‌های مقیم شرق تهران در خیابان پاسدار گمنام در دست ساخت است. همچنین نباید حسینیه فروبدی‌های مقیم مرکز را نیز فراموش کرد. حسینیه‌هایی از این دست البته بسیارند و تنها محدود به این چند اسم و شهر نیستند. نیم نگاهی می‌اندازیم به چند تا از حسینیه‌های مهم قومیتی و دانش‌آموزی در منطقه‌مان.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

حسینیه شهرابی‌ها مسجد شد

اگر از خیابان کرمان گذر کرده باشید، ممکن است چشمتان به تابلو مسجدی کوچک خورده باشد. نبش کوچه محبی، مسجد امام حسن مجتبی(ع). قدیمی‌ترها خوب می‌دانند که پیشتر در این محل یک حسینیه بود به نام حسینیه شهرابی‌های مقیم تهران. در واقع آن حسینیه سابق و مسجد فعلی متعلق است به اهالی روستایی در استان مرکزی که اکنون ساکن پایتخت هستند. آنها حسینیه را تبدیل به مسجد کردند و حالا مراسم‌ مربوط به اهالی اعم از مجالس ختم و یادبود در این مکان برگزار می‌شود. همچنین هر ظهر و شب علاوه بر ساکنان محلی، اهالی این روستا که همگی آشنا و اقوام هم هستند، گرد هم جمع آمده و ضمن ادای فریضه نمازجماعت دیداری نیز تازه می‌کنند. در ایام محرم هم از شب هفتم تا شب سوم امام مراسم عزاداری را بعد از نماز مغرب و عشا برپا می‌دارند و پس از آن دسته سینه‌زنی که غالباً از شهرابی‌های مقیم منطقه هستند، به خیابان رفته و در عزای ‌سالار شهیدان به دیگر سوگواران حسینی می‌پیوندند.

بزرگترین مرکز مذهبی تحت اداره اهالی محله

حسینیه محبان سیدالشهدا(ع) در میدان سرآسیاب دولاب، خیابان واضحی‌فر نیز یک حسینیه قومیتی است. این حسینیه که با ظرفیتی بالغ بر ۳ هزار نفر اکنون از بزرگ‌ترین مراکز مذهبی شرق تهران محسوب می‌شود، متعلق به برگ جهانی‌های ساکن تهران است. روستای برگ جهان از توابع لواسانات است. متولیان حسینیه مدعی هستند که تا امروز تمامی هزینه ساخت و اداره چنین مکان بزرگی از سوی اهالی روستا تأمین شده است و البته این همکاری را چشمگیر و قابل توجه می‌دانند. چنانچه در حال حاضر حسینیه در طی ۲ ماه شریف محرم و صفر به مدت ۳۰ شب مراسم عزاداری برپا می‌کند که هزینه‌اش تماماً با لطف اهالی روستا تأمین می‌شود. محمدرضا جان‌نثاری متولی و عضو هیئت امنای حسینیه درباره مراسمشان بیشتر توضیح می‌دهد: «مراسم هرشب از ساعت ۷:۳۰ تا ۹:۳۰ برگزار می‌شود. شرکت‌کنندگان می‌توانند از سخنرانی واعظان گرانقدری همچون حجت‌الاسلام مصطفی جان‌نثاری و مداحی مداحان اهل‌بیت(ع) فیض ببرند.»

خانه‌ای که مسجد شد

شاید خیلی از شما مسجد امیرالمؤمنین(ع) را بشناسید، اما اینکه این مسجد متعلق به آهی‌های مقیم تهران است و قبل از بازسازی به مسجد آهی‌ها معروف بوده را کمتر کسی می‌داند. آهی‌ها اهالی آبعلی هستند. این مسجد سال‌ها در این مکان قرار داشت و به این نام معروف بود تا زمانی که مرحوم حاج علی آهی منزل خود را که در همسایگی مسجد بود، به زمین مسجد اضافه و ساختمان جدیدی در این مکان بنا کرد. از آن زمان مرحوم آهی برای ممانعت از ایجاد هر مشکلی مسجد را به نام حضرت امیر نامگذاری کرد. اکنون علاوه بر اهالی آبعلی بسیاری از محلی‌ها از مراسم‌های متعدد و پرشور مسجد بهره می‌برند. برای مثال مسجد امیرالمؤمنین(ع) در طول ۳ دهه محرم مراسم ویژه دارند. علی آقا بزرگ رئیس هیئت امنای مسجد روند برنامه‌ها را کامل توضیح می‌دهد: «در دهه اول بعد از نماز مغرب و عشا مراسم با سخنرانی آغاز می‌شود و با مداحی ادامه و در نهایت با سینه‌زنی خاتمه می‌یابد. این مراسم تا شب هفتم ادامه دارد و پس از آن تا آخر محرم با مراسم سخنرانی و روضه بعد از نماز در خدمت عزاداران حسینی هستیم.»

میدانی به وسعت چندین حسینیه

به نظر می‌رسد میدان سرآسیاب به منزله قدمت و اصالت بیشترین تعداد حسینیه‌های محلی را در اطراف خود دارد. پیشتر به مسجد داورزنی‌ها و حسینیه محبان سیدالشهدا(ع) در این میدان اشاره کردیم. حسینیه نیکنام‌دهی‌ها نیز حوالی این میدان واقع شده است. این حسینیه در کوچه حدادی در خیابان واضحی‌فر است. نیکنام روستایی در نزدیکی تهران است از توابع لواسانات و به دلیل همین نزدیکی به پایتخت تعداد زیادی از اهالی آن از سال‌ها پیش ساکن تهران بوده‌اند. لذا قدمت حسینیه به سال‌های دور بازمی‌گردد. اهالی روستای نیکنام همگی همچنان در عزاداری‌های حسینیه محلی خود شرکت می‌کنند و تلاش زیادی در هرچه بهتر برگزار شدن این مراسم‌ها دارند. آنها در دهه اول محرم تا شب سوم امام(ع) هر شب برنامه سخنرانی و مداحی و سینه‌زنی برپا می‌کنند و عزاداران حسینی مهمان سفره اطعام امام حسین (ع) می‌شوند.  

حسینیه‌های دانش‌آموزی

اما دارالمؤمنین نه تنها مملو از حسینیه‌ها و مساجد و تکایای قومیتی است، که حسینیه‌های دانش‌آموزی زیادی را هم در خود جای داده است. حسینیه دبستان پسرانه شیخ انصاری، دبستان دخترانه شهید هاشمی‌نژاد، دبیرستان دخترانه فیاض‌بخش، دبیرستان پسرانه اندیشه امام، دبیرستان دخترانه صیانت، دبیرستان دخترانه بشارت، دبیرستان دخترانه تربیت و دبیرستان دخترانه سمیه از جمله این حسینیه‌ها هستند. البته تکایای دانش‌آموزی را هم نباید از قلم انداخت که بابت کثرتشان پرداختن به آنها از مجال این گزارش خارج است. ویژگی مشترک این حسینیه‌ها اداره شدن مراسمشان توسط خود دانش‌آموزان است. بعضی از آنها چنان قدمت دارند که دانش‌آموزی که در گذشته مداح آنها بوده حالا فرزندش در جای پدر مداحی می‌کند و این مایه مباهات اولیای مدرسه است.  

صبحانه نذری و داوطلبانه

دبیرستان دخترانه حضرت فاطمه‌الزهرا(س) از جمله مدارسی است که حسینیه فعالی دارد و دانش‌آموزانش برنامه‌های خوبی را به کمک اولیای مدرسه و والدینشان در تمامی مناسبت‌های مذهبی‌ترتیب می‌دهند. البته آنها نیز مانند دیگر حسینیه‌ها و تکایا ایام محرم را سنگ تمام می‌گذارند تا شریک غم مادر سادات باشند. کاظمی، معاونت پرورشی مدرسه در رابطه با برنامه‌های حسینیه می‌گوید: «در دهه اول محرم هر صبح به کمک دانش‌آموزان حیاط را موکت می‌کنیم و بعد مراسم زیارت عاشورا برپا می‌شود. در روزهای نزدیک به تاسوعای حسینی از یک مُبلغ و سخنران خانم دعوت می‌شود که برای بچه‌ها سخنرانی کند. زیارت عاشورا و مداحی توسط خود دانش‌آموزان برگزار می‌شود و بعد از آن با صبحانه‌ای که توسط اولیای دانش‌آموزان به‌صورت داوطلبانه تهیه شده، از آنها پذیرایی می‌کنیم.» کاظمی فضاسازی ساختمان مدرسه را هم از برنامه‌های هر ساله حسینیه می‌داند.  

-----------------------------------------------------------------------------------------

منتشر شده در همشهری محله منطقه ۱۴ در تاریخ ۱۳۹۵/۰۷/۲۷

کد خبر 775040

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha