رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: با کاهش یک درصدی تبخیر بارش می‌توانیم به اندازه ۱۵ سد امیرکبیر کرج آب ذخیره کنیم.

علی سلاجقه

به گزارش همشهری آنلاین، علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در همایش سیزدهمین دوره جایزه ملی محیط زیست که امروز با حضور انسیه خزعلی معاون رئیس‌جمهوری در امور زنان و خانواده محیط زیست در سازمان محیط زیست برگزار شد، اظهار کرد: در این نشست ضمن درود فرستادن به روح پاک بنیانگذار انقلاب اسلامی، شهید حاج قاسم سلیمانی، شهدای غزه، شهدای محیطبان، شهدای حرم، شهدای غیرت و شهدای سلامت، جا دارد این جشن بزرگ را که با پیروزی بزرگ مردم مظلوم فلسطین که در واقع تحقق همان وعده الهی خداوند منطبق بر آیه شریفه وَنُریدُ أَن نَمُنَّ عَلَی الَّذینَ استُضعِفوا فِی الأَرضِ وَنَجعَلَهُم أَئِمَّةً وَنَجعَلَهُمُ الوارِثینَ است را  به همه مسلمانان و آزادمردان جهان تبریک بگویم.

وی ادامه داد:  آنچه که امروز در فلسطین می‌گذرد، سرنوشت قوم مظلوم و انسان‌های آزاده‌ای است که ۷۰ سال است توسط یک غده سرطانی و یک رژیم جعلی، محیط زیستشان بوی تعفن گرفته است.  پیروزی‌های اخیر این مردم مظلوم تحقق وعده‌های الهی بود که توانستند با موفقیت‌های اخیر یک پیروزی بزرگ را تقدیم بشریت کنند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: حقوق مردم مسلمان و مظلوم فلسطین ۷۰ سال است که توسط  ظالم‌ترین قوم جهان مورد تجاوز قرار گرفته است و هر روز شاهد ذبح زنان و فرزندان خود در زیر چکمه‌های این رژیم ابر جنایتکار هستند، با این حال صدایی هم از جهانیان در نمی‌آید. با این وجود این ملت مظلوم با الگو گرفتن از انقلاب اسلامی ایران و دم مسیحایی معمار کبیر انقلاب و رهنمودهای ولی امر مسلمین جهان توانستند به پیروزی‌های اخیر دست پیدا کنند و موفقیتی را رقم بزنند که در صفحه‌های تاریخ هک خواهد شد.

 سلاجقه در ادامه گفت: تقارن این پیروزی‌های بزرگ با جایزه ملی محیط زیست را به فال نیک می‌گیریم.

تبخیر سالانه ۲۷۰ میلیارد مترمکعب آب در کشور

وی در ادامه با اشاره به کاهش بارش‌ها در کشور گفت: بارش‌های سالانه در کشور ما، به دلیل تغییرات اقلیمی از ۴۱۳ میلیارد مترمکعب به ۴۰۰ میلیارد متر مکعب رسیده که از این مقدار، ۲۷۰ میلیارد مترمکعب تبخیر می‌شود.

سلاجقه تاکید کرد: اگر وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و نیرو با راهکارهای علمی درست بتوانند تنها یک درصد از  تبخیر بارش را کاهش دهند، به اندازه ۱۵ سد امیر کبیر کرج  آب ذخیره می‌کنیم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: مسئله محیط زیست یک معادله است. متغیر وابسته این معادله، محیط زیست است که مجموعه‌ای از عملکرد انسان‌ها و نحوه برخورد آنان با طبیعت به صور مختلف بر این معادله تاثیر می‌گذارد. در واقع از یک سو ظرفیت طبیعت و از سوی دیگر انسان‌ها دو طرف این معادله را تشکیل داده‌اند.

وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر با توجه به شرایط حاکم روی زمین این معادله تبدیل به نامعادله‌ای شده است که فعالیت‌های انسانی آن را از حالت تعادل خارج کرده‌ است، گفت: این فعالیت‌ها موازنه محیط زیست را به هم زده‌اند که از جمله آن می‌توان به ایجاد پسماند، تغییر اقلیم، گرم شدن کره زمین، کاهش تنوع زیستی گیاهی و جانوری و اثرات سوئی که بر روی روح و روان انسان گذاشته‌ است، اشاره کرد.

سلاجقه ادامه داد: قانون بقای انرژی بیان می‌کند که دو طرف معادله باید با یکدیگر یکسان باشند اما در اینجا هدر رفت انرژی به وجود آمده که به دلیل طرف دوم معادله یعنی رفتار انسان‌ها است.

تولید روزانه ۳.۵ میلیون تن زباله در جهان

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست معضل پسماندها را یکی از تهدیدات محیط زیستی متوجه دنیا دانست و گفت: در جهان ۱.۳ میلیارد تن زباله در سال به عبارتی روزانه ۳.۵ میلیون تن زباله و در کشور ما نیز سالانه ۱۸ میلیون تن زباله تولید می‌شود که این آمار نگران کننده است.

وی ادامه داد: از بین رفتن بیش از ۷۵ درصد از تالاب‌های جهان در ۵۰ سال اخیر، کاهش تنوع زیستی گیاهی و جانوری، هدر رفت منابع آب و ..‌.  همگی مصداق‌هایی از شرایط ناگوار محیط زیست جهان هستند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به آب شدن یخچال‌های عظیم به عنوان یکی دیگر از چالش‌های محیط زیست جهان اظهار کرد: گرمایش جهانی آب شدن یخچال‌های عظیم را را رقم زده و سرعت آن به نحوی است که شاید چند سال آینده کشوری به نام مالدیو دیگر در خشکی‌های زمین وجود نداشته باشد و کاملاً زیر آب فرو رود و آن‌ها باید برای حفظ هویت خود به دنبال نقطه دیگری از زمین برای سکونت خود باشند.

وی افزود: احتمال اینکه کشور سریلانکا در اقیانوس هند و در جنوب شبه جزیره هند نیز  تا چند سال آینده به‌طور کامل زیر آب برود، وجود دارد.

سلاجقه ادامه داد: گرمایش جهانی در کشور ما نیز به‌صورت افزایش متوسط  ۱.۵ درجه سانتیگرادی دما نمود پیدا کرده است که در برخی از نقاط  مقدار آن به ۲.۷ درجه سانتیگراد هم می‌رسد. علاوه بر این فجایع طبیعی، انسان نیز به عنوان یک شتاب دهنده به افزایش سرعت تاثیرگذاری این پدیده‌ها تبدیل شده است.

وی در ادامه با اشاره بر تاکید رئیس جمهوری بر اینکه هر توسعه‌ای فرع بر محیط زیست است و مسئله محیط زیست در دولت سیزدهم جدی‌تر از همیشه دنبال می‌شود، گفت: خوشبختانه با وجود دانش بومی بسیار قوی در ایران همچنین با رهبری و مدیریت انسان‌های آگاه، علیرغم تمام فراز و فرودهایی که متوجه محیط زیست است، توانسته‌ایم بر بسیاری از مشکلات پیروز شویم.

سلاجقه ادامه داد: این نقل قول رئیس جمهوری موجب ایجاد اختلاف نظر و چالش‌های علمی در برخی اقتصاددان‌ها و اساتید محیط زیست شده است. این سوال ایجاد شده که چگونه می‌توان وقتی فقر وجود دارد و اقتصاد نابسامان است، محیط زیست را حفظ کرد؟ نقش سازمان حفاظت محیط زیست ایجاد همین تعادل است و سازمان به هیچ وجه به دنبال رویکرد یکجانبه حفاظت نیست و علیرغم اینکه حفاظت را در دستور کار دارد اما مانع از توسعه نمی‌شود.

وی با تاکید بر اینکه انسان و طبیعت دو طرف معادله محیط زیست را تشکیل می‌دهند، ادامه داد: درحال حاضر به اشکال مختلف نتایج این ناترازی معادله را در محیط زیست می‌بینیم.

 سلاجقه افزود: با توجه به اختلافی که در برخی مواقع میان اقتصاددان‌ها و اساتید محیط زیست به وجود می‌آید، به این نتیجه می‌رسیم که انسان هم به عنوان اشرف مخلوقات مسیر تکامل خود را طی کند و هم زیرساخت‌های حیات بتوانند به نفع مطلوب خدمت‌رسانی و ارتقا پیدا کنند. بحث مشارکت و مردم‌پایه کردن محیط زیست که در اصل ۵۰ قانون اساسی نیز به این تکلیف اشاره شده است، به عنوان یک دستور کار اساسی در دولت دنبال می‌شود.

راه‌اندازی بیش از ۲۰۰۰ خانه محیط زیست در کشور

وی با اشاره به مردم‌پایه کردن محیط زیست گفت: در این راستا بیش از ۲۰۰۰ خانه محیط زیست ایجاد کردیم چرا که ما اعتقاد داریم اگر مردم نباشند، هیچ مشکلی حل نخواهد شد و هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. این خانه‌ها بستری برای  تبادل نظر با علاقه‌مندان به محیط زیست است و شعار سال قبل محیط زیست «محیط زیست مردم‌پایه، هوشمند و فناورانه» بود.  اگر در جهت مردم پایه بودن محیط زیست کشور بتوانیم گام‌های خوبی برداریم، در بسیاری از هزینه‌ها در کشور صرفه‌جویی می‌شود.
 
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: گام‌های مناسبی در زمینه‌های مختلف مدیریت پسماند، پساب و مسائل آلاینده‌ها برداشته شده است.

رهاسازی آب دریاچه ارومیه 

وی درباره رهاسازی آب دریاچه ارومیه اظهار کرد: ما منتظریم که به زودی و شاید در همین هفته یا هفته آینده رهاسازی آب دریاچه ارومیه با حضور شخص رئیس جمهوری و یا معاون اول انجام شود.

کد خبر 795741
منبع: ایسنا

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • IR ۱۶:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۸
    1 0
    بازم بشنویم از مسئولی دیگر