طی سال‌های اخیر بارها اصطلاح «شهر هوشمند» در خلال سخنان متولیان حوزه‌های فناوری و شهری شنیده شده است.

شهر هوشمند

به گزارش همشهری آنلاین، حالا یک‌بار دیگر در دومین رویداد ملی صنعت دانش‌بنیان با عنوان «انقلاب صنعتی چهارم و صنعت شهر هوشمند» که با حضور ۲۵۰شرکت دانش‌بنیان برگزار شد «شهر هوشمند» به‌عنوان یک کلیدواژه باز هم تکرار شد. از آنجا که زیرساخت‌های اصلی شهر هوشمند را ارتباطات و فناوری اطلاعات و همچنین هوش مصنوعی تشکیل می‌دهد، نیاز به توسعه شبکه ارتباطی و گردآوری، تحلیل و پردازش داده از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

بیشتر بخوانید:

همچنین شهر هوشمند براساس فرهنگ، جغرافیا، اقتصاد و ساختار سیاسی هر کشور می‌تواند تعریف متفاوتی داشته باشد. این در حالی است که بعضی از کارشناسان هدف شهرهای هوشمند با هر تعریف را «توسعه» می‌دانند.

شهر هوشمند چیست؟

به‌طور کلی شهر هوشمند یک منطقه شهری مدرن و فناورانه است که از انواع روش‌ها و حسگرهای الکترونیکی برای جمع‌آوری داده‌های مشخص استفاده می‌کند. اطلاعاتی که از این داده‌ها به‌دست می‌آید در مدیریت دارایی‌ها، منابع و خدمات استفاده می‌شود و از آن برای بهبود امور شهری استفاده می‌شود.

تهران هوشمند برای آسایش شهروندان | شهرک علمی  ۴۰۰ هکتاری در بوستان ولایت ساخته می‌شود

به‌عبارت دیگر، داده‌های جمع‌آوری‌شده از شهروندان، دستگاه‌ها، ساختمان‌ها و دارایی‌ها با هدف نظارت و مدیریت سیستم‌های ترافیک و حمل‌ونقل، نیروگاه‌ها، تأسیسات برق، فضای سبز شهری، شبکه‌های آبرسانی، کارهای مربوط به کاهش، جمع‌آوری و مدیریت زباله‌ها و حتی کنترل جرائم شهری پردازش و تحلیل می‌شوند.

داده‌ها برای همه

در نگاه اول شاید به‌نظر برسد که اطلاعات و داده‌ها تنها در اختیار مدیران شهری و دولتی قرار می‌گیرد، درحالی‌که این دیتا و اطلاعات در اختیار کسب‌وکارها، شهروندان و گروه‌هایی که در شکل‌گیری شهری هوشمند ذی‌نفع هستند هم قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید:

مدارس، کتابخانه‌ها، بیمارستان‌ها و سایر خدمات‌دهندگان اجتماعی هم از این مجموعه اطلاعات و داده‌ها استفاده می‌کنند.

تهران هوشمند برای آسایش شهروندان | شهرک علمی  ۴۰۰ هکتاری در بوستان ولایت ساخته می‌شود

بنابراین فرهنگ، اقتصاد، سلامت و آموزش را می‌توان به‌عنوان حوزه‌هایی درنظر گرفت که از مزایای شهر هوشمند سود می‌برند.

نیازهای شهر هوشمند

شهر هوشمند پیش‌نیازها و نیازمندی‌هایی ازجمله فناوری اطلاعات و ارتباطات و ابزارهای متصل به شبکه اینترنت اشیا (IoT) برای یکپارچه‌سازی ارتباطات دارد تا خدمات شهری به شکلی مطلوب ارائه شود. فناوری شهر هوشمند به مدیران شهری اجازه می‌دهد تا به‌طور مستقیم با زیرساخت‌های اجتماعی و شهری در ارتباط متقابل باشند و بر آنچه در شهر اتفاق می‌افتد و چگونگی تحول شهری نظارت کنند.

این درحالی است که هوش مصنوعی در این میان نقش ویژه‌ای ایفا می‌کند و باعث کاهش هزینه‌ها، منابع و همچنین افزایش و سرعت ارتباط بین شهروندان و مدیران می‌شود.

بیشتر بخوانید:

همچنین توسعه اپلیکیشن‌های ویژه شهر هوشمند برای مدیریت امور شهری و امکان واکنش‌های سریع به چالش‌ها، درخواست‌ها و اتفاقات از الزامات چنین شهری محسوب می‌شوند.

انقلاب صنعتی چهارم

«انقلاب صنعتی چهارم» یا مخفف آن «۴IR»، مفهومی است که پیشرفت سریع فناوری در قرن ۲۱را توصیف می‌کند. به‌عبارت دیگر، این تغییرات نشان‌دهنده تحول قابل توجهی در سرمایه‌داری صنعتی است.

تهران هوشمند برای آسایش شهروندان | شهرک علمی  ۴۰۰ هکتاری در بوستان ولایت ساخته می‌شود

بخشی از این تغییرات مربوط به ظهور فناوری‌هایی چون هوش مصنوعی، ویرایش ژن و روباتیک پیشرفته است که مرزهای بین دنیای فیزیکی، دیجیتال و بیولوژیکی را محو می‌کند.

اکنون تغییرات اساسی در نحوه عملکرد شبکه تولید و عرضه جهانی از طریق اتوماسیون شیوه‌های تولید سنتی و صنعتی، با استفاده از فناوری مدرن هوشمند، ارتباطات ماشین به ماشین در مقیاس بزرگ و اینترنت اشیا در حال رخ دادن است.

بزرگ‌ترین شهرک علم و فناوری منطقه

چنین بود که شهردار تهران در رویداد «انقلاب صنعتی چهارم و صنعت شهر هوشمند» از احداث بزرگ‌ترین شهرک علم و فناوری منطقه در ایران خبر داد.

بیشتر بخوانید:

علیرضا زاکانی مکان بزرگ‌ترین شهرک علم و فناوری منطقه را در پارک ولایت به مساحت ۴۰۰هکتار اعلام کرد و از ساماندهی ۹کارخانه نوآوری در شهر تهران خبر داد.

تهران هوشمند برای آسایش شهروندان | شهرک علمی  ۴۰۰ هکتاری در بوستان ولایت ساخته می‌شود

همچنین به‌گفته او، ۳ناحیه نوآور در تهران را مشخص و ۱۲ خدمت را در آنها تعریف کرده‌ایم.سنمایشگاه دائمی علم و فناوری در پارک گفت‌وگو برپا می‌شود.

کد خبر 810132

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار فناوری‌

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha