این غذا ادعایی برای لاکچری بودن ندارد، اما با این حال، یک پای ثابت آشپزخانه‌های قجری بوده و از صدها سال قبل طرفداران زیادی داشته؛ یک غذای فوری فوتی که خوراکی خوش طعم از حداقل‌های آشپزخانه است.

اشکنه

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از فارس، تازه از سر کار برگشته‌اید و وقت برای بار گذاشتن مرغ و مسما ندارید. از بس کشوی فریزر را به امید یک جرقه در ذهنتان، باز و بسته کرده‌اید که خودتان هم نگران فریزر بینوا شده‌اید اما باز هم عقلتان به یک غذای فوری فوری قد نمی‌دهد. بلیط منوی رنگارنگ تخم مرغ را هم که قبلا سوزانده‌اید و دیگر گزینه‌ای روی میز ندارید! وقتی دستتان را از همه جا کوتاه می‌بینید و از طرفی، یک لشکر گرسنه به دستان هنرمند شما چشم دوخته اند، وقت آن است تا پیشنهاد امروز ما را به گزینه‌های نداشته روی میز اضافه کنید و بروید سراغ طبخ یک اشکنه فرد اعلا که هم نیم‌ساعته آماده می‌شود، هم سور و سات خاصی نمی‌خواهد و هم به عنوان یک غذای داغ و آبکی، خوراک فصل زمستان است.

شاید خیلی از بچه‌های امروز تا حالا شانس خوردن اشکنه را نداشته‌اند اما از آنجایی که قدیم‌ترها این غذا پای ثابت سفره‌ها بود و دست کم، هفته‌ای چند بار سر و کله‌اش پیدا می‌شد، بچه‌های قدیم کلی با آن خاطره دارند و حتی گاهی دلتنگش می‌شوند.

غذای محبوب پادشاهان قجری

بگذارید از همین اول یک اتمام حجت کنیم تا مبادا این غذا را دست کم بگیرید. غذایی که برای خودش اصل و نسبی دارد و از صدها سال قبل‌تر در ایران به خصوص در منطقه خراسان طبخ می‌شده است؛ گرچه بیشتر در بین مردم معمولی رواج داشته اما پادشاهان قاجار هم از هواداران پر و پا قرص این غذا بوده اند، بطوریکه میرزا علی‌اکبرخان کاشانی، آشپزباشی مخصوص ناصرالدین‌شاه نیز در کتاب سفره اطعمه که به شرح غذاهای پخته‌شده برای شاه قاجاری پرداخته، انواع اشکنه را یکی از غذاهای سفره شاهانه معرفی کرده است؛ پس با این حساب دیگر نباید در حق اشکنه کم لطفی کنید و حتی لازم است تا قدمی برای زنده نگه داشتن نام این غذای اصیل بردارید.

غذایی ساده ایرانی که محبوب پادشاهان قجری بود

مواد لازم برای یک اشکنه ۴ نفره

پیاز: یک عدد بزرگ
تخم مرغ: ۴ عدد
سیب زمینی: دو عدد
شنبلیله خشک: یک قاشق غذاخوری
نمک، زردچوبه و فلفل: به مقدار لازم
آب: ۶ لیوان

قبل از هر چیز باید سراغ یک قابلمه مناسب بروید.

می‌دانید که طبخ غذاهای سنتی به خصوص از نوع آبکی آن در دیگچه‌های سنگی و سفالی که انگار اساسا برای غذاهای ایرانی خلق شده‌اند، حسابی به آدم می‌چسبد؛ اولویت با این قابلمه‌ها یا یک دیگ مسی است که از لحاظ سلامت، بهترین نوع قابلمه هستند، پس دکور و دیزاین را بی‌خیال شوید و دیگچه‌ها را از ویترین و گنجه درآورید؛ وقت استفاده از آن‌ها همین الان است.

غذایی ساده ایرانی که محبوب پادشاهان قجری بود

این غذای سبز را سبز بپزید

حالا دیگر می‌توانید بروید سراغ اولین مرحله پخت. پیاز نگینی خرد شده را داخل قابلمه ریخته و اجازه دهید کمی طلایی شود. زردچوبه، فلفل سیاه و شنبلیله را همین موقع باید به پیازها اضافه کنید. اشکنه یک غذای سبز است و همه زیباییش هم به رنگ آن، اما بالاخره ذائقه و سلیقه آدم‌ها با هم فرق می‌کند و بعضی‌ها برای رنگ و رو دادن به این غذا، یک قاشق رب هم به آن اضافه می‌کنند که خب اشکالی ندارد؛ بالاخره آشپزی است و خلاقیت! البته یادتان باشد که این چاشنی‌ها خیلی زود می‌سوزند، پس بعد از یک تفت کوچک، بلافاصله آب جوش را داخل قابلمه بریزید و اجازه دهید تا کاملا به قل قل بیفتد. در همین حین باید سیب‌زمینی‌ها را خرد کرده و به اشکنه اضافه کنید.

غذایی ساده ایرانی که محبوب پادشاهان قجری بود

شمارش معکوس تا یک سفره صددرصد ایرانی

این غذا آنقدر ساده و بی‌دردسر درست می‌شود که بر خلاف خیلی از غذاها نیاز به دستیار اختصاصی ندارید، اما با این حال اگر دیدید بچه‌ها با دیدن سیب زمینی‌های وسوسه انگیز، برای پوست کندن و خرد کردن آن سر و دست می‌شکنند، کار را به آن‌ها بسپارید و خودتان بروید سراغ آماده کردن مخلفات سفره، چون این غذا زودتر از آن چیزی که فکرش را کنید آماده می‌شود و منتظر نگه داشتن یک لشکر آدم گرسنه جایز نیست.

به خاطر داشته باشید که ترشی خانگی و پیاز بهترین گزینه برای همراهی با اشکنه هستند. از همان ترشی‌هایی حرف می‌زنیم که اوایل پاییز برای درست کردنشان همه خانواده را بسیج کردید و حالا می‌توانید دسته جمعی از نتیجه این وحدت خانوادگی حظ ببرید. البته مراقب مزاجتان هم باشید و از ما می‌شنوید به جای زیاده روی در خوردن ترشی ها، چندظرف کوچک هم برای دوست و فامیل کنار بگذارید که فرصت یا هنردست شما را در ترشی انداختن ندارند.

اشکنه رو بار کن، سفره رو باز کن!

خب برگردیم سر غذا؛ سیب‌زمینی‌ها که به خوبی پخته شدند، یعنی رسیدید به مرحله پایانی! تعجب نکنید. همانطور که گفتیم با یک غذای فوری فوتی طرف هستید و با یک بشمار سه، غذایتان سر سفره است. در این مرحله باید به ازای هر نفر یک عدد تخم مرغ داخل قابلمه شکسته و بدون آنکه محتویات قابلمه را هم بزنید، اجازه دهید تخم مرغ‌ها خودشان را بگیرند تا هم ظاهر غذا به زیبایی حفظ شود و هم موقع سرو غذا تکلیف هر کس با تخم مرغش مشخص باشد.

بعد از شکستن تخم مرغ‌ها، نمک را هم به غذا اضافه کنید و چند دقیقه اجازه دهید تا اشکنه به خوبی جا بیفتد. اگر احساس کردید اشکنه لعاب لازم را ندارد که با این مقدار آب و مواد، بعید به نظر می‌رسد، یک قاشق آرد را در مقدار کمی آب سرد حل کرده و به غذایتان اضافه کنید.

غذایی سالم و مقوی پیشکش خانواده

اما برسیم به سرو این غذای سنتی و با اصالت؛ اشکنه مثل آبگوشت سرو می‌شود. یعنی اول باید آب را به شکل ترید بخورید و سپس مخلفاتش را، پس سیب زمینی و تخم مرغ‌ها را داخل ظرفی جداگانه ریخته و سر سفره بگذارید.
طبق روال همه غذاهای آبکی، نان سنگک، بهترین گزینه است اما به هرحال موجودی شما در خانه تعیین کننده است، نه اولویت ما! خصوصا اگر نانوایی و نان تازه در دسترس نباشد. به هرحال یک مدل نان سنتی باید کنار اشکنه بنشیند تا بتوانید غذا را با آن نوش جان کنید. اما مهمتر از همه این جزییات، تلاش شما برای طبخ غذایی سالم و مقوی برای خانواده در بین تمام محدودیت هاست که از دل یک عشق بی‌حساب و کتاب بیرون آمده و قطعا نتیجه‌اش حسابی راضی کننده است.

کد خبر 824593

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تغذیه و آشپزی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 43
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 10
  • علی IR ۱۹:۳۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
    86 2
    یادش بخیر مادر خدابیامرزم برام درست میکرد خدا همه اموات رو رحمت کنه
  • کامیکازه IR ۲۱:۲۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
    37 1
    اشکنه قرمه $ماش $عدس $کشک $سیب زمینی $من خودم 58 سالمه همیشه درست می کنم فقط با روغن چربی قلوه گاه گوسفندی جای همه خالی
    • IR ۰۱:۳۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
      16 0
      نوش جان
    • IR ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
      6 2
      اینجور که میگی خیلی باید خوشمزه باشه تا حالا درست نکردم امتحان منک ببینم مزه اش چه جوریه.....
  • ضیائی IR ۰۰:۰۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    39 3
    تازه اگر بااین تورم بتونیم اشکنه ام بخوریم،صلوات
    • IR ۰۹:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
      9 10
      عزیزم شما یکی دیگه نخورید. سنتون بالاس
    • امید IR ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۷
      0 0
      بازم یکی پیدا شد ناله کنه الان دستور پخت آبنمک بود بازم یکی میومد می‌گفت نمک فلان آب بهمان
  • ناشناس IR ۰۰:۱۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    35 0
    چه قلم شیوایی گویا لحظه های نوشته هایتان را چون فیلم میدیدم.ممنونم از توصیف هنرمندانه شما چه کیفی داد ،مادر بزرگم خدا بیامرزدش پنجشنبه جمعه ها که می‌رفتیم خونشون اشکنه یا آبگوشت بار می‌ذاشت و واقعا یه عالمه آدم گرسنه رو سیر میکرد ،می‌گفت این از چلو کباب هم بهتره.خیلی خوب بود اونموقع ها....
  • موسوی IR ۰۱:۱۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    23 0
    خیلی خوب بود. مخصوصا لطیفه های ریزی که لابه لای آموزش داشتید عالی بودن.
  • IR ۰۵:۵۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    30 9
    دیگه این روزها ... همین آب پیاز برامون باقی مونده؟!؟ اگر این راهم نگیرند؟!؟
  • محمد IR ۰۸:۰۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    28 2
    قلم نویسنده جذاب بود،فارغ از محتوای خوشمزه.خوشم اومد متشکر
  • مدنی IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    12 22
    پادشاهان قجری احمق بودن ما هم احمق شویم قاجار این مملکت را به این روز انداخته
  • IR ۰۹:۳۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    27 2
    به زیبایی روایت شد
  • IR ۱۱:۱۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    17 10
    سلام علیکم . ضمن تشکر ، اما یک سؤال هم دارم چه لزومی دارد که مثلابرای تهیه ی اشکنه و .... مطالب و توضیحات را این قدر طولانی می نویسید. طرز تهیه اشکنه است یا طرز تهیه ی هواپیما و کشتی .
  • زهرا IR ۱۲:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    26 6
    از توصیف بینهایت عالللللللی شما واقعا لذت بردم و طعم اشکنه رو دوچندان کرد. البته ناگفته نماند این غذا رو با نام اشکنه شنبلیله مادربزرگ عزیزم که به رحمت خدا رفتن درست میکردن.
  • رضا IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    7 3
    تو سبزوار هم داریم البته کمه جوش هم هست تو سبزوار
  • شهروند IR ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    5 0
    مرحبا به این قلم لذت بردم از خوندن متن من فقط یکبار اشکنه خوردم که به جای شنبلیله ازگشنیز استفاده کرده بود روش طبخش مثل قلیه ماهی خوزستانیها بود به جای ماهی تخم مرغ رو در آخر اضافه کرده بود و واقعآ خوشمزه بود
  • شهروند IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    13 16
    حالم بهم خورد تخم مرغ توی آب!! این دیگه چه غذاییه
    • IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
      6 6
      تخم مرغ خودش به تنهایی بوی بدی داره بندازیش داخل آب منم حالم بهم خورد
    • IR ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
      0 0
      اشتباه می کنید که بدون خوردن این غذا می گویید حالم بهم خورد اگر بخورید خوشمزگی آن نظر شما را عوض خواهد کرد.
    • IR ۱۹:۳۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
      0 0
      وقتی نخوردی قضاوت نکن عالیه بوی شنبلیله وادویه همه ی آشپز خونه را پر میکنن
    • محمد IR ۱۵:۴۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۷
      0 0
      در اشکنه با چند ماده بوگیر مخلوط می شود یعنی پیاز داغ و سبزی و ادویه و خیالتان راحت که به هیچ عنوان بوی بد نمی دهد. امتحان کنید به احتمال زیاد دوست خواهید داشت. ترید آن علاوه بر ترشی، در کنار ماست و یا کشک هم بسیار خوشمزه است.
  • مریم IR ۱۳:۴۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    14 0
    سلام بر نویسنده ، چه زیبا ، با خواندن این دستور آشپزی که خیلی هنرمندانه نوشته شده بود لذت بردم و انگار که بوی اشکنه تو فضا پیچیده کاش اسم نویسنده رو هم مینوشتید
    • صادقی IR ۱۵:۲۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
      0 0
      به قدری این غذا خوشمزه ست که حد وداره. اتفاقا تخم مرغ خوشمزه ترش میکنه. هیچ بویی هم وداره. توصیه میکنم در کنار ترشی و پیاز این غذا رو درست کنید و لذت ببرید
    • IR ۰۸:۰۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۷
      0 0
      وقتی ادویه توی آب باشه بونمیگیره
  • GB ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    7 1
    سلام این غذااشکنه تخم مرغی که بیشترجونبیهادرست میکندخوشمزه هست مخصوصاباترب وترشی
    • IR ۰۰:۱۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۷
      0 0
      اشکنه رشته هم همینطوری درست میشه فقط به جای آرد رشته را اضافه میکنن اونم غذای جالبیه برای تنوع.
  • IR ۱۵:۰۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    0 0
    اگر مردم فست فود ها را کنار گذاشته و به غذاهای اصیل ایرانی روی آورند خیلی از بیماری‌ها کم می شود بچه ها را هم تشویق به بازی هفت سنگ و سایر بازی های دسته جمعی ایرانی کنیم تا سالم و اجتماعی بزرگ شوند.
  • نام IR ۱۵:۰۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    0 0
    انقدر نویسنده سعی کرد خوشگل بنویسه یادش رفت در مورد سیب زمینی ها توضیح بده. فقط پوست کندو بعدش رفت تو حاشیه. حواشی خوبه اما به اندازه!
  • ن.ب IR ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    0 0
    کاش اسم نویسنده متن رو می گذاشنتید تا از قلم شیرین و طناز شون تشکر کنیم . آموزش یه اشکنه ساده رو با لذت خواندن یک متن زیبا برای ما دو چندان کردند. از قضا من هم به آشپزی علاقمندم هم به نگارش و هم کتاب و متن های زیبا.
  • جمالی² IR ۱۶:۲۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    0 0
    ممنون عالی بود
  • نرگس سادات IR ۲۰:۱۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    0 0
    خیلی بامزه بود نگارش و توضیح این غذا بامزه تر از خود اشکنه 🥰دستمریزاد نویسنده شیرین بیان🙏🌹👏
  • توانا IR ۲۳:۵۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    0 0
    من عاشق این غذام . فقط برای معطر کردنش ترخون و چند عدد رشته خام و نصف قاشق چایخوری آرد و یه قاشق چایخوری برنج هم برای لعابدار کردنش میریزم عالی میشه
  • IR ۰۰:۰۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۷
    0 0
    باسلام تشکرازشماهرچه باشه ازبرنج پاکستانی بهتره خوبه خانواده هاتوجه کنندممنون ازاطلاع رسانی شماok
  • گمنام US ۰۳:۰۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۷
    0 0
    ممنون ازتو صیف زیباتون درست مثل اشکنه های مادرم آخ که با پیاز چه مزه ای می داد همین فردا درست می کنم منو بردید به ۵۰ سال قبل تشکر۱ مم
  • ناشناس IR ۰۷:۰۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۷
    0 0
    من خراسانی هستم فکر نمی کنید گردو و کشک هم باید داخل این اشکنه ریخته بشه
  • IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۷
    0 0
    من جنوبی هستم اما ندیدم ‌جنوبی ها درست ‌کنند اما دوست ‌نهاوندی من بش ‌میگفت قلیه تخم مرغ وموادش پیاز داغ و گشنیز شنبلیله و ادویه جات بود و کمی آب و تخمرغهارا وقتی ‌آب جوش میآمد ‌مینداخت داخل آب منم ‌دوست نداشتم اما در قلیه ‌ماهی سیر و تمبر هم میکنند .
  • مهدی IR ۰۹:۵۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۷
    0 0
    اشکنه با کشک حرف نداره.البته این غذای به ظاهر ریزه کاری های داره که کارهراشپزی نیست.اگه خوب درست بشه خیلی هم عالیه.
  • طاهره روئین تن IR ۱۲:۵۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۷
    0 0
    بسیار زیبا طریقه طبخ اشکنه توصیف شد ممنون
  • ناشناس IR ۱۳:۱۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۷
    0 0
    خیلی غذای خوب و استخون سازی هست و سلامتی رو‌ب۷ ارمغان میاره . خصوصا مقداری هم گوشت قیله آذری یا قلیه بهش اضافه کنی. نفراتی که خوششون نمیاد قطعا چیپس و پفک با .... رو یه وعده غذایی حساب میکنن
  • IR ۱۵:۵۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۷
    0 0
    گوشت کیلویی ۷٠٠ هزار تومن هست و برای یک وعده اشکنه کم کمش حداقل یک کیلو گوشت لازم است و این یعنی اشکنه همچنان خوراک پادشاهان و متمولین میماند
  • مریم IR ۰۱:۰۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۸
    0 0
    خیلی زیبا وبا فن بیان عالی بیان کردید با اینکه متن طولانی بود ولی خسته کننده نبود مادرم خدا بیامرز درست میکرد و خیلی خودش و ما دوست داشتیم سپاس فراووووان
  • بزرگمهر IR ۰۵:۴۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۳۰
    0 0
    گرچه اشکنه غذایی بختیاری و بسیار مقوی و دوست داشتنی ست اما، نام قجر و قاجاریه که در کتار اشکنه یا هر چیز خوب و خوشمزه می آید، گند می‌زند به اشکنه و لذیذ ترین غذای دنیا.