پیدا کردن گنج و زیرخاکی برای خیلی‌ها وسوسه انگیز است. اما خیلی ها بخاطر همین وسوسه به دردسرهای بزرگی می افتند. اما آیا خرید و فروش عتیقه جرم است؟ قاچاق زیرخاکی چه مجازاتی دارد؟

وکیل

همشهری آنلاین - فتانه احدی: وکیل پایه یک دادگستری درباره این موضوع می‌گوید: یکی از قوانین کهن ایرانی، قانون راجع به حفظ آثار ملی مصوب ۱۳۰۹ است. مطابق با ماده نخست این قانون، تمام آثار صنعتی و ابنیه و اماکنی که تا اختتام دوره سلسله زندیه در مملکت ایران ساخته شده، اعم از منقول و غیرمنقول جزو آثار ملی ایران محسوب شده و در حفاظت و نظارت دولت هستند. البته توجه داشته باشید که این ماده نشان دهنده آن نیست که اشیا بعد از دوران زندیه مانند دوران قاجار و دوران پهلوی جز آثار ملی و تاریخی محسوب نمی‌شوند، چرا که با ثبت آثاری همچون کاخ گلستان (برای دوران قاجاریه در سال ۱۳۳۴) در آثار ملی ایران و ثبت جهانی در یونسکو در سال ۱۳۹۲ می‌توان به خوبی به این نکته پی برد که آثار تاریخی بعد از دوران زندیه نیز جز آثار ملی و تاریخی محسوب می‌شوند.

فاطمه جعفریان می‌افزاید: بر اساس ماده سوم «لایحه قانونی راجع به جلوگیری از انجام حفاری‌های غیرمجاز و کاوش به قصد به دست آوردن اشیای عتیقه و آثار تاریخی» صریح مقرر کرده که منظور از اشیای عتیقه اشیایی است که طبق ضوابط بین‌المللی یکصد سال یا بیشتر از تاریخ ایجاد یا ساخت آن گذشته باشد. تبصره ماده ۵۶۱ قانون مجازات اسلامی، تشخیص ماهیت تاریخی – فرهنگی بودن اشیا را به‌عهده سازمان میراث فرهنگی کشور گذاشته؛ بنابراین، نظر کارشناسان این سازمان برای محاکم و اداره‌های دولتی تعیین‌کننده است

او ادامه می‌دهد: موضوع واضحی که می‌توان از مفاد قانونی در رابطه با خرید و فروش عتیقه بدست آورد آن است که اصولا خرید و فروش هر کالایی مجاز است تا زمانی که قانون آن را نهی نکرده باشد. در خصوص اشیای عتیقه به ‌طور خاص، با قانون راجع به حفظ آثار ملی مواجه هستیم. ماده هفدهم این قانون بیان می‌کند که کسانی که بخواهند تجارت اشیای عتیقه را کسب خود قرار دهند، باید از دولت کسب اجازه کرده باشند، همچنین خارج کردن آنها از مملکت به اجازه دولت باید باشد.
این وکیل می‌گوید: جالب است بدانید که قانونگذار میان کسانی که اتفاقی آثار باستانی را کشف می‌کنند و کسانی که به طور عمد اقدام به حفاری با هدف خرید و فروش عتیقه می‌کنند، تفاوت قائل شده است.

او ادامه می‌دهد: با استناد به ماده ۱۲ قانون حفظ آثار ملی اگر فردی اتفاقی به چنین اشیایی دست یابد، باید سریع مراتب را به سازمان میراث فرهنگی اطلاع دهد. هر گاه مقامات مربوطه دولتی این اموال را قابل ثبت در فهرست آثار ملی دانستند، نصف آن اموال به کاشف واگذار شده یا قیمت عادله آن با توجه به نظر کارشناسان و متخصصان به او داده می‌شود و دولت اختیار دارد که نصف دیگر را هم ضبط یا بلاعوض به کاشف واگذار کند. همچنین اگر فرد از تقدیم اشیا به دولت خودداری کند، کل اشیای کشف شده به نفع دولت ضبط می‌شود. اما در مورد حفاری به این صورت است که حفر اراضی و کاوش برای استخراج آثار ملی منحصرا حق دولت است و دولت مختار است که بر اساس این حق، مستقیم وارد عمل شده یا به موسسات علمی، اشخاص یا شرکت‌ها واگذار کند.

جعفریان می‌افزاید: واگذاری این حق از طرف دولت نیز باید به موجب اجازه‌نامه مخصوص باشد که محل کاوش و حدود و مدت آن را تعیین کند. همچنین دولت حق دارد در هر مکان که آثار و علائمی ببیند و مقتضی بداند برای کشف و تعیین نوع و کیفیت آثار ملی اقدامات اکتشافی داشته باشد. قانون به حفاری علمی و حفاری تجارت اشاره می‌کند که حفاری اگر فقط برای کشف آثار ملی و تحقیقات علمی باشد حفاری علمی و اگر برای خرید و فروش اشیای عتیقه باشد، حفاری تجاری است. مسلما خرید و فروش عتیقه جز مهمترین موضوعاتی است که به منابع ملی و سرزمینی یک جامعه مرتبط است و قانونگذار در قانون مجازات اسلامی برای مرتکبان خرید و فروش عتیقه، عواقب و مجازاتی را با هدف حفظ منابع ملی و آثار تاریخی و باستانی، در نظر گرفته است.

او ادامه می‌دهد: در رابطه با مجازات خرید و فروش عتیقه می‌توان به ماده ۵۶۲ قانون مجازات اسلامی اشاره کرد که هر گونه حفاری و کاوش به قصد به دست آوردن اموال تاریخی – فرهنگی ممنوع بوده و مرتکب به حبس از ۶ ماه تا سه سال و ضبط اشیا مکشوفه به نفع سازمان میراث فرهنگی کشور و آلات و ادوات حفاری به نفع دولت محکوم می‌شود.

این حقوقدان می‌گوید: چنانچه حفاری در اماکن و محوطه‌های‌ تاریخی که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، یا در بقاع متبرکه و اماکن مذهبی صورت گیرد علاوه بر ضبط اشیاء مکشوفه و آلات و ادوات حفاری مرتکب به حداکثر مجازات مقرر محکوم می‌شود. هر کس اموال تاریخی - فرهنگی موضوع این ماده را حسب تصادف به دست آورد و طبق مقررات سازمان میراث فرهنگی کشور نسبت به تحویل آن اقدام ننماید به ضبط اموال مکشوفه محکوم می‌شود.

او ادامه می‌دهد: خرید و فروش اموال تاریخی- فرهنگی حاصله از حفاری غیر مجاز ممنوع است و خریدار و فروشنده علاوه بر ضبط اموال فرهنگی مذکور، به حبس از ۶ ماه تا ۳ سال محکوم می‌شوند. هر گاه فروش اموال مذکور تحت هر عنوان از عناوین به طور مستقیم یا غیر مستقیم به اتباع‌ خارجی صورت گیرد، مرتکب به حداکثر مجازات مقرر محکوم می‌شود.

کد خبر 829926
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار حوادث

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 18
  • IR ۱۵:۲۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۵
    37 3
    بله هر چی تو این خاکه مال دولته حتی تو زمین خودت هم پیدا بشه .بیچاره مردم
  • IR ۱۶:۱۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۵
    31 2
    اگه پیدا کنی و تحویل بدی حتی یک سومش رو هم بهت نمیدن تا چه برسه نصف.پس بهتره ندی
  • علی IR ۱۸:۴۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۵
    34 3
    چرا قانون ما برعکس قانون کشورهای دیگه ست مثلن الان شما بری جای خونه اجاره کنی دولت بیاد آنجا حفاری کنه تریاک در بیاد میگه برا شماست ولی بیاد گنج دربیاره میگه برا ماست دلیلش چی
  • مهدی ۵۹ IR ۱۹:۴۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۵
    27 2
    همشهری آنلاین ... راست میگه نگارنده این متن مردم حق ندارن حای تو زمین خودشون هر چی در اومد استفاده کنن فقط این کار مخصوص آقازاده ها هست پس مردم زهی خیال باطل
  • ناشناس IR ۲۰:۴۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۵
    10 7
    بسیار عالی وکیل محترم حرف دل ایران دوستان هست خدا برکت بده به شما
  • IR ۲۱:۱۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۵
    15 1
    بخاطرهمینه که اشیای قیمتی مملکت به مبلغهای ناچیزیی از کشور خارج میشه
  • جعفر IR ۲۱:۳۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۵
    15 1
    قانون کشور ایران همیشه برعکس تمام کشورهای اروپایی هست . اگه گنجی داخل زمین پیداکنی مال دولته . ولی اگه مواد مخدر داخل خونت یا زمینت باشه مال خودته .شاید اگه قانون های سختگیرانه دولت نبود الان این همه میراث اجداد ما داخل کشورهای بیگانه نبود ... داخل خود کشور ایران بودند و مردم آزادانه به خود دولت ایران میفروختند
  • ایراندوست IR ۰۰:۰۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
    3 4
    پیداکردن زیرخاکی و خرید و فروش عتیقه و گنج برای ملت جرم هست که بازد بعداز پیداکردن اون رو به دولت تحویل بدن
  • جهانی IR ۰۰:۱۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
    7 0
    اولا زیر خاکی از نظر شرع و اسلام حلال است پس چرا آنرا قانونی جرم حساب میکنید و ثانیا در هر کشوری حتی ترکیه چیزی که کسی پیدا میکند به خود شخص تعلق میگیرد منتهی باید دولت آنرا به قیمت منصفانه بخرد تا هم شخص جنس را نابود نکند هم آثار ملی از بین نرود.
  • جمشید US ۰۱:۰۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
    11 1
    مگه قوانین مملکت اسلامی نیست؟؟
  • ناشناس IR ۰۱:۴۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
    5 0
    اگه مثل اکثر کشورها دولت خودش از مردم خریداری کنه هیچ‌‌‌یک‌از میراث فرهنگی از کشور خارج نمیشه،دولت‌که‌ندار‌یا فقیر‌نیست
  • جفر IR ۰۸:۰۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
    5 1
    طرف بره شیش ماه یکسال جون بده زندگیشو بزاره روی این کار اون موقع دوستی تقدیم جناب دولت کنه .هه حتما
  • IR ۰۹:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
    10 0
    ببخشید اگه خودتون شانسی چیزی پنج میلیارد ی ببینی می بری تحویل میدی
  • حج IR ۱۶:۴۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۸
    0 0
    عجب
  • حق IR ۱۸:۳۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۸
    0 0
    جلوی اسلحه رو نتونستین بگیرین عطیقه که هرگز