مشاور رئیس کل اداره هواشناسی درباره جبران کم‌آبی در ایران گفت: اگر فکر کنیم می‌توانیم معجزه کنیم، خطا کرده‌ایم این طرح بارورسازی ابرها که برخی مطرح می‌کنند مشکلات زیادی ایجاد کرده‌ است، این یک خطاست و طراحان آن بیشتر از آن‌که دنبال آب برای مملکت باشند به دنبال پول برای خودشان هستند.

خشکسالی

همشهری‌آنلاین ـ سارا کلهر: تغییرات اقلیمی و گرم شدن کره زمین و به دنبال آن کمبود آب از بزرگ‌ترین دغدغه‌های کشورهای مختلف است. بیش از ۸۰ درصد کره زمین را آب تشکیل می‌دهد اما فقط ۳ درصد از این آب‌ها آشامیدنی است از این رو تامین آب از مسائل مهمی است که مسئولان و دولتمردان باید برای تامین آن چاره‌ای بیندیشند. ایران نیز از این قاعده مستثنا نیست و تامین آب شرب و همچنین آب برای تولید محصولات کشاورزی مسئله‌ای مهم است خاصه آن‌که ایران در کمربند خشک زمین قرار دارد و همواره با مشکل خشکسالی و کمبود آب مواجه بوده است. 

علاوه بر موقعیت جغرافیایی ایران، استفاده نامطلوب آب در بخش‌های مختلف از جمله در بخش خانگی، کشاورزی و صنعت بر این بحران دامن زده است و در سال‌های اخیر کم‌آبی به معضلی بزرگ در کشور تبدیل شده است که باید با تدابیر مسئولان و همت مردم در استفاده درست از این منبع حیات‌بخش تا حدی از مشکلات بحران آب در زمان حاضر بکاهیم. 

به گفته کارشناسان هواشناسی، در زمستان سال جاری بارش‌های نرمالی داشتیم حال این سوال پیش می‌آید که آیا این بارش‌ها ما را از بحران خشکسالی و کمبود آب نجات می‌دهد یا خیر؟ در این باره با پرویز رضازاده مشاور رئیس سازمان هواشناسی گفت‌وگو کردیم که در ادامه می‌خوانید.

آیا در زمستان امسال میزان بارش در کشور نرمال بوده است؟ این میزان از بارندگی کم‌بارشی پاییز را جبران کرده است؟

بارش‌های زمستان امسال نرمال بود، اما کم‌بارشی را به طور کلی جبران نمی‌کند. ما سال زراعی را از اول پاییز در نظر می‌گیریم، در سال گذشته وضعیت مناسب نبود، امسال هم اوضاع خوبی نداشتیم. بارشی که داریم برای کشت دیم خوب است اما از لحاظ منابع آب اوضاع بسیار نامساعد است. در منابع آبی عمده کشور که در راسته زاگرس و البرز قرار دارند، سدها خالی است و اوضاع آبی اصلا خوب نیست. از لرستان، کرمانشاه، کردستان تا بخش‌های جنوبی و حتی کل بخش‌های آذربایجان غربی و شرقی، زنجان، قزوین، البرز، تهران و سمنان همگی از نظر ذخیره آب مشکل جدی دارند. حداکثر تلاشی که برای این مناطق می‌توان انجام داد تامین آب شرب مورد نیاز آن‌هاست که به نظر من، این تامین باید از طریق چاه‌ها صورت بگیرد. بارش در نیمه شمالی هم ضعیف‌تر از نیمه جنوبی است و کوهستان‌ها برفی نیست و در کل اوضاع خیلی خوب نیست. برای همین اصطلاح بحران منابع آب دایر است و این بارانی که مثلا دیشب آمد برای تامین منابع اصلا عددی نیست.

برای عبور از این بحران راهکاری وجود دارد یا اصلا دیگر امکان جبران وجود ندارد؟

امکان جبران منابع آب نیست اما باید با داشته‌هایمان از این وضعیت گذر کنیم. این خشکسالی ویژگی منطقه ماست. صد سال پیش هم همین خشکسالی‌ها وجود داشته اما مردم سعی می‌کردند با همان داشته‌هایشان از آن عبور کنند. مسئله این است که حجم آب مصرفی ما در حال حاضر بیش از میزان داشته‌هایمان است.

بخش عمده مصرف آب در کشور ما در کدام بخش‌هاست؟

صنعت، کشاورزی، مصارف عمومی و همه این‌ها را شامل می‌شود. ما به‌طور کلی از مصرف بیش از حد آب واهمه‌ای نداریم. در حمام رفتن و ظرف شستن هم می‌توانیم میزان مصرف را کاهش دهیم. توصیه شده است که برای جلوگیری از ابتلا به کرونا دست‌ها را مرتب بشوییم، اما آیا لازم است برای این شست‌وشو ۳۰ ثانیه یا یک دقیقه شیر آب را باز بگذاریم؟ وضو گرفتن را هم می‌توان با یک لیوان آب انجام داد. در واقع باید این کارها را انجام دهیم. رعایت نکردن این موارد ناشی از فرهنگ نادرستی است که منجر به بی‌احترامی به ارزش آب می‌شود.

آیا این مصارف خانگی به اندازه مصارف بخش صنعت و کشاورزی در هدررفت آب تاثیرگذار است؟

شکی نیست که میزان مصرف در این بخش‌ها با یکدیگر متفاوت است. هرکدام یک هسته‌ای دارد. کشاورزی هسته خاص خود را دارد، در کشاورزی تولید وجود دارد. در کشاورزی باید روش بهینه آبیاری به کار گرفته شود. اقلیم ما به گونه‌ای است که شاید ۹۰درصد از مناطق کشور مناسب کشت غرقابی نیست. همه ما در این بحران متهم هستیم، هرچند تلاش می‌کنیم به سهم خودمان رعایت کنیم اما باز هم در مصرف آب، انرژی و... بی‌مبالاتی می‌کنیم.

راهکارهایی مثل آموزش کشاورزان شاید بتواند تاثیرگذار باشد.

شکی نیست که سوء مدیریت در این حوزه وجود دارد اما به هر حال مدیری که در رأس کار است هم جزئی از این مردم است. آگاهی‌بخشی در این حوزه هم برای مدیریت هم برای مردم باید صورت بگیرد. مقصر دانستن دیگران دردی را دوا نمی‌کند. مواجه شدن با این بحران همکاری کل مردم، از جمله مدیریت را طلب می‌کند. رسانه هم موظف است آگاهی بدهد، چراکه امکان تاثیرگذاری بسیار زیادی دارد. باید آگاهی‌بخشی صورت گیرد نه این‌که فقط به افراد امر کنیم که کار خاصی را انجام ندهند. این تاثیرگذار نیست؛ درست مثل زمانی که به بچه‌ای می‌گوییم کاری را انجام ندهد و او به خاطر این تذکر آن کار را عمدا انجام می‌دهد. این آگاهی‌بخشی امری روان‌شناختی است که رسانه باید با استفاده از آن سعی کند بیشترین اثرگذاری را داشته باشد.

خشکسالی ایران فقط متاثر از تغییر اقلیم است یا تصمیمات نامناسب مدیریتی هم تاثیر مخرب داشته است؟

تغییر اقلیم نقش خیلی ضعیفی در این جریان دارد. ما در کشورمان در دوره‌های مختلفی خشکسالی داشته‌ایم که ناشی از ویژگی و شرایط اقلیمی کشورمان است. نه این‌که در مناطق دیگر دنیا خشکسالی نباشد اما در مناطقی شبیه به کشور ما پتانسیل بالاتری وجود دارد، همان‌طور که در برخی مناطق پتانسیل ترسالی بالاست. تغییر اقلیم تاثیرگذار است اما ردیف اثرگذاری شیوه مصرف خیلی بیشتر از آن است. باید ببینیم که مثلا ۳۰ یا ۵۰ سال پیش سطح زیر کشت چقدر بوده و چقدر توسعه پیدا کرده است. آب حاصل یک گردش جبری است، ما که نمی‌توانیم آن را خلق کنیم. در مناطق نیمه‌خشکی مثل کشور ما پتانسیل تخریب آب خیلی بیشتر از پتانسیل بارش است. وقتی آب به سطح می‌آید سرعت و میزان تبخیر آن بیشتر می‌شود به همین دلیل است که در گذشته‌های نه‌چندان دور در کشور ما قنات ساخته می‌شد. قنات آب را به جای سطح و در مسیر باز، در فضای بسته انتقال می‌داد و تبخیر را به حداقل می‌رساند. الان گاهی می‌بینیم که در همان زمان بارش باران مسئول آبیاری فضای سبز با شلنگ در حال آبیاری است، وقتی هم اعتراض می‌کنیم می‌گوید از آب‌های زیرزمینی استفاده می‌کنیم. در حالی که این آب‌ها از هر نوع که باشد می‌تواند جمع شود و مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین فرهنگ‌سازی، آگاهی‌بخشی و مسئولیت‌پذیری باید از بالاترین سطوح مدیریتی تا سطح کاربر نهایی و عامه مردم صورت گیرد.

بحران کم‌آبی را در ایران چگونه ارزیابی می‌کنید؟ درواقع الان در چه شرایطی قرار داریم؟

ببینید مسئله کم‌آبی در ایران از شرایط بحران گذشته‌ است و ما در سطح بدتر از آن قرار گرفته‌ایم. فرونشست گسترده زمین در سمنان، شهریار، کرج، مرودشت قزوین و... ناشی از همین پایین رفتن تراز آب است که خود یک فاجعه است. فقط بحث برداشت آب نیست، وقتی تراز آب پایین می‌رود زمین خشک است، عطشش بالاست، رطوبتش پایین می‌آید و اصطلاحا نیاز آبی افزایش می‌یابد. حالا ما بحث تغییر اقلیم را هم داریم که وقتی دما بالا می‌رود، نیاز آبی بالا می‌رود، زمین هم خشک‌تر شده و نیازش به آب بیشتر می‌شود. قبلا گفته می‌شد کشت دیم گندم با ۵ میلی‌متر آبیاری می‌شود اما الان می‌گویند ۱۰ میلی‌متر آب مورد نیاز است. نیاز گندم به آب که بیشتر نشده، رطوبت خاک کم شده و نیاز بیشتری به آب پیدا کرده است. این زمین وقتی آبیاری می‌شود، رطوبت را جذب می‌کند و به گیاه پس نمی‌دهد.

این‌که تا چند سال آینده ممکن است استان اصفهان به دلیل خشکسالی یا فرونشست زمین، خالی از سکنه شود درست است؟

این مخاطره برای همه استان‌ها وجود دارد. از اصفهان تا فارس، کرمان، یزد، تهران، سیستان و بلوچستان و... تفاوتی ندارد کدام استان باشد. همان‌طور که ما الان در سیستان و بلوچستان مسئله تخلیه شهر را داریم. در مورد تهران هم همه تلاش این است که مورد پشتیبانی قرار گیرد، درست هم هست به هر حال ۱۰میلیون نفر جمعیت دارد اما اصفهان از این نظر در شرایط بحرانی‌تری قرار دارد.

پیش‌بینی‌ای از بارش‌های سال آینده داریم؟

 وقتی به روند بارش در طول سالیان نگاه می‌کنیم، متوجه می‌شویم که این روند کاهشی بوده است. این‌که یک سال بارش معمول داشته باشیم دلیل نمی‌شود که تراز آب افزایش یابد. بحران‌های این‌چنینی که ما داریم با بارش یک سال جبران نمی‌شود. به علاوه، با مصرف بیش از اندازه‌ای که داریم اصلا نمی‌توانیم فکر کنیم که شرایط بهتر می‌شود؛ صرفا شدت بحران است که می‌تواند کمتر یا بیشتر شود.

اساسا راهکار ما در سطح مدیریتی برای کنترل این بحران و خارج شدن از این وضعیت چیست؟

کنترل نوع کشت و سطح زیر کشت متناسب با شرایط اقلیمی کشور می‌تواند یک راهکار باشد. چون کشاورزی بخش عمده مصرف آب را در کشور تشکیل می‌دهد. این‌که ما بذر بپاشیم به امید خدا درست نیست. ما باید بدانیم شرایط کاشت این بذر در کشور ما وجود ندارد، ظرفیتش وجود ندارد و با دعا کردن تغییری رخ نمی‌دهد. در بخش صنعت هم توصیه‌های خاصی وجود دارد. صنایع آب‌بر به اجبار باید به مناطقی که دسترسی به آب وجود دارد، مثلا به مناطقی که دریا دارند منتقل شوند. این‌که برای این صنایع از آب چاه یا آب شرب استفاده شود درست نیست. ما همین الان در بسیاری از موارد که نباید از آب شرب استفاده کنیم، داریم از این آب استفاده می‌کنیم. به جز هزینه‌ای که استفاده از آب شرب دارد، مشکلات دیگری هم ایجاد می‌شود.

سدسازی‌ها هم در این بحران تاثیرگذار بوده و همچنین ماجرای بارورسازی ابرها در رفع کم‌آبی تاثیری داشته است؟

همه این عوامل را نمی‌توان یکپارچه کرد. نمی‌توانیم سدسازی را به‌طور کلیز زیر سوال ببریم. حتما سدسازی هم در حفظ محیط زیست موثر است. ما باید بحث مدیریت مصرف را از بحث‌های سیاسی خارج کنیم. فرهنگ‌سازی موثرتر از عوامل دیگر است. این بحران جدی در طولانی‌مدت ایجاد شده و حالا اصطلاحا به وضعیت ورشکستگی منابع آب رسیده است. ورشکستگی کاملا متفاوت با وضعیت بحران است. پیش آمدن این شرایط ده‌ها سال طول کشیده و در صورتی که بتوانیم نیاز آبی کشور را با هسته آبی که در اختیار داریم، هماهنگ کنیم می‌توانیم میزان بحران را در همین حدی که هست حفظ کنیم که بیشتر نشود. اما اگر همین روال را ادامه دهیم تراز آب‌های سطحی بیشتر می‌شود و نیازهای آبی افزایش می‌یابد. نباید فکر کنیم طی یک یا دو سال می‌توانیم این مشکل را حل کنیم. حوصله و صبر لازم است و باید این واقعیت را بپذیریم که درگیر این بحران هستیم و باید روند بهبودی را پیش بگیریم و طی کنیم. 

اگر فکر کنیم می‌توانیم معجزه کنیم، خطا کرده‌ایم. این طرح بارورسازی ابرها هم که برخی مطرح می‌کنند، مشکلات زیادی ایجاد کرده‌ است. این یک خطاست و طراحان آن بیشتر از آن‌که دنبال آب برای مملکت باشند به دنبال پول برای خودشان هستند. من این دانش را زیر سوال نمی‌برم اما اگر این دانش تاثیرگذار بود، روسیه و آمریکا و سایر کشورها آن را انجام نمی‌دادند؟ این دانش را آن‌ها تولید کرده‌اند اما کاربری آن محدود است و به زمینه‌های دیگری مربوط می‌شود. بارورسازی برای مناطقی است که پتانسیل بارش مطلوب و مناسبی دارند، نه منطقه ما. من این ایده را رد نمی‌کنم، اما وقتی ما در هزار واحد دچار مشکل هستیم، بارورسازی ممکن است فقط بتواند یک واحد را ترمیم کند؛ طبیعتا این اصلا راهکار مناسبی برای مشکل ما نیست. تاکید می‌کنم طرح چنین ایده‌هایی عوام‌فریبی است.

کد خبر 658812

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 7
  • IR ۱۱:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    15 4
    تمام این مشکلات مربوط به نبود چرخه آب در فلات مرکزی ایران با احداث ده ها سد در بالا دست است که رطوبت کافی برای بارش وجود ندارد چاره مشکل فعال کردن دریاچه های فلات مرکزی از طریق دریای عمان در فصل بارش است
  • رضا IR ۱۱:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    14 6
    بارور سازی ۱٪ در هرمنطقه بهتره یا اینکه روستاییا بیا ن شهر ، آقا شما نمیخوایید پول خرج کنین که بودجه کم نیارین ، وگرنه بارور کردن ابر تو کشورهای منطقه جنوبی انجام میشه همشون هم راضین!!!
  • M IR ۱۲:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    18 14
    امسال در مهاباد بارش ها بسیار خوب بودند و یک برف کم سابقه به ارتفاع ۷۲ سانت بارید
  • علی IR ۱۲:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    11 7
    دست رو دست نمیشه گذاشت خیلی از جا های ایران کویر دریاچه بوده اگر آب دریا را با لوله در این کویر ها راها کنند هیچ مشکلی ندارن هم شغل درست می شود هم رطوبت کافی برای بارندگی مهیا می شود
    • محمد IR ۲۲:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
      3 0
      چشم بسته غیب گفتی،اینو که همه میدونن،عزیز من
  • ناشناس IR ۱۳:۴۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    18 7
    جالبه،کمبود آب داریم،هم کمبود گاز داریم،هم کمبود برق داریم،کمبود همچی هست،اولین سوال،اگه ایران بیشترین منابع گاز جهان رو در اختیار داره مقامات بگن ایران کمبود گاز داره کشورهای جهان به اونا نمیخندن و مسخره نمیکنن،اگر ایران شمال و جنوبش دریاست و خیلی راحت با انتقال آب دریا به کویر مرکزی و بدون حتی تسویه آب دریا میتونه دریاچه درست کنه و کوریرهاشو آباد کنه چرا حرف از کمبود آب میزنه،چرا حرف از کمبود برق میزنه در حالیکه برق رو میشه از نفت یا خورشید یا گاز تهیه کرد،اینا کمبود ها همش سیاه نماییه،احتمالا انگلیسها سعی دارن اوضاع ایرانو بحرانی و پر از کمبود نشون بدن تا مردم از این سیاه نمایی ناامید بشن وگرنه کمبود در مورد ایران بیشتر شبیه جوک میمونه
    • IR ۰۲:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
      4 0
      با آب شور تمام زمینها نابود میشن
  • نشناس IR ۱۴:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    18 4
    خخخخخخ،کارشناس میگه اصفهان ممکنه خالی از سکنه بشه،چون آب نداره،چینیها و آمریکایها میخوان برن مریخ که نه اکسیژن و آب و هیچی نداره زندگی کنن اونوقت میگن ایران ممیکنه خالی از سکنه بشه،اگه ایران با اینهمه کوه و دریا بدون آب و جمعیت بشه،پس عربستان و امارات و قطر و کشورهای آفریقایی تا حالا باید نابود میشدن،واقعا آدم درست که به این حرفا فکر میکنه میبینه بحرانی جلوه دادن اوضاع ایران فقط و فقط با اهداف شیطانی داره صورت میگیره
    • IR ۰۸:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
      3 0
      دوست عزیز، عربستان در آن صحرای بی آب و علف با مدیریت صحیح و با کمک از تجربیات کشورهای دیگه داره گندم صادر می کنه. ایران با جدا کردن خود از دنیا، اعتقادی به همکاری نداره و همکاری رو دخالت بیگانگان تعریف می کنه و واقعیت های عینی رو فدای توهمات ذهنی می کنه. ما عادت کرده ایم با کلماتی مانند مثلا «سیاه نمایی»، به جای حل مساله، صورت مسأله رو پاک کنیم.
  • IR ۱۴:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    13 2
    چاره کار اینه که آب خلیج فارس رو به چاله لوت ودشت کویر هدایت کرده و دریاچه های بزرگی تشکیل بشه اونوقت هم اب وهوای کویر و مرطوب میکنه هم باعث افژایش بارش وبا زیرزمینی میشه
    • ناشناس IR ۱۵:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
      18 2
      حرف شما از نظر علمی کاملا درسته،چون قبلا چاله جازموریام و کویرلوت و دشت کویر خودش دریاچه بود و با گذشت زمان خشک شده،چون با این کار ساده که شما الان اشاره کردید کل آب و هوایی مرکز ایران مرطوب و خنک میشه،آفرین به هوش شما خیلی اطلاعات شما زیاده
  • عبدالله IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    6 23
    غرب دراین ۵۰ سال گذشته صدها سد را خراب کرده، وبا محیط زیست آشتی کردند.ما برعکس دراین مدت صدها سد را ساختیم وبه جنگ طبیعت رفتیم.
  • سارا IR ۱۶:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    14 1
    خیلی از سدها پر شدن این چرت و پرتا چیه معلوم نیس با این دروغا میخوان چیو ثابت کنن من خودم کردستان سدها مشکلی ندارن الکی دروغگو میگن
  • مهدی IR ۱۷:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    2 1
    اونموقعی که استاد زنده یاد پروفسور کردوانی فریاد می زد ایران با بحران بی آبی روبروست کجا بودید که حالا متنها طول دراز می نویسید ، نظریه پردازی میکنید و هزاران صحبت دیگر ، خود همین همشهری چقدر در رساندن این پیام کوتاهی کرد و همه و همه ، بدبختی اینجا مسولان هم در این دو دهه گذشته بی تدبیر تر از قبل بودند بجای راه اندازی نیروگاهای خورشیدی و‌بادی به سد بیشتر بیشتر فشار اوردند و هنوز هم ، در اصفهان آب نیست توسعه شهری همچنان با سرعت وحشتناکی رو به رشد است یک باب خانه خراب می شود جایش دست کم یه چهار واحدی می گیرد یه خانه شد چهارتا ،ماحصل چی شد ، پیداست ندانم بکار بی خرد و بدون تدبیر
  • کامران کوثری IR ۲۱:۰۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    4 0
    سلام. دوسال است برای ۶هکتار طرح ابیاری قطره درشهرنیشابور،‌پیگیر اخذتسهیلات ازجهاد هستم. اما تاکنون موفق نشده ام.
  • GB ۲۱:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    3 0
    من فکر میکنم تنها ایراد برای رفغ همه کمبودها اینست که جنابعالی وامثال شما وقتی کنار بروند و نیروهای متخصص دلسوز میهن پرست بجای شما بنشینند اوضاع عالی میشه.دست از سیاه نمایی بردارید.
  • IR ۲۱:۵۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    2 0
    مشکل آب از مشکل زندگی در مشتری ومربخ هم بزرگتره آخه آن حل کردن شما یه مشکل آب نمیتو نید حل کنید ،برید لا اقل درخت بکارید تغییر اقلیم بدید
  • مجید ایزانلو IR ۲۲:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    3 0
    وقتی در هر شهر و شهرستان زمین های کشاورزی به باغ ویلا تبدیل می‌شود و یک چاه غیر مجاز هم زده می‌شود و درخت ها و جنگل ها قتل عام می‌کنند و دولت های بیخواسیت کاری به کارشان ندارند همین
  • مهربون IR ۲۲:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    2 0
    اگر مشکل آب داریم .پس چرا وقتی یه لکه ابر میاد آسمون هی هشدار قرمز و نارنجی صادر میکنید . آخه پنج میل بارون هشدار میخواد.؟به جای هشدار هواپیمای بارورسازی رو بفرستید تا ابرها را بارور کنه نه اینکه مردم رو بترسونید که داره سیل میاد .کو سیل؟ به خدا قسم......
  • اسلام IR ۲۳:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    1 0
    متاسفانه مسئولان در مورد مدیریت بحران آب تکیه برطرحهای پوچ کرده اند و بزودی بایک فاجعه اسفناک بحران بی آبی شدید روبرو خاهیم بود
  • محم IR ۰۲:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    1 0
    همش حرف حرف حرف باباپول میگیری کارکن چرا ازدریا آب نمیارن برا دشت کویردست لوت
  • فرهاد IR ۰۴:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    1 0
    چرا کسی کاری نمی‌کند برای ایران بحران‌ها؟ کی مسئول است؟
  • اسین IR ۰۵:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    1 0
    کم آبی یک دروغه بزرگه استفاده بی رویه داره از آب کشورمون میشه یا داره آب صادر میشه به کشورهای اطراف یا داره برای صنعت فولاد و آهن و سرامیک و کشاورزی بی رویه استفاده میشه که اکثر این محصولات دارن صادر میشن تا ارز وارد بشه به کشور یعنی مسئولین دارن آب کشور رو در مقابل وارد کردن ارز مبادله میکنن همون ارز که داره وارد میشه + پول نفت و گاز و پتروشیمی و معادن و..... داره از کشور خارج میشه
  • رضا IR ۰۸:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    1 0
    مافیا واردات آب
  • جواد IR ۰۸:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    0 0
    وقتی واسه ده هکتار زمین مجوز حفر چاه می دن مگه این ده هکتار چقد تولید گندم دارد ک یک حلقه چاه ماه ها شش اینج اب از منابع زیر زمینی پمپ پاژ می کند؟؟ بمانده صدها هزار حلقه چاه غیر مجاز مشکل اصلی اب مدیریت اشتباه و صدور پروانه حفر چاه های بی رویه اس ک در سالهای گذشته صورت گرفته بمانده ده ها وشاید صدها هزار چاه اب عمیق غیر مجاز...
  • نامینانی IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    0 0
    بجای تصویب اورژاتسی طرح صیانت فکری به حال آب بکنید خدابه دادمان برسه بااین مسولین
  • محمدی IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    1 0
    سالهاست که مردم میخواهتد انرژی های سالم وکشاورزی هیدروپونیک وشیرین کردن اب دریا وانتقال کارخانه ها به کنار دریاها را در نظر بگیرید هیچ وقت این مسایل را در نظر نگرفتید تازه هر سال مشکلات کمبود اب را مطرح میکنید مثل اون ادمی هستید که خواست ابروش را درست کنه چشمش را کور کرد
  • سعید IR ۲۱:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    0 0
    تمام این مشکلات از نالایقی دولته!! انشالله که ۱۰ سال دیگه ایران غیر قابل سکونت بشه و راحت بشیم خوبیش اینه که دیگه حرص اینو نمیخویم که دارن مملکت رو میچاپن تموم میشه میره پی کارش اونا هم تو بهترین کشورای دنیا برای ۱۰۰ نسل بعدشون چاپیدن و دارن شاهانه زندگی میکنن
  • US ۲۲:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    0 0
    اقا همچی داریم مدیریت نداریم بارو سازی اب در تمام دنیا دارن انجام میدن خیلی هم موفق بوده اینجا نمکنند پولی نمیزارن بمونه که خرج کشور بشه سد سازی بی حساب وکتاب کردن اکو سیستم اب و هوا این کشور چهار فصل بهم زدن یه مشت بیسوا د و سودجو هستند واین مملکت نابود کردن وروز بروز بدتر خواهد شد گرونی فقر فحشا بیکاری دزدی وووو این هم از اب وهوا هرروز بد بخت تر میشیم کشوری منابع گاز و نفت ومعادن در دنیا اگر اول نباشه دومی هست اما کو کجاست این پو لها کی برد کی خورد فقط هر روز گون گرونتر میشه اقایان مسئولین شما رو بخدا قسم میدهیم بخاطر خداوخودتون کمی بفکر مردم ومملکت باشید
  • ناشناس IR ۲۳:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    0 0
    باوجودانواع منابع طبیعی درکشور،نبایدتااین اندازه دربحران باشیم،مدیریتهای ناکارامدازعمده ترین عوامل دراین نارسایی هاست