بله درست است. چیزهایی که در بشقاب غذای شما هستند شدیداً با چیزهایی که در آینه میبینید در ارتباط است. خط و خطوط پیشانی، چینوچروکها و لکههای پوستی را میگوییم.
اما چگونه؟
غذاهای با کیفیت پایین، نظیر چربیهای ترانس و اشباع، منجر به التهاب میشوند. بنا بر گفتهی پزشکان «سالخوردگی و پیری نیز از نظر علمی یک فرایند التهابی مزمن است. پس شما میتوانید در سن جوانی هم به دلیل رژیم غذایی نامناسب و تحریک این التهاب در بدن پیر به نظر برسید.»
برای مثال خوردن زیاد شکر و کربوهیدراتهای صنعتی و فراوری شده نظیر ماکارونی، نان باگت و خوراکیهای سوپرمارکتی، میتوانند کلاژن پوست را تخریب کنند. کلاژن ترکیبی پروتئینی است که پوست را شاداب و ارتجاعی کرده و مانع چین و چروکها و افتادگی پوست میشود.
دقت کنید که این مواد غذایی دارای کیفیت تغذیهای پایین، با افزایش التهاب بدن همان طور که بر سلامت کلی بدن تأثیرات مخرب میگذارند و باعث افزایش فشارخون، چربی خون، دیابت و چاقی میشوند، بر سلامت پوست و مو نیز تأثیرگذارند. در واقع این خوراکیها با فعال کردن عوامل التهابی این تأثیر را بر بدن میگذارند؛ اما غذاهای دیگری هم هستند که در جهت مثبت بر سیستم التهابی بدن تأثیر گذاشته و با سرکوب عوامل التهابی، ساخت کلاژن را تحریک کرده و به ما پوستی شاداب و جوان هدیه میکنند. پس بهتر است این مواد غذایی را در دو دسته جدا تعریف کنیم: مواد غذایی که باید محدود شوند و مواد غذایی که باید مصرف شوند.
مواد غذایی که باید محدود شوند:
1. چیپس سیبزمینی و سرخ کردنیها
هر ماده غذایی که طی فرایند تولید و یا پخت آن در چربی غوطهور شده باشد باعث افزایش التهاب در بدن میشود. در این میان لازم است به طور ویژه از مصرف چربیهای اشباع پرهیز کنیم. همان چربیهایی که با ورود به بدن باعث کاهش چربی خوب HDL و افزایش چربی بد LDL میشوند. پس قبل از خرید هر میانوعده و یا هر ماده غذایی بستهبندیشده اول جدول ترکیبات غذایی آن را مطالعه کنید و از خریداری موادی که دارای ترکیبی به عنوان «روغن هیدروژنه» هستند پرهیز کنید.
2. دونات ها و شیرینیها
این خوراکیها سرشار از شکرند. شکر هم که گفتیم از موادی است که به طور مستقیم با التهاب در ارتباط است. چرا که باعث برانگیخته شدن و تحریک عوامل التهابی در بدن میشود.
3. هات داگ، پپرونی و سوخاریها
همان طور که میدانید گوشتهای فراوری شده دارای سطح بالایی از چربیهای اشباعاند. این گوشتها همچنین مقدار بالایی نیترات هم دارند که طی فراوری به آنها افزوده شده است. نیترات هم مانند چربیهای اشباع عوامل التهابی را در بدن تحریک میکند.
4. گوشتهای پرچرب
بهترین گوشت، گوشت ناب و بدون چربی است. به همین خاطر است که در رژیم درمانی همیشه توصیه به مصرف گوشت مرغ و ماهی و محدود کردن گوشت قرمز داریم. گوشت قرمز هرچه قدر پرچرب تر باشد قدرت بالاتر در پیر کردن شما خواهد داشت.
5. الکل
الکل حرام است و این نیازی به توضیح ندارد اما برخی در توجیه مصرف الکل میگویند مصرف الکل در مقدار متعادل در هر روز برای سلامتی مفید هم هست. اما آیا ضروری هم هست؟ و یا اینکه این افراد واقعاً اعتدال را رعایت میکنند یا فقط قصد توجیه خود را دارند؟ واقعیت آن است که مصرف الکل در مقادیر بالا فرایند پیری را شدیداً تسریع میکند؛ و حتی مصرف متعادل آن هم برای سلامتی ضروری نیست.
مواد غذایی که باید مصرف شوند
به رژیم غذایی مدیترانهای سری بزنید. سبزیها، میوهها، غلات کامل، لبنیات کم چرب و گوشتهای کم چرب با التهاب مقابله کرده و از سرعت فرایند پیری میکاهند. تا حد ممکن تلاش کنید غذاها را به صورت تازه و فراوری نشده مصرف کنید. برای مثال به جای خریدن آب سیب از سوپر مارکت، یک سیب تازه بخورید.
در اینجا به چند ماده غذایی که مبارز پیری هستند میپردازیم:
این سبزی که سرشار است از ویتامین C و ویتامین A یکی از مخالفان جدی پیری در نظر گرفته میشود. کلم بروکلی، اسفناج، شاهی و کاسنی هم از دیگر یاران این سبزی هستند.
2. روغن زیتون
از مدتها قبل مطالعات جامع و فراگیر جهانی نشان دادند که روغن زیتون به دلیل داشتن اسیدهای چرب غیراشباع یک ماده غذایی مبارز علیه بیماریهای قلبی و عروقی است و آن را علت آمار پایین بیماریهای قلب و عروقی در یونان دانستند؛ اما امروزه ما میدانیم که این روغن زیتون حاوی پلی فنل ها یا همان آنتیاکسیدان های قوی است که فرایند التهابی پیری را جدا کند میکنند.
3. ماست
اگرچه تأثیر مستقیم ماست در فرایند پیری هنوز به طور قاطع مشخص نشده اما همه ما میدانیم که ماست سرشار از کلسیم است. ماده معدنی که مهمترین تأثیر را در فرایند پوکی استخوان دارد. حاوی باکتریهای مفید برای سلامت بدن است و نیز به دلیل این ترکیبات باعث کاهش سرعت فرایند پیری در بدن میشود.
4. ماهی
30 سال قبل محققان مطالعهای را در آلاسکا شروع کردند با این هدف که علت کم بودن بیماریهای قلبی عروقی و طول عمر بالای مردم در این منطقه را پیدا کنند. امروزه این محققان علت پایین بودن شیوع این بیماری را مصرف بالای ماهی دانستهاند.
ماهی از بهترین منابع چربی امگا 3 است که همه ما با تأثیر حفاظتی آن بر علیه بیماریهای قلبی، چربی خون، سلامت پوست و مو، فعالیتهای ذهنی، یادگیری و صدها تأثیر دیگر آن با بدن آشنا هستیم.
5. شکلات
مصرف شکلات، اما نه هر شکلاتی، منظورمان شکلات تلخ و خالص است، با سلامت قلبی عروقی بهتر و افزایش طول عمر در ارتباط است. شکلات حاوی مقادیر بالایی از فلاوونوئیدها است که به جنگ با فرایندهای التهابی و پیری بر میخیزد. از دیگر تأثیرات مصرف شکلات تلخ میتوانیم به کاهش چربی خون و فشارخون، کاهش خطر دیابت نوع 2، بیماریهای کلیوی و افسردگی اشاره کنیم.
6. مغزها و حبوبات
این مواد غذایی سرشار از پروتئین، فیبر و مواد مغذیاند. مغزها همچنین از منابع چربی امگا 3 در نظر گرفته میشوند. لازم است این مواد غذایی را حتماً به رژیم غذاییتان وارد کنید. لوبیا قرمز، عدس، لوبیا سویا و سایر لوبیاها و از مغزها گردو، بادامزمینی و پسته بهترین مغزها برای مصرف هستند.
منبع: تبیان