آپاندیس یک زائدهی کوچک به اندازهی چند سانتیمتر است که در تقاطع رودهی بزرگ و رودهی کوچک قرار دارد. در واقع این زائدهی کوچک در سمت راست پایین شکم قرار دارد. هیچ کس نتوانسته است به درستی وجود آپاندیس در بدن را توضیح دهد چون برای حیات انسان ضروری نیست. این بخش نه تنها کارایی ندارد بلکه ممکن است دچار انسداد، عفونت و ورم شود که به آن آپاندیسیت میگویند.
آپاندیسیت جزو مشکلات اورژانسی است که نیاز به عمل جراحی فوری دارد. اگر زمان از دست برود و جراحی به موقع انجام نشود خطر ترکیدن و سوراخ شدن آپاندیس و آزاد شدن باکتریها در حفرهی شکم وجود دارد. این مسئله نیز مرگبار است و باید به صورت فوری به آن رسیدگی شده و با آنتیبیوتیکهای قوی به رفع آن پرداخته شود. برای پیشگیری از بروز مشکل آپاندیسیت میتوانید به برخی مواد غذایی از جمله میوهها و سبزیجات اعتماد کنید. در این مطلب علاوه بر ذکر علائم بروز مشکل آپاندیسیت، مواد غذایی مفید برای مقابله و پیشگیری از آن را نیز عنوان میکنیم. لطفاً با ما همراه باشید.
- آپاندیسیت: علائم را بهتر بشناسید
آپاندیسیت نیز مانند هر مشکل دیگری دارای علائمی است که شناسایی به موقع آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است. اولین علامت این مشکل دردی است که در ناحیه ی قسمت فوقانی شکم یا اطراف ناف احساس می شود. این درد فزاینده است و به سمت بخش پایین شکم نیز سرایت می کند. در نتیجه ی این درد، دردهای کمری یا حتی درد مقعدی نیز بروز می کند. البته علائم به همین جا ختم نمی شود و علائم دیگری وجود دارد که در ادامه اشاره میشود:
* حالت تهوع و استفراغ ناشی از درد شدید
* ورم ناحیهی شکم
* گاز زیاد شکم
* از دست دادن اشتها
* تب (37.2 درجه تا 38.8 درجهی سانتیگراد)
* برخی از افراد که دچار آپاندیسیت میشوند نمیتوانند ادرار کنند و دچار کرامپهای عضلانی شکمی میشوند از اسهال یا یبوست نیز رنج میبرند. توصیه میشود به محض مشاهدهی علائم و نشانههای ذکر شده به اورژانس مراجعه کنید و کمک بخواهید.
- مواد غذایی برای مقابله با آپاندیسیت
احتمالاً از خودتان سؤال میکنید که آیا میشود از آپاندیسیت پیشگیری کرد یا نه! به عقیدهی متخصصان روش خاصی برای پیشگیری از این مشکل وجود ندارد. اما با این حال با گنجاندن برخی مواد غذایی در رژیم روزانه میشود خطر بروز این مشکل را کاهش داد. داشتن تغذیهای مناسب در حفظ سلامت لولهی گوارشی نقش اساسی دارد.
- میوههای سرشار از فیبر
داشتن یک رژیم غذایی سرشار از فیبر باعث کاهش احتمال بروز آپاندیسیت میشود. فیبرهای غذایی مانع جمع شدن مدفوع و مواد زائد در آپاندیس و مسدود کردن آن میشوند. مصرف میوهها یکی از بهترین روشها برای افزایش میزان جذب فیبرهای غذایی هستند.
برای جذب میزان بالای فیبر حتماً میوههایی مانند گلابی، سیب، موز، تمشک، انبه و غیره را در برنامهی غذایی خود بگنجانید. میوهها علاوه بر دارا بودن فیبر حاوی میزان زیادی ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز برای سلامت بدن هستند.
- سبزیجات در الویت
سبزیجات نیز مانند میوهها حاوی میزان زیادی فیبر هستند. سبزیجات بخصوص سبزیجات سبز تیره حاوی بیشترین میزان فیبرها هستند. نخود فرنگی، لوبیا سبز، کلمها و همچنین سیب زمینی و هویج فیبر خوبی به بدن میرسانند. توصیه میکنیم خانوادهی کلمها را در برنامهی غذاییتان داشته باشید. این مواد غذایی علاوه بر فیبر قادر هستند که توکسینها یا همان سموم موجود در رودهها را خنثی کنند. کلم کیل، بروکلی، کلم برگ، کلم بروکسل، تربچه و غیره برای مقابله با آپاندیسیت مفید هستند.
- غلات کامل: کمک کننده
اگر میخواهید رودههایتان در سلامت بمانند و از مشکل آپاندیسیت در امان بمانید مصرف غلات کامل را دریابید. خوشبختانه امروزه این مواد غذایی در دسترس هستند و جایگاه خود را در چهارچوب تغذیهی سالم پیدا کردهاند. توصیه میکنیم نان و پاستاهای تهیه شده از آرد سبوسدار، برنج قهوهای، دانه ی کینوا، ذرت، جوی دوسر، بلغور و به طور کلی غلات کامل را در الویت برنامهی غذایی قرار دهید.
- مواد غذایی ضدالتهاب
آپاندیسیت نوعی التهاب است. برای در امان ماندن از هر نوع التهابی در بدن به سراغ مواد غذایی ضدالتهاب بروید. این مواد غذایی شما را از عفونت و التهاب حفظ میکنند. از بهترین مواد غذایی ضدالتهاب میتوان به ماهیهای چرب، روغن زیتون، زردچوبه، زنجبیل، سیر، پیاز و چای سبز اشاره کرد.
منبع: تبيان