- اسفناج پخته برای حفظ آهن
اسفناج حاوی ترکیبی به نام اسید اگزالیک است. اگر این مادهی غذایی را به صورت خام مصرف کنید اسید اگزالیک مانع از جذب مواد معدنی مانند منیزیم یا آهن آن در بدن میشود. پخت اسفناج به صورت بخارپز بهترین روش برای محدود کردن فعالیت این ترکیب میباشد. این مسئله در خصوص تمام سبزیجات دارای برگ مانند شلغم، تربچه، هویج فرنگی و شلغم نیز صدق میکند.
- گوجهفرنگی پخته شده برای حفظ لیکوپن
فرآیند پخت باعث میشود که مهمترین آنتی اکسیدان موجود در گوجه فرنگی یعنی لیکوپن تغییر ماهیت دهد. البته این گفته بدین معنی نیست که لیکوپن (عامل رنگ زیبای گوجه فرنگی) از بین برود. برعکس پخت گوجه فرنگی باعث میشود که این قدرت و میزان این آنتی اکسیدان افزایش پیدا کند. زمانی که گوجه فرنگی به صورت خام مصرف میشود بدن انرژی زیادی برای جذب لیکوپن صرف میکند و جذب آن تضمین شده نیست. بنابراین بهتر است گوجه فرنگی را با اندکی روغن تفت دهید.
- تخم مرغ پخته شده برای جلوگیری از مسمومیت
مصرف تخم مرغ خام توصیه نمیشود چون وجود باکتریهایی مانند سالمونلا باعث بروز مسمومیت غذایی میشود. فرایند پخت بهترین روش برای خلاص شدن از این ترکیبات بیماریزا میباشد. یادتان باشد که نباید تخم مرغ را بیش از 5 هفته در یخچال نگهداری کنید.
- بروکلی پخته شده برای مقابله با سرطان
البته مصرف بروکلی خام نیز مفید است و باعث جذب ویتامینهای آن میشود. اما در عین حال بروکلی و سبزیجات دیگری مانند گل کلم، کلم، شلغم، کلم کیل و غیره حاوی ترکیبی به نام گلوکوزینولات است. این ترکیبات خواص ضدسرطانی دارند. بخارپز کردن این مادهی غذایی تاثیر زیادی در افزایش این ترکیب داشته و برای بدن مفید است.
- هویج پخته شده برای حفظ بیشترین میزان ویتامین A
هویج پخته شده در مقایسه با هویج خام مفیدتر است. در واقع هویج پخته شده حاوی ترکیبی به نام بتاکاروتن است که بعد از مصرف در بدن به ویتامین A تبدیل میشود و این ویتامین برای بدن از اهمیت بالایی برخوردار است.
در حالت کلی توصیه می کنیم که سبزیجات بیشتری وارد برنامهی غذاییتان بکنید و از خواص بیشمار آنها بهره مند شوید.
منبع: تبيان