جواب این سؤال بستگی به چند عامل دارد؛ این که چقدر میخورید، در آن چه میریزید، و با چه چیزی میخورید؟ آیا از پوره سیبزمینی به طور مداوم و به جای غلات کامل استفاده میکنید؟
- پوره سیب زمینی و شاخص گلیسمی
شاخص گلیسمی یکی از راههای اندازه گیری تأثیری است که یک غذا روی افزایش قند خون بعد از خوردن آن دارد. این رقم هرچه به 100 نزدیکتر باشد، تأثیر آن غذا روی میزان قند خون بیشتر است. خوردن غذاهای فراوانی که شاخص گلیسمیشان بالاست، میتواند ریسک ابتلا به دیابت نوع دوم یا افزایش وزن را بالا ببرد. بالا بودن میزان قند خون میتواند باعث ترشح مقادیر زیادی انسولین در جریان خون گردد. انسولین، تنظیم کننده قند خون است.
غذاهایی که شاخص گلیسمیشان زیاد است، آنهایی هستند که کربوهیدراتهای سادهشان بالاست مانند نوشابههای گازدار، شکلات و نان سفید. سیبزمینی با این که کربوهیدرات است اما شاخص گلیسمی آن میتواند با توجه به نحوه آماده سازی آن متنوع باشد.
محققان دریافتند سیب زمینیهای پخته شده که سرد خورده میشوند، پایینترین شاخص گلیسمی را داشته و پوره سیب زمینی فوری، بالاترین شاخص گلیسمی را داراست. اگر میخواهید سیب زمینی بخورید که شاخص گلیسمی کمی داشته باشد، سیب زمینی را بپزید و سرد بخورید یا اگر سرد دوست ندارید، بگذارید سرد شود و مجدداً گرمش کنید.
- چقدر پوره سیب زمینی میخورید؟
اگر میخواهید بدانید پوره سیب زمینی غذایی سالم است یا چاق کننده، باید مقداری که میخورید را بررسی کنید. یک راه دیگر برای تعیین تأثیر غذا روی قندخون، بار گلیسمیک آن است که بر میگردد به میزان خورده شده از آن غذا.
ممکن است شما غذایی بخورید که شاخص گلیسمی بالایی داشته باشد، اما اگر مقدار کمی از آن بخورید، بار گلیسمی آن پایین خواهد بود. تأثیر پوره سیبزمینی روی قندخون را میتوان با خوردن مقادیر کمتری از آن کاهش داد.
میزان استاندارد یک وعده پوره سیب زمینی میتواند یک فنجان باشد. میتوانید بیشتر هم بخورید اما یک فنجان یا کمتر، یک انتخاب سالم و مناسب است که همچنان لذت خوردن پوره سیب زمینی را به شما میدهد.
- پوره سیب زمینی را با چه چیزی درست میکنید؟
ممکن است پوره سیب زمینی را به صورت آماده خریداری کنید که افزودنیهایی دارد یا خودتان در خانه درستش کنید: با کره، شیر، پنیر، نمک، ... مسلماً چیزی که در آن بکار میبرید میتواند روی ارزش غذایی آن تأثیر بگذارد. اگر میخواهید پوره سیب زمینیتان کم کالری باشد پس ترکیباتی چون کره را از آن حذف کنید. افزودن گیاهانی چون سیر به پوره سیب زمینی میتواند طعم خوبی به آن بدهد بدون این که کالری اضافی داشته باشد. سیب زمینی منبع غنی پتاسیم و ویتامینهای گروه ب میباشد.
- همراه پوره سیب زمینی چه میخورید؟
چیزی که همراه پوره سیب زمینی میخورید روی نحوه گوارش آن تأثیر دارد. پوره سیب زمینی را همراه با پروتئین و چربی سالم بخورید تا میزان متعادلی از ریزمغذیها به بدنتان برسد و شاخص گلیسمی وعده تان پایین بیاید. وزارت کشاورزی ایالات متحده امریکا توصیه میکند در یک وعده غذا، نیمی از بشقابتان را با میوهها و سبزیها پر کنید. هر چند سیب زمینی میتواند یک سبزی باشد اما پرنشاسته است. پس کمتر از نصف بشقابتان پوره سیب زمینی باشد و حتماً همراه آن میوه و سبزی هم بخورید و البته با یک نوع پروتئین.
- آیا پوره سیب زمینی را جایگزین غلات سبوسدار میکنید؟
پوره سیب زمینی مخصوصاً اگر بدون پوست درست شده باشد، به اندازه غلات سبوس دار فیبر ندارد. اگر میخواهید پوره سیب زمینی بخورید، تعادل را حفظ کنید. غلات سبوسدار همچنان باید پای ثابت تمام وعدههایتان باشد. اگر پوره سیب زمینی را جایگزین غلات کنید، ریسک ابتلا به دیابت نوع دوم را بالا میبرید، مخصوصاً اگر غذاهای دیگری که شاخص گلیسمی بالایی دارند هم بخورید.
- سایر راههای استفاده از سیب زمینی
اگر میخواهید سیب زمینی بخورید اما شاخص گلیسمی پایین را انتخاب میکنید، میتوانید سیب زمینی آب پز یا کبابی را به شیوههای گوناگون امتحان کنید. سیب زمینی یک غذای مغذی بوده و میتواند پتاسیم لازم روزانه بدنتان را تأمین کند. هر چند سیب زمینی سفیدرنگ است اما منبع خوبی از آنتی اکسیدانها میباشد.
سیب زمینی کبابی همراه با گیاهان معطر و ادویهای مانند زردچوبه، انتخاب بسیار خوبی است که میتواند جایگزین سیب زمینی سرخ کرده شود. خرد کردن سیب زمینی به تکههای کوچکتر میتواند زمان پخت آن را کوتاهتر کند. البته زمانی که صرف تهیه این خوراکی خوشمزه و مغذی میکنید ارزش اهمیت آن را دارد.
منبع:تبيان