غذاهايي كه مصرف آنها به بدن آسيب ميزند را بشناسيد.
- نمك : مصرف بیش از حد نمک باعث افزایش میزان فشار خون میشود، فشار خون بالای کنترل نشده میتواند باعث سخت شدن عروق و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی شود.
تحقیقات نشان داده است که ابتلا به چاقی با مصرف سدیم بالا ارتباط دارد. مطالعات دیگر حاکی از آن است که مردان دارای اضافه وزن با بالاترین میزان مصرف نمک، 61 درصد بیشتر از سایرین در اثر بیماریهای قلبی میمیرند.
- مواد غذایی منجمد و پردازش شده: سه چهارم نمک مصرفی ما از طریق مصرف مواد غذایی آماده جذب بدن، میشود مثل غذاها و سبزیجات کنسرو شده، همبرگرها، سیب زمینی سرخ کرده و در حالت کلی تمام فست فودها، سوسیس و کالباس و....
این غذاها، حجم بالای سدیم را دارند به طوری که هر سوسیس میتواند حداقل حاوی 700 میلی گرم سدیم باشد. اگر قرار است از غذاهای منجمد شده استفاده کنید، نوعی را انتخاب نمایید که کمتر از 500 میلی گرم سدیم در هر وعده به بدنتان برسد.
- نوشابههای گازدار: قند اضافه شده و افزودنیهای شیرین در بسیاری از مواد غذایی از سبزیجات کنسروی گرفته تا برخی از نانها وجود دارد. کارخانجات تولید کننده مواد غذایی، علاوه بر این که به مواد غذایی آماده و کنسرو شده قند اضافه میکنند، محصولات متنوع و رنگارنگی نیز تولید میکنند که باید از برنامه غذایی ما حذف و یا تا حد امکان محدود شود مثل: انواع نوشابهها و نوشیدنیهای گازدار، آب نبات، بیسکویت، ماستهای شیرین شده، برخی از نانهای شیرین و غیره.
حواستان به مواد غذایی که حاوی قند پنهان هستند، باشد. چون نتایج مطالعات متعدد نشان میدهد هر چه میزان قند خون بالا باشد، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی نیز افزایش مییابد. اگر بتوانید قند اضافی را از برنامهی غذاییتان حذف کنید میزان گلیسمی، انسولین و تری گلیسیرید خونتان را کاهش میدهید.
- الکل: الکل به تنهایی خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی و در نهایت قرار گرفتن در معرض سکته مغزی را افزایش میدهد. مصرف بیش از حد الکل منجر به سیروز کبدی و در نهایت سرطان کبد نیز خواهد شد.
- بیکن: مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده اعلام کرده که نیتروزآمین موجود در بیکنها مواد شیمیایی کاملا سرطانزا هستند.
- پنیرهای شور: حتی اگر پنیر جزو اصلی وعده صبحانه شما است، نوع شور آن در هر فنجان میتواند 700 میلی گرم سدیم داشته باشد. پس بدنبال انتخاب پنیرهای بدون نمک یا ماست یونانی ساده کمچرب به جای پنیر باشید. این نوع ماست علاوه بر این که کم نمک است، پروتئین جایگزین پنیر را میتواند به بدن شما برساند.
- برنج سفید: اگرچه غلات سبوسدار میتواند خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی را تا 20 درصد کاهش دهد اما در عوض مصرف غلات تصفیه شده که مواد مغذی محروم دارند، بر روی سلامت شما برعکس عمل میکند. مطالعات نشان داده افرادی که بیشترین میزان مصرف برنج سفید را دارند، بیشتر درمعرض دیابت نوع دو هستند.
- سس گوجه فرنگی: جالب است بدانید که نصف فنجان سس گوجه فرنگی حاوی 830میلی گرم سدیم است. پس بهتر است سراغ سسهایی بروید که حداقل در هر نصف فنجان 350 میلی گرم سدیم داشته باشند.
- خامه قهوه: خامههای روی قهوه حاوی اسیدهای چرب ترانس هستند که نشان داده شده خطر افزایش سطح کلسترول و کاهش حافظه در بزرگسالان را بالا میبرند. پس یا قهوه بدون خامه را انتخاب کنید یا چای بنوشید چون مطالعات نشان داده کسانی که روزانه 3 فنجان چای مینوشند، به خاطر آنتی اکسیدانهای موجود در این نوشیدنی کمتر در معرض حمله قلبی قرار دارند.
*وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي